Εκδήλωση – συζήτηση του ΕΕΚ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ένα χρόνο μετά

Τρίτη 28 Φλεβάρη, 7 μ.μ., Λοκομοτίβα (Σολωμού και Μπόταση 7, Εξάρχεια)

Το παρακάτω κείμενο με τίτλο ΠΟΛΕΜΟΣ στον ΠΟΛΕΜΟ του ΝΑΤΟ, αποτελεί συμπύκνωση των θέσεων του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι θέσεις του ΕΕΚ θα αναπτυχθούν σε εκδήλωση – συζήτηση στη Λοκομοτίβα, την Τρίτη 28 Φλεβάρη, 7 μ.μ.,  με εισηγητή τον γραμματέα του, σ. Σάββα Μιχαήλ.

Για παρακολούθηση μέσω YouTube:

ΠΟΛΕΜΟΣ στον ΠΟΛΕΜΟ του ΝΑΤΟ

  1. Ο πόλεμος ΗΠΑ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία εξερράγη στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής της παγκόσμιας ιστορίας, ένα Zeitenwende όπως το αναγνώρισε ο ίδιος ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ως αποφασιστική ρήξη στη συνέχεια της Ιστορίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφαιρεθεί από την Ιστορία. Η συγκεκριμένη φύση, τα αίτια, η δυναμική και οι επιπτώσεις του έχουν διεθνή χαρακτήρα και εμβέλεια. Η στρατιωτική ανάφλεξη είναι μια βίαιη έκφραση ολόκληρης της παγκόσμιας ιστορικής διαδικασίας της ιμπεριαλιστικής μας εποχής της καπιταλιστικής παρακμής από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και μετά: την άνοδο της ΕΣΣΔ· τη μακρά, επική και τραγική τροχιά της καθώς ήταν περικυκλωμένη και κάτω από συνεχή εχθρική πίεση από τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό· και, ιδιαίτερα, είναι αδιαχώριστη από την καταστροφική κατάρρευση της γραφειοκρατικοποιημένης και τελματωμένης ΕΣΣΔ εκ των έσω, από την κυρίαρχη γραφειοκρατική νομενκλατούρα, το 1991, και τη στροφή προς την καπιταλιστική παλινόρθωση.
  • Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, ήταν μια καταστροφή για τους λαούς της και για την ανθρωπότητα, καθώς και μια πηγή επίμονου αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών και των κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών και απελευθερωτικών κινημάτων του κόσμου. Αλλά δεν ήταν το «τέλος της Ιστορίας», όπως αρχικά γιορτάστηκε από τον ιμπεριαλισμό και τα φερέφωνα του, που ολοκληρώθηκε τάχα με μια «παγκόσμια αυτοκρατορία» με κέντρο την Αμερική. Τα επόμενα ιστορικά γεγονότα, κυρίως η σπειροειδής παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε το 2008, ήρθαν ως Νέμεση για να αντικρούσουν βάναυσα την ιμπεριαλιστική Ύβρη. Η «μονοπολική στιγμή» της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ αποδείχθηκε εφήμερη. Όχι μόνον η οικονομική της παρακμή και οι εσωτερικές της αποσταθεροποιητικές διασπάσεις το δείχνουν, αλλά και το καταστροφικό φιάσκο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το χάος στο Ιράκ.
  • Η καταστροφή του 1991 δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή μιας δαιδαλώδους νέας ιστορικής διαδικασίας. Η ενσωμάτωση του πρώην σοβιετικού χώρου, ειδικά της ρωσικής ευρασιατικής του καρδιάς στον παγκόσμιο καπιταλισμό, δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι το γύρισμα του ρολογιού της Ιστορίας προς τα πίσω, στον ρωσικό καπιταλισμό πριν από το 1917, με ή χωρίς Τσάρο. Η πλήρης παλινόρθωση, στις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρηνικά. Απαιτεί τον κατακερματισμό, τον αποικισμό και την επιβολή καθεστώτων ανδρεικέλων κάτω από τον έλεγχο του δυτικού καπιταλισμού σε ολόκληρο τον πρώην σοβιετικό χώρο και την καρδιά του τη Σοβιετική Ρωσία.
  • Αυτή η ιμπεριαλιστική πορεία προς τον αποικισμό και την υποτέλεια φάνηκε αμέσως μετά το 1991. Για να εδραιώσει την φθίνουσα παγκόσμια ηγεμονία της υπό τις νέες συνθήκες στην «μεταψυχροπολεμική περίοδο», η στρατηγική των ΗΠΑ βασίστηκε στο λεγόμενο «Δόγμα Μπρεζίνσκι». Διεξήγαγε μια εκστρατεία καταστροφικών πολέμων, από την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι το Αφγανιστάν και το Ιράκ και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Συνοδεύτηκε από τις λεγόμενες «έγχρωμες (αντ-)επαναστάσεις» που εκμεταλλεύτηκαν τα δεινά του πληθυσμού που υποφέρει κάτω από τα τοπικά ολιγαρχικά παλινορθωτικά καθεστώτα.

Η ιμπεριαλιστική πολεμική πορεία εντάθηκε καθώς οι αντιφάσεις της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης επιδεινώθηκαν οδηγώντας σε μια ακόμα αδιάλυτη αλλά σπειροειδή παγκόσμια κρίση. Οδήγησε στο πραξικόπημα του Μαϊντάν του 2014, στον 8ετή υβριδικό πόλεμο στο Ντονμπάς με 14.000 νεκρούς, και τελικά στον πόλεμο το 2022. Η επέκταση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στην πλησιέστερη απόσταση από τη Μόσχα ήταν μια συνειδητή πρόκληση και μια θανάσιμη παγίδα που προκάλεσε τη ρωσική αντίδραση της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

  • Τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της προπαγάνδας παρουσιάζουν δόλια τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «ρωσική ιμπεριαλιστική εισβολή» και «πόλεμο του Πούτιν» για να καλύψουν ότι οι πρωταρχικοί ένοχοι είναι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, μέχρι την τελευταία σταγόνα ουκρανικού και ρωσικού αίματος, για την «αλλαγή καθεστώτος» και τον αποικισμό της Ρωσίας.

Οι κινητήριες δυνάμεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι ενσωματωμένες στην παρακμή όχι μόνο μιας εθνικής καπιταλιστικής δύναμης, των ΗΠΑ, αλλά και του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Η ιμπεριαλιστική Αμερική, η παγκόσμια ηγεμονική δύναμη, αντιπροσωπεύει την υψηλότερη ιστορική εξέλιξη αυτού του συστήματος που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με το αδιέξοδο μιας άλυτης κρίσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ρωσία και η Κίνα αντιπροσωπεύουν μια υπαρξιακή απειλή για ολόκληρο το σύστημα, ιδιαίτερα για τον αμερικανικό, βρετανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.Για το λόγο αυτό, ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ προσπαθεί απεγνωσμένα να σπάσει το αδιέξοδο με στρατιωτικά μέσα ελέγχοντας ξανά την «ευρασιατική μάζα», που θεωρείται από την αρχαϊκή αγγλοσαξονική γεωπολιτική σαν το κλειδί για την παγκόσμια κυριαρχία. Ο στρατηγικός στόχος είναι να συντριβεί πρώτα η μετασοβιετική Ρωσία στην Ευρώπη και μετά η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στην Ασία, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της στην παγκόσμια οικονομία.

Έτσι, ο πόλεμος παρατείνεται, μια ατελείωτη τραγωδία για τον ουκρανικό και τον ρωσικό λαό, που κλιμακώνεται με τον τεράστιο εξοπλισμό του Κιέβου με περισσότερα και πιο προηγμένα όπλα, επεκτεινόμενος διεθνώς – και φέρνοντας την ανθρωπότητα στα πρόθυρα ενός παγκόσμιου πυρηνικού Αρμαγεδδώνα.

  • Ο ιμπεριαλισμός δεν θα σταματήσει να επιδιώκει τον στόχο του να ολοκληρώσει την καταστροφή του 1991 απειλώντας την ανθρωπότητα με μια παγκόσμια καταστροφή. Ολοκλήρωση ή αντιστροφή της καταστροφής του 1991; Αυτό είναι το ερώτημα.

Για να απαντηθεί, είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε το διπλό αδιέξοδο που παράγει την αντιπαράθεση: το αδιέξοδο του παγκόσμιου καπιταλισμού˙ το αδιέξοδο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Ρωσία. Η ήττα του δυτικού ιμπεριαλισμού είναι αδύνατη αποκλειστικά με τα στρατιωτικο-γραφειοκρατικά μέσα ενός βοναπαρτιστικού καθεστώτος προσηλώμένου στην καπιταλιστική παλινόρθωση, εξισορροπώντας μεταξύ ολιγαρχικών συμφερόντων και με την ψευδαίσθηση της επιδίωξης ενός ανέφικτου συμβιβασμού με τον πιο επιθετικό ιμπεριαλισμό. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα μπορεί και πρέπει να ηττηθεί με μια επαναστατική κινητοποίηση των λαϊκών μαζών στη Ρωσία, στην Ουκρανία και διεθνώς, υψώνοντας την κόκκινη σημαία του προλεταριακού διεθνισμού.

Μόνο με μια σαφή σοσιαλιστική προοπτική για τη σοβιετική εξουσία, όχι με τη μεγαλορωσική σοβινιστική ρητορική, οι ίδιες οι ουκρανικές μάζες μπορούν να χειραφετηθούν από τον ζυγό των Μπαντερικών Ναζί και του ιμπεριαλισμού˙ να κερδηθούν σε μια κοινή πάλη για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και συναδέρφωση όλων των λαών και εθνοτήτων. Για μια γνήσια σοβιετική αναγέννηση, η οποία δεν θα είναι ούτε ένα μηχανικό αντίγραφο του γραφειοκρατικού παρελθόντος που οδήγησε στο 1991 ούτε η εκμηδένιση της μεγάλης σοβιετικής κληρονομιάς, αλλά μια δημιουργική υπέρβαση του παρελθόντος στο παρόν για το κομμουνιστικό μέλλον της ανθρωπότητας, το βασίλειο της ελευθερίας. Μια τέτοια προοπτική μπορεί και πρέπει να εμπνεύσει τις εργαζόμενες μάζες τόσο στον Παγκόσμιο Νότο όσο και στον Παγκόσμιο Βορρά, ειδικά στην Ευρώπη, για μια Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ, χωρίς καπιταλιστές, ολιγάρχες ή γραφειοκράτες.

  • Πολεμάμε για την ήττα του ΝΑΤΟ, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ, να μην είναι η χώρα μας ορμητήριο πολέμου κατά της Ρωσίας. Δεν ταυτιζόμαστε με την πολιτική του Κρεμλίνου, παλεύοντας ασυμβίβαστα ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση, για την κομμουνιστική προοπτική. Απαιτείται μια παγκόσμια επαναστατική στρατηγική για να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι λαοί για τον πόλεμο ενάντια στον πόλεμο. Η πλειονότητα της διεθνούς Αριστεράς επανέλαβε αισχρά την χρεοκοπία της Δεύτερης Διεθνούς το 1914 τασσόμενη στο πλευρό του ΝΑΤΟ ή κρυμμένη πίσω από το άλλοθι των «ίσων αποστάσεων». Το ΕΕΚ υποστηρίζει πλήρως τη γραμμή της Διεθνούς Συνδιάσκεψης του Ιουνίου 2022 που διοργανώθηκε από το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κρίστιαν Ρακόφσκι», για την προετοιμασία μιας νέας Διάσκεψης Τσίμερβαλντ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επείγουσα ανάγκη οικοδόμησης μιας επαναστατικής Διεθνούς.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ (neaprooptiki.gr)

Διάβαζε και: