Μέρες γιορτών διάλεξαν οι ρατσιστές στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης για να διαχύσουν το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος. Το βράδυ του Σαββάτου 26 Δεκέμβρη οργάνωσαν επίθεση σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που μάλιστα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας.
Παρακάτω (ανα)δημοσιεύουμε τρία κείμενα που με τον τρόπο τους συμπληρώνουν την εικόνα. Το ρεπορτάζ από την εφ.συν, ένα άρθρο από το infolibre και μια ανάρτηση στο Facebook:

Ομάδα αγνώστων με σιδηρολοστούς, μαχαίρια και καδρόνια προσπάθησε να εισβάλει στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος το βράδυ του Σαββάτου 26/12, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Μηνυτήρια αναφορά αναμένεται να καταθέσει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής που κατήγγειλε το περιστατικό.
Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της δομής, Θοδωρή Καραγιάννη, οι άγνωστοι συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο έχοντας στα χέρια τους μαχαίρια, καδρόνια και σιδηρολοστούς. Στην αρχή, όπως καταγγέλλει, φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα και στη συνέχεια επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα προσφυγόπουλα, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Θοδωρής Καραγιάννης δήλωσε ότι αύριο Δευτέρα θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια εισαγγελία και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τα ανήλικα απέναντι σε ανθρώπους που με σχέδιο υποκινούνε μίσος και προπαγάνδα και δεν φοβούνται να ασκήσουν βία με κίνδυνο ζωής σε παιδιά 12-15 ετών».
Να θυμίσουμε ότι το 2016 και το 2017, υπήρξαν ρατσιστικά περιστατικά και κινητοποιήσεις εναντίον προσφύγων στο Ωραιόκαστρο, κυρίως με αφορμή το γεγονός ότι προσφυγόπουλα παρακολουθούσαν μαθήματα σε τοπικό σχολείο.


Πηγή: efsyn.gr

Το δηλητήριο του ρατσισμού καλλιεργείται συστηματικά

Βαγγέλης Γλαντζής

Το δηλητήριο του ρατσισμού καλλιεργείται συστηματικά εδώ και χρόνια στην περιοχή.
Ο μέχρι πέρσι δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέρης Γαβότσης έχει κατηγορηθεί για υποκίνηση σε βία, όταν το 2016 εμμέσως πλην σαφώς προέτρεψε δημότη να “ανοίξει κεφάλια” ώστε να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες στην περιοχή.
Την ίδια χρονιά, μερίδα γονέων είχε απαιτήσει το διαχωρισμό των προσφυγόπουλων από τα παιδιά τους στα σχολεία, επικαλούμενοι δήθεν λόγους υγείας, αλλά και τις “θρησκευτικές διαφορές”.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. στο Ωραιόκαστρο, όπως και ένας γονέας, σύρθηκαν στα δικαστήρια επειδή αντιτάχθηκαν στη ρατσιστική υστερία του δημάρχου και ορισμένων γονέων.
Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί πριν δυο χρόνια το απαράδεκτο περιστατικό οδηγού του ΟΑΣΘ, που απαίτησε από προσφυγόπουλα να κατέβουν από το λεωφορείο, μολονότι διέθεταν κάρτα απεριόριστων διαδρομών.
Στο Ωραιόκαστρο μέχρι την δεκαετία του ‘70 κάτοικοι ήταν οικογένειες  χαμηλών εισοδημάτων όπως και οι περισσότερες στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Είχαν όμως εκτάσεις από κληρονομιές προς εκμετάλλευση (ό,τι συνέβη χρόνια αργότερα με τον Εύοσμο και γέμισαν τα χωράφια με τερατώδεις κατασκευές οικισμών τύπου ‘’Νέα Πολιτεία’’). Εδώ υπήρχε και το πλεονέκτημα του υψομέτρου και της πανοραμικής θέας προς Θερμαϊκό.
Ανηφορίζοντας την Λαγκαδά από την αερογέφυρα της Σταυρούπολης που υπήρχαν τα καπνομάγαζα και μετά, διέσχιζες μια σχεδόν βιομηχανική περιοχή με την ΚΗΜ Δαμίγος (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτροκινητήρων, σήμερα πολυκατάστημα), τη Μινέρβα, μεγάλα μηχανουργεία και έως το ύψος του οικισμού Γαλήνη συναντούσες λεωφορεία που μετέφεραν βάρδιες εργατόκοσμου. Απλός λαϊκός κόσμος κατοικούσε και στην ευρύτερη περιοχή.
Με την εμφάνιση των νεόπλουτων από το ’80, οι οποίοι/ες δεν είχαν ούτε την αισθητική αλλά και τα πορτοφόλια των παραδοσιακών αστών της πόλης ώστε να πάνε Πανόραμα να χτίσουν οικοδομικά τερατουργήματα κακόγουστης χλιδής, κατέφυγαν στη λύση του Ωραιοκάστρου. Βίλα να έχουμε και ας αναπνέουμε ό,τι έρχεται από Κορδελιό, Δενδροπόταμο που εδρεύουν ΕΚΟ, ΒΦΛ, ΕΘΥΛ και ό,τι πιο ρυπογόνο υπάρχει στην περιοχή! Χτίστηκαν και κλασικές οικοδομές στις οποίες εγκαταστάθηκαν παρόμοιας λογικής κάτοικοι .
Ε, αυτές οι οικογένειες μεγάλωσαν παιδιά τα οποία διαιώνισαν αυτό το είδος κρετίνων που αποτελούν και τον κύριο πληθυσμό πλέον της περιοχής.
Αυτή η έκρηξη φασιστικού μίσους δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.


Πηγή: infolire

Τρέμουν τα γέλια των παιδιών

Δώρα Νεστορίδου
Δουλεύω σε ένα πρόγραμμα όπου στηρίζουμε ασυνόδευτα ανήλικα στην πορεία προς την ενηλικίωσή τους. Τα παιδιά μένουν, τέσσερα μαζί, σε σπίτια στην πόλη. Όταν ψάχναμε σπίτια για το πρόγραμμα, ακούσαμε χίλιες δυό ρατσιστικές μπούρδες από ιδιοκτήτες. Ότι “αυτοί” δεν χρησιμοποιούν κωλόχαρτο γιατί τους το απαγορεύει ο Αλλάχ και κάνουν χαμάμ και χαλάνε τα πλακάκια του μπάνιου. Μία άλλη μου είχε πει πως έχει έναν ωραίο βιοτεχνικό χώρο στην Σταυρούπολη που χωράνε όλοι μαζί, θέλει να φτιάξουμε μόνο τα τζάμια.
Στο πρώτο σπίτι που μπήκαμε, η γειτόνισσα από κάτω, μας είπε ότι τρόμαξε το εγγόνι της που είδε ένα μαύρο και κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν είχε ξαναδεί μαύρο άνθρωπο από κοντά. Μετά από λίγο καιρό, άφησε ένα γεμάτο απέχθεια και φόβο σημείωμα στον καθρέφτη του ασανσέρ. Ότι “τα παιδιά γελάνε δυνατά” και ενοχλείται. Τα παιδιά ΓΕΛΑΝΕ δυνατά.
Ο καιρός περνάει και τα παιδιά μένουν, μήνες πια, σε διαμερίσματα σε όλη την πόλη. Οι γείτονες δεν ασχολούνται πια, μπορεί και από συνήθεια. Δεν είναι τα βρωμιάρικα, τα μεταναστάκια, αυτά που αύριο θα τους κλέψουν τη δουλειά. Στο ένα σπίτι, η γειτόνισσα του δεύτερου τους φέρνει κάθε μέρα φαγητό και καραμέλες, και ας έχουν τα παιδιά φαγητό. Είναι παιδιά και μπορεί να μην έχουν και για καραμέλες, σκέφτεται μάλλον. Στο άλλο σπίτι, ο γείτονας του πρώτου μάλωσε τη γειτονιά που τους είπε “βρωμοπακιστανούς” γιατί είναι τα παιδιά της πολυκατοικίας του και τα προσέχει και δεν θα αφήσει να τα πειράξουν. Σε ένα άλλο, ο διαχειριστής ανέβηκε στο σπίτι να τους βοηθήσει που βούλωσε το λούκι του μπαλκονιού. Και στο παράλλο, πλέον βάζουν ανακοινώσεις για την υποχρεωτική μάσκα και στα αγγλικά και τα γαλλικά για να τις καταλαβαίνουν όλοι.
Γιατί έτσι συμβαίνει και έτσι θα γίνει. Οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες θα μένουν μαζί μας και θα ξεφτίσει το μίσος, είτε από συνήθεια είτε από ντροπή. Και δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε όσο ζούμε από την αγάπη. Θα αγωνιζόμαστε και θα νικάμε λίγο, μέρα με τη μέρα. Θα φωνάζουμε δυνατά μαζί με όλα τα παιδιά του κόσμου και θα τσακίζουμε μια χούφτα τέρατα που τρέμουν τα γέλια των παιδιών του κάθε Ωραιοκάστρου.

[Το κείμενο της Δώρας Νεστορίδου ανέβηκε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Εμείς το ανεβάζουμε από την ιστοσελίδα της ΚΟΚΚΙΝΗΣ]

* Πηγή φωτογραφίας: efsyn.gr