EΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟΥ

της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου*

Η πληροφόρηση για τη δραστηριότητα στα συνδικαλιστικά θέματα και στις υποθέσεις που απασχολούν τα σωματεία, όπως και η μελέτη των ανακοινώσεών τους παρουσιάζει όχι μόνο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά είναι και απαραίτητη διαδικασία για οποιονδήποτε θέλει να βρίσκεται σε επαφή με τα εργατικά θέματα, αλλά και να εξασφαλίσει ελάχιστη ικανότητα αξιολόγησης και σχηματισμού κρίσης πάνω στα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και της λήψης σωστών αποφάσεων, την κατάλληλη στιγμή.

Ακολουθεί μια σταχυολόγηση ειδήσεων/πληροφοριών, που πηγάζουν από τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν, το μήνα που πέρασε, διάφορα σωματεία που προέρχονται από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και είναι μέλη του ΕΚΑ και παρουσιάζουν, επαναλαμβάνουμε, μεγάλο ενδιαφέρον:

Στις 28/7 η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζόμενων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) ανακοινώνει ότι στηρίζει τους εργαζόμενους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στην ανελέητη επίθεση που δέχονται με αναδρομική περικοπή των δεδουλευμένων τους, αλλά και τη διαρκή μεθοδευμένη απαξίωση της εργασίας τους και του έργου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ. Η ανακοίνωση αναφέρεται στην επίβλεψη των δημοσίων έργων, η οποία θα δίνεται σε ιδιώτες και στην κυβέρνηση που έχει επιλέξει ως θεσμικούς συνομιλητές τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου, ερήμην των εργαζόμενων. Οι ιδιώτες θα επιβλέπουν τους ιδιώτες και το Δημόσιο θα παρατηρεί χωρίς δυνατότητες να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Καταγγέλλουν με την ανακοίνωση την πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο θέμα της παραχώρησης δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ στις 22/7 καταγγέλλει τις αντεργατικές ανατροπές του «Πορίσματος Πισσαρίδη» που συντάχθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες προβλέπουν:

  • Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δε θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την «απόδοση» του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται λόγος για «επιλογή» ανάμεσα σε «τρία επενδυτικά πακέτα», «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου». Ως εναλλακτικοί πάροχοι διαχείρισης υποδεικνύονται οι εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τα Πιστωτικά Ιδρύματα και οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.
  • Όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/2021 υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και καταβάλλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους, δηλαδή το κράτος διευρύνει την πελατεία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ασφάλιση, εντάσσοντας υποχρεωτικά στο νέο σύστημα ομάδες κλάδων και επαγγελμάτων που με το ισχύον σύστημα δεν διαθέτουν Ασφάλιση. Τέτοιες μεγάλες κατηγορίες είναι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΟΓΑΣ, στο πλαίσιο του σημερινού Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δημιουργείται ξεχωριστός νέος κλάδος ιδιωτικής επικουρικής Ασφάλισης και το Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των εισφορών.
  • Στο «Πόρισμα Πισσαρίδη» καταγράφεται πως μετά τα πρώτα δέκα χρόνια, η διακοπή ροής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το κόστος μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 55 δισ. ευρώ με τον τελικό λογαριασμό να φορτώνεται στα λαϊκά στρώματα, μέσω της γενικής φορολογίας και των άλλων αντιλαϊκών επιβαρύνσεων.

Στις 22/7 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ (ΠΟΕΕΤ) με ανακοίνωσή της μιλά για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην επανέναρξη της δραστηριότητας του κλάδου. Η κατάσταση που περιγράφεται είναι τραγική. Ειδικότερα: Α) Στην εστίαση: Παρόλο που είναι ο κλάδος που άνοιξε πιο μπροστά απ’ όλους, το 50% των εργαζόμενων που είναι τυχεροί και δουλεύουν σε συνεχούς λειτουργίας καταστήματα παραμένει με αναστολή σύμβασης. Οι εποχικά εργαζόμενοι όμως στην εστίαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Όσοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους αντιμετωπίζουν ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ συνθήκες εργασίας, 12 -13 ώρες δουλειά, χωρίς ρεπό και φυσικά με ψευδείς συμβάσεις εργασίας αφού δηλώνονται και ασφαλίζονται για 3 – 4 ώρες, 2 – 3 ημέρες την εβδομάδα. Όσοι δεν βρήκαν δουλειά έχουν πέσει σ’ έναν ανάλγητο – όπως καταγγέλλουν – διοικητή του ΟΑΕΔ ο οποίος εισηγείται πως για να πάρει κάποιος το έκτακτο επίδομα ανεργίας το 2019 θα πρέπει να έχει 80 ημέρες επιδότηση και από το διάστημα Σεπτέμβριο του 2019 έως και Φεβρουάριο του 2019 και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο από τις τηλεοράσεις και κάνει και μαθήματα για το ποιοι ακριβώς είναι οι επαγγελματίες του κλάδου και πώς επιδοτούνται. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στην εστίαση που επιδοτούνται πάνω από 80 ημέρες και το επίδομα ανεργίας λήγει το Μάρτιο ειδικά στην Νότιο Ελλάδα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παράταση της σαιζόν. Η Ομοσπονδία συλλέγει ήδη στοιχεία, για να αποδείξει ότι ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κάνει λάθος. Β) Στον Τουρισμό: Στη λεγόμενη “βαριά βιομηχανία της χώρας”, παρόλο που είχε βγει ΚΥΑ από τις 13/06/2020 και ερμηνευτική αυτής στις 24/06/2020, οι ξενοδόχοι και οι λογιστές τους “δεν γνωρίζουν” πως εφόσον άνοιξαν οι επιχειρήσεις τους ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να προβούν στις επαναπροσλήψεις και αφού δεν έχουν πληρότητες να θέσουν το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης. Άλλωστε δεν τους κοστίζει τίποτα αφού η Κυβέρνηση τους απάλλαξε από τις εργοδοτικές εισφορές για 3 μήνες. Κι αυτοί που προχωρούν στις επαναπροσλήψεις ΑΠΑΙΤΟΥΝ από το προσωπικό να υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν επιθυμούν επαναπρόσληψη το 2021.

Και η ΠΟΕΕΤ συνεχίζει: Εν μέσω κρίσης λοιπόν βρήκαν την ευκαιρία οι εργοδότες να απαλλαγούν ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εργαζομένων. Δίνουν στους συναδέλφους να υπογράψουν συμβάσεις χρονικής διάρκειας 20 έως 30 ημερών στην καλύτερη περίπτωση και φυσικά με μειωμένες αποδοχές κατά 50 – 60% αφού δεν εφαρμόζουν την ΚΣΣΕ που από κοινού είχε παραταθεί 2 ημέρες πριν το lockdown έως 31/08/2020 και η οποία είχε κηρυχτεί γενικώς υποχρεωτική. Ζητούν από το προσωπικό να δουλεύουν 12 – 13 ώρες (π.χ. στη Ρόδο) δεν παρέχουν στέγη και τροφή όπως ορίζει η ΚΣΣΕ (σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη) απειλούν, προπηλακίζουν, εκβιάζουν εργαζόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα (Σαντορίνη) πετούν στο δρόμο συναδέλφους στις 2 τα ξημερώματα έξω από το διαμέρισμα των 20 τετραγωνικών που είχε παραχωρηθεί σε 8 άτομα για να διαμείνουν, γιατί ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και τα απαραίτητα εργαλεία για να δουλέψουν (στην Κέα). Η μαύρη και ανασφάλιστη Εργασία χτυπάει κόκκινο καθώς προτείνουν στο προσωπικό αφού παίρνει τα 534 € της αναστολής σύμβασης να δουλεύουν κανονικά και να παίρνουν άλλα 200 – 300 ευρώ (Αθήνα, Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά). Το γεγονός πως η ΠΟΞ δεν έχει βγάλει ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ να “συνετίσει” τα μέλη της ώστε να εφαρμόζουν του νόμους που έχουν ψηφιστεί αλλά και να σεβαστούν την υπογραφή τους στην παράταση της σύμβασης είναι απόδειξη πως έχει χαθεί ο έλεγχος. Η ΠΟΕΕΤ ζητά να γίνει συνάντηση με την ΠΟΞ και να βγει κοινή επιστολή αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ζητά επίσης από το Υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προστασία των εργαζομένων του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να μείνουν θεατές σε όλα αυτά και ο δρόμος για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα είναι μονόδρομος, όπως δηλώνουν.

Στις 22/7/2020 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας με ανακοίνωσή της μιλά για τον πάγιο αγώνα της να καταργηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου για τους εργαζόμενους του κλάδου. Ήταν και είναι μονόδρομος οι αγώνες της ΠΟΕ, των Σωματείων Μελών της και των εργαζομένων για την κατάργηση του καθεστώτος της εργολαβίας, των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών και την ένταξη όλων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο μόνιμο προσωπικό με ισότιμα δικαιώματα και με ταυτόχρονη αναγνώριση των χρόνων προϋπηρεσίας τους.

Σύμφωνα με τη Μελέτη της ΠΟΕ σε συνεργασία με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, το πρόβλημα αυτό που εντοπίζεται στις εταιρείες του Κλάδου αυτού είναι διαχρονικό. Αυτή η καταγραφή είναι η πιο πλήρης αποτύπωση του χάρτη της αγοράς εργασίας στο χώρο μας και πολύτιμο εργαλείο που βοήθησε να αναδειχθεί το θέμα τεκμηριωμένα προς τις εταιρείες, στα αντίστοιχα υπουργεία και σε όλους τους πολιτικούς φορείς του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στόχος της Ομοσπονδίας για την επίλυση αυτού του θέματος, όπως αυτός έχει καταγραφεί στα συνέδριά της, ήταν και είναι ο συντονισμός δράσης με όλα τα Σωματεία μονίμων και εργολαβικών συναδέλφων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν παρεμβάσεις σε εργολαβικές εταιρείες, στις εταιρείες του Κλάδου, πορείες και παραστάσεις στο Υπουργείο Ενέργειας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Βουλή, κατάθεση υπομνήματος για τις θέσεις μας στην εκάστοτε Κυβέρνηση, ενημέρωση των ΜΜΕ με Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις

αλλά και τριμερείς στο Υπουργείο Εργασίας μετά από αιτήματα των Σωματείων της Ομοσπονδίας, για το θέμα της εργολαβοποίησης αλλά και για εργασιακά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πλήθος απεργιών στον Κλάδο διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα παρασχέθηκε νομική κάλυψη και οικονομική στήριξη στα Σωματεία, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των απεργιακών κινητοποιήσεων .

Είναι αδιανόητο για την Ομοσπονδία να γίνονται αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των Εταιρειών και να μη συνοδεύονται από την οριστική διευθέτηση του θέματος αφήνοντας τους εργαζόμενους έρμαιο στις διαθέσεις των νέων μετόχων.

Μετά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ (σε Εμπορίας, Υποδομών και Διεθνών Έργων), δυστυχώς παραμένει ανοιχτό το θέμα της ένταξης των εργολαβικών εργαζόμενων στο μόνιμο προσωπικό των εταιρειών και φυσικά δεν ήταν δυνατό να ικανοποιήσει την Ομοσπονδία η μονιμοποίηση 23 συναδέλφων στη ΔΕΔΑ.

Η υπογραφή Σύμβασης Εξαρτημένης Εργασίας Αορίστου Χρόνου με τη ΔΕΣΦΑ από 233 συναδέλφους πραγματικά είναι μια θετική εξέλιξη, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι αποτελεί έναν ενδιάμεσο στόχο της στρατηγικής του συνδικαλιστικού κινήματος στον Κλάδο για τη μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών. Αυτή η συνδικαλιστική κατάκτηση οφείλεται καταρχήν στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ) και στα μέλη του, που παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια πάλεψαν με πίστη για την λήξη της ομηρίας των εργαζομένων μέσω εργολάβων. Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει τη θετική στάση της εταιρείας που απέδειξε στην πράξη ότι στόχος της είναι η σταδιακή λήξη της πολυετούς εργολαβοποίησής της.

Καλείται δε, η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες για την πρόσληψη και των υπολοίπων 114 εργαζόμενων. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι η παραπάνω συλλογική προσπάθεια δίνει ελπίδα και δύναμη στους εργολαβικούς εργαζόμενους του Κλάδου. Το αίτημα για τη μονιμοποίηση όλων των εργολαβικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον Κλάδο παραμένει πρώτο στην ατζέντα των διεκδικήσεων.

Το ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣμε ανακοίνωσή του στις 22/7/2020 καταγγέλλει τις απολύσεις 2 εργαζόμενων στην Οφθαλμολογική Κλινική ATHENS EYE HOSPITAL στη Γλυφάδα.

Οι απολύσεις στην κλινική «ATHENS EYE HOSPITAL» γίνονται ενώ:

  • Η εταιρεία εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα την αναστολή σύμβασης εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή απαλλάχτηκε από μεγάλο μέρος του μισθολογικού κόστους.
  • H εργασία είναι πλήρως εντατικοποιημένη, υπάρχει δηλαδή μεγάλη έλλειψη προσωπικού,
  • Ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία της συγκεκριμένης εταιρείας και γενικότερα των εταιρειών του κλάδου, παρουσιάζει σημαντική άνοδο.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία, εξόφλησαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους κλινικάρχες, την περίοδο που οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να ζήσουν με τα επιδόματα των 500 ευρώ το μήνα.

Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι νόμοι που ψηφίζονται, με αφορμή την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δεν έχουν καμία σχέση με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αντίθετα, διασφάλισαν τα κέρδη των εργοδοτών, φορτώνοντας τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες του εργαζόμενου.

Σήμερα η Εργοδοσία της κλινικής «ATHENS EYE HOSPITAL» συνεχίζοντας την επιθετική πολιτική απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα, απολύει εργαζόμενους για να εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την εργασία και να πετύχει το στόχο: χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας – να δέχονται αδιαμαρτύρητα οι εργαζόμενοι τις επιθέσεις στα δικαιώματά τους.

Οι εργοδότες, συνεχίζουν βασισμένοι στον εκβιασμό της απόλυσης να μετατρέπουν τους χώρους εργασίας, σε χώρους ασυδοσίας, σε χώρους εργασιακής ανασφάλειας και άγριας εκμετάλλευσης.

Το Σωματείο καταγγέλλει την εταιρεία «ATHENS EYE HOSPITAL» για τις απολύσεις και απαιτεί να τις ανακαλέσει άμεσα. Δηλώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να παλεύει για την ακύρωση κάθε απόλυσης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στις 21.7.2020 εκδίδει ανακοίνωση για τις απολύσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA και ΟPEN λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι που έκαναν όλα αυτά τα κανάλια μεγάλα, δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό. Η ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει λόγο για μισάνθρωπη και αντεργατική τακτική των καναλαρχών στο πλαίσιο δήθεν της μείωσης του λειτουργικού κόστους των εταιρειών τους, παρά τα δωράκια της κυβέρνησης.

Ως «λειτουργικό κόστος» εννοούν το ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά τους εργαζόμενους που σαν εξειδικευμένοι επαγγελματίες προσφέρουν στα κανάλια τους καθημερινά με αίμα και ιδρώτα την υπεραξία που προσδοκούν και σχεδιάζουν για να έχουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Το σχέδιο της διοίκησης του ALPHA για μετασχηματισμό του τηλεοπτικού σταθμού σε μια εταιρεία holding , η οποία απαλλαγμένη από «περιττά βάρη όπως π.χ ΣΣΕ, θα λειτουργεί με εργαζόμενους που θα είναι σκλάβοι στις εργασιακές γαλέρες θυγατρικών και μη εταιρειών παραγωγής, ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και καιρό.

Η τελευταία απόφαση της διοίκησης να «καταργήσει» ένα τμήμα αιχμής όπως αυτό των εξωτερικών μεταδόσεων (eng και links) δείχνει ότι βρίσκονται στο τελικό σημείο της εφαρμογής αυτού του απάνθρωπου και αντεργατικού σχεδίου.

Την ίδια στιγμήπου ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού, ανακοίνωνε αυτή την παράνομη ως προς τις νόμιμες διαδικασίες απόφαση, με την οποία δεκάδες οικογένειες εργαζόμενων τεχνικών καταδικάζονταν σε αργόθάνατο, ο γνωστός σε όλους τεχνικός διευθυντής του συμπράττοντος STAR και πρόεδρος της Alterbaran καλούσε «στοργικά» τους απελπισμένους και τρομοκρατημένους συναδέλφους των ENG, για να τους … προσφέρει «δουλεία» στο γνωστό κάδο ανακύκλωσης απολυμένων, ενώ ο κάδος της ανεργίας είχε ήδη ανοίξει για να υποδεχθεί τους συναδέλφους των Links.

Είναι προφανές ότι ο Βαρδινογιάννης δεν είναι τόσο «κακός» επιχειρηματίας ώστε να δώσει λεφτά σε αποζημιώσεις απολυμένων για να τους ξαναπροσλάβει αμέσως μετά με τον ίδιο μισθό και τα ίδια δικαιώματα σε μία άλλη εταιρεία του. Είναι επίσης προφανές ότι το «λουκούμι» που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες  στους απελπισμένους απολυμένους γρήγορα θα λειώσει και τη θέση του θα πάρει ένα μουχλιασμένο ξεροκόμματο.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN που προχωρά σε 21 απολύσεις.

Ενωμένοι και με ισχυρά νομικά και συνδικαλιστικά όπλα η ΠΟΣΠΕΡΤ γράφει στην ανακοίνωσή της ότι θα δώσει αγώνα, για να αποτρέψει τον αργό θάνατο και να κόψει την «όρεξη» στους υπόλοιπους καναλάρχες που περιμένουν να δουν αν «θα πιάσει το πείραμα».

Τονίζει τέλος ότι ο αγώνας αυτός, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον ALPHA και στον OPEN  αλλά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (ιδιωτικά και δημόσια)

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΣΜΕ) στις 20.07.2020 απευθύνεται στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και διαμαρτύρεται για το περιβάλλον ανομίας που προκάλεσε στον κλάδο με την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ. Αναλυτικότερα, κάνει λόγο για την παγερή αδιαφορία για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και τη σκανδαλώδη ανοχή που επιδεικνύει απέναντι στην αυθαιρεσία και παραβατικότητα των επιχειρήσεων.

Απευθύνεται στον υπουργό λέγοντας ότι η πολιτεία έχει συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, παραχωρώντας μέσων των ΠΝΠ το δικαίωμα να μπορούν τα ΚΤΕΛ να θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, παρά το γεγονός της αυξημένης ζήτησης μετακίνησης των πολιτών της χώρας. Η ΟΣΜΕ καταγγέλλει ότι οι επιχειρήσεις ΚΤΕΛ επιδεικνύουν αντεργατικό μένος, απαλλαγμένοι από το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ (ΠΔ 246/2006), και κατηγορούν τον υπουργό ότι φρόντισε να καταργηθεί. Έχουν δε θέσει το σύνολο του προσωπικού υπό καθεστώς αναστολής εργασίας και προσπαθούν να εκτελέσουν το δημόσιο έργο της συγκοινωνίας, παραβιάζοντας ασύστολα όλους τους κανόνες που αφορούν το αγαθό της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς μεταφοράς του επιβατικού κοινού.

Μέτοχοι οδηγοί μεταπηδούν από λεωφορεία σε λεωφορεία άλλων μετόχων, των οποίων το προσωπικό τελεί σε αναστολή σύμβασης, παραβιάζοντας όλα τα στάνταρ ασφαλείας και κάθε κανόνα της νομοθεσίας, με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση, το μεγαλύτερο κέρδος και την απομάκρυνση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας από την επιχείρηση, των οποίων των κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και μέρους των αποδοχών έχει αναλάβει το κράτος.

Σύμφωνα με το ΔΣ της Ομοσπονδίας ο Υπουργός Μεταφορών κρατά την πόρτα του υπουργείου μανταλωμένη στη μεγαλύτερη ομοσπονδία μεταφορών στη χώρα, χωρίς να δίνει λύσεις στα προβλήματα, χωρίς να δίνει σημασία στις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες, οι επιβάτες από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη παραβατική συμπεριφορά των επιχειρήσεων ΚΤΕΛ. Για το ζήτημα της κατάργησης του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, των κανόνων για την ασφάλεια της δημόσιας συγκοινωνίας και προάσπισης του αγαθού της οδικής ασφάλειας, ερωτάται ο υπουργός έως πότε οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ θα τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας; Έως πότε τα ΚΤΕΛ θα κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζόμενων και της πολιτείας, προσλαμβάνοντας χαμηλόμισθους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, προς αντικατάσταση μόνιμων εργαζόμενων τους οποίους έχουν θέσει σε αναστολή σύμβασης;

Έως πότε οι ιδιοκτήτες λεωφορείων ΚΤΕΛ θα αλωνίζουν και θα ασυδοτούν παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας;

Έως την περάτωση της διαδικασίας, έγκρισης και κατάθεσης του νέου κανονισμού των ΚΤΕΛ, θα ισχύουν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ;

Οι πολίτες και το επιβατικό κοινό, για το μεσοδιάστημα, έως αλλά και μετά την έγκριση του νέου κανονισμού, θα μετακινούνται με ασφάλεια;

Θα προασπίσει ο Υπουργός Μεταφορών το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια συγκοινωνία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το αγαθό της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς μετακίνησης του επιβατικού κοινού, καταργώντας τη διάταξη ανάθεσης κατάρτισης αυτών των κανόνων στους μετόχους των ΚΤΕΛ; Έχει σκοπό να συναντήσει τους εκπροσώπους της ΟΣΜΕ, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας της χώρας, τους εκπροσώπους των χιλιάδων εργαζόμενων στην εμπορευματική και επιβατική μεταφορά;

Με την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ, κάθε ΚΤΕΛ ανέλαβε την υποχρέωση κατάρτισης νέου κανονισμού και κατάθεσής του στην υπηρεσία Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας. Λόγω της υγειονομικής κρίσης δόθηκε παράταση έως τις 31.8.2020. Δεν δόθηκε όμως παράταση ισχύος του υπάρχοντος κανονισμού, με αποτέλεσμα ως την κατάθεση του νέου κανονισμού των ΚΤΕΛ, να υπάρχει κενό νόμου. Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών είναι η αμφισβήτηση των κανόνων για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των κανόνων ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας. Τα ΚΤΕΛ ισχυρίζονται ότι στο μεσοδιάστημα από την κατάργηση του ΠΔ 246/2006 έως κατάρτιση νέου κανονισμού δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Παράλληλα διακινούν ή και εγκρίνουν σχέδια κανονισμού στα οποία εμπεριέχονται διατάξεις αντίθετες με την εργατική νομοθεσία και τη νομολογία ανωτάτων δικαστηρίων. Εγκρίνουν ακόμα σχέδια κανονισμού παράτυπα και μεθοδεύουν την εξυπηρέτηση συμφερόντων της ολιγαρχίας στα ΚΤΕΛ, σε βάρος των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών λεωφορείων και της ασφάλειας της δημόσιας συγκοινωνίας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εργαζόμενων της ΕΟΦΣΑ (Μπάντμιντον) και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Γ. Μαυρωτά, προκειμένου να εξευρεθεί τελική λύση σε μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ διοίκησης και 5 εργαζόμενων σε αυτήν, με δικαστικές αποφάσεις πρωτοδικείου, εφετείου, Αρείου Πάγου που δικαιώνουν τους εργαζόμενους.

Παρά τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, φαίνεται ότι η συμμόρφωση της πολιτείας με αυτές δεν είναι αυτονόητη. Ο ΠΣΥΑΣ ανακοινώνει ότι θα παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις, συμμετέχοντας σε αυτές στο μέτρο του δυνατού, προσμένοντας την όσο το δυνατόν συντομότερη δίκαιη λύση για τους συναδέλφους. Δηλώνει επίσης το σωματείο ότι θα σταθεί σύσσωμο φύλακας της νομιμότητας και της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωσης της εκμετάλλευσης συναδέλφων, αλλά και κάθε άλλης στο μέλλον, την οποία απεύχονται.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου, Χάρτου, Ψηφιακών Μέσων Αττικής στις 18/7 ζητά την άμεση απόσυρση των μηνύσεων στους εργαζόμενους της «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ», κάνοντας λόγο για εργοδοτική αυθαιρεσία, η οποία επιδιώκει μέσω μηνύσεων να βάλει φραγμό στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και την αντίσταση στις απολύσεις. Απαιτεί την άμεση απόσυρση των μηνύσεων και δηλώνει ότι κάθε απόλυση είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος.

Το ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΙΓΜΕ στις 20.7.2020 καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και Διοίκηση στραγγαλίζουν και την ΕΑΓΜΕ (το διάδοχο φορέα του ΙΓΜΕ).

Η Νέο«δημοκρατική» Κυβέρνηση, που ελέω κορονοϊού, σαρώνει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα υπέρ των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει την εξουσία της με τον χουντικής έμπνευσης Νόμο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, σε πλήρη συνεργασία ΜΑΤ και Παρακράτους επιχείρησε να διαλύσει ανεπιτυχώς τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των Συνδικάτων με βροχή χημικών και δακρυγόνων, ολοκληρώνει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ με τον ενταφιασμό του ΙΓΜΕ, αλλά ακόμη και τον ευνουχισμό της περίφημης «Δημόσιας Αρχής» της ΕΑΓΜΕ, αφού με τη προκήρυξη των εκλογών για υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια τη μετατρέπει σε μια απλή δημόσια υπηρεσία, ενώ παράλληλα την παραδίδει στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω του outsourcing που προωθεί για τις οικονομικές υπηρεσίες.

Το θεάρεστο αυτό έργο ανέλαβε να προωθήσει η Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ, παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη που με την στήριξη της πλειοψηφίας του Συνδικάτου, την ανοχή του Εκπροσώπου των εργαζόμενων, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση των πάλαι ποτέ σεπιτοδιευθυντάδων, και των σημερινών προθύμων διευθυντό-συνδικαλιστών, μεθοδεύουν και υλοποιούν την άνευ όρων παράδοση νευραλγικών υπηρεσιών της εαγμε-(ΙΓΜΕ), όπως των Διοκητικών – Οικονομικών υπηρεσιών στην «ελεύθερη αγορά».

Η πλειοψηφία του Συνδικάτου αφού αναγκάστηκε να συγκαλέσει το ΔΣ (με βάση το γραπτό αίτημα των συμβούλων του ΕΑΜ) καταψήφισε «σύσσωμα» όλες τις προτάσεις μας. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 16/7/20 (για τις οποίες ούτε καν ζητάνε τη γνώμη των μελών του ΔΣ), επιχειρεί να παραπλανήσει τους συναδέλφους με τη γνωστή τακτική της μισής αλήθειας.

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι παρ’ όλες τις γενικόλογες ενστάσεις του εκπροσώπου, που κάποιες δήθεν απεδέχθη το ΔΣ της ΕΑΓΜΕ, στην ουσία ομολογούν ότι με τη στάση του ο Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο ΔΣ ΕΑΓΜΕ της 8ης Ιουλίου 2020, δεν διαφώνησε με το ξεπούλημα των υπηρεσιών λογιστηρίου, με την λογική ότι θα είναι (δήθεν) κάτι προσωρινό, που θα διαρκέσει όμως τουλάχιστον 3 χρόνια με το ποσό του 1.100.000 € (ενδεχόμενα με δικαίωμα επέκτασης για ένα ακόμη χρόνο +367.000 € με ΦΠΑ από την ενημέρωση του εκπρ. Εργαζομένων στο ΔΣ του Συνδικάτου ).

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι πραγματικά συμβαίνει με όλα τα επίκαιρα θέματα:

1. για την «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας λογιστηρίου και υποστήριξης οικονομικής διαχείρισης της ΕΑΓΜΕ» :

Στο επίπεδο διαχείρισης και λειτουργίας του φορέα η Διοίκηση με την παραπάνω απόφασή της αλλοιώνει το Δημόσιο χαρακτήρα του φορέα, αφού μεταφέρει στην ουσία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό το κονδύλι των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για να πληρώσει τις «υπηρεσίες» μιας Εταιρείας με το ποσό των 1,4 εκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, που θα διαθέσει 6

εργαζόμενους (πιθανότατα νοικιαζόμενους) στο Λογιστήριο του φορέα για να παράσχει τη «τεχνογνωσία» στους λίγους και ηρωικά εργαζόμενους.

Στην ουσία όμως θα χρυσοπληρώνει μια Εταιρεία, για ένα έργο που ήδη παρέχεται σήμερα από τις οικονομικές υπηρεσίες και με την βοήθεια ήδη μιας Εταιρείας με κόστος μόλις 25.000 € το χρόνο, όπου σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος θα μπορούσε να γίνει το έργο ακόμη καλλίτερο με τη πρόσληψη έξι μόνιμων εργαζόμενων!

Με την ίδια λογική (που πιλοτικά εφαρμόζεται στις οικονομικές υπηρεσίες) ανοίγει δρόμος για την παράδοση και άλλων ερευνητικών αντικειμένων σε ανάλογες «Εταιρείες», π.χ. της πληροφορικής, της χαρτογράφησης ακόμη και γεωλογικές υπηρεσίες στρατηγικού ενδιαφέροντος κ.α. προκειμένου να

φθάσουμε στο πάλαι ποτέ μικρό και ευέλικτο ΙΓΜΕ που στην ουσία θα είναι ανύπαρκτο ΙΓΜΕ αφού όλα τα έργα θα εκτελούνται από ιδιωτικές εταιρείες, δικαιώνοντας τους διακαείς «επιστημονικούς» πόθους ΠΣΕΠΙ, ΣΕΠ!

Η ΠΟΣΠΕΡΤ με ανακοίνωση της στις 17.7.2020 ενημερώνει ότι δικαιώθηκε ο αληθινός και τεκμηριωμένος αγώνας που έδωσε ώστε να αναγκαστεί η Διοίκηση να υποχωρήσει και να αποφασίσει την καταβολή αποζημίωσης 15.000 ευρώ λόγω συνταξιοδότησης και μιλά για νίκη του εργατικού συνδικαλισμού.

Συγκεκριμένα:

Μετά τις απανωτές διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ σχετικά με την μη απόδοση της αποζημίωσης των 15.000 σε συνταξιοδοτηθέντες εργαζόμενους, που εφαρμόστηκε φυσικά στα πλαίσια ενός σχεδιασμού να κοπεί ολοκληρωτικά αυτό το εργατικό κεκτημένο δικαίωμα από όλους όσοι θεμελιώνουν ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, και μετά την παράδοση σχετικής και απόλυτα τεκμηριωμένης νομικά εξώδικης δήλωσης – διαμαρτυρίας της ΠΟΣΠΕΡΤ στις 21/5/20,μέσω της οποίας εκτός των άλλων, κοινοποιούνταν απάντηση του υπουργείου εργασίας στο σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2020, η διοίκηση υποχώρησε και στις 8/7/20 αποφάσισε να αποδώσει τελικά την οφειλόμενη αυτή αποζημίωση των 15.000 ευρώ σε 79 εργαζόμενους γεγονός που ασφαλώς την δεσμεύει να πράξει το ίδιο σε όποιον εργαζόμενο θεμελιώσει από εδώ και στο εξής δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

  • Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ Σ.Ε.ΓΕ.ΤΑ.

Κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας στις 16/7/2020 σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Γενικής Ταχυδρομικής, καταγγέλλοντας τη στάση που τηρεί η εργοδοσία της επιχείρησης της Γενικής Ταχυδρομικής. Από τη στιγμή της κατάθεσης της πρότασης-πρόσκλησης του σωματείου για σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης (η μόνη μεγάλη εταιρεία του κλάδου ταχυδρόμησης που δεν έχει), η επιχείρηση αντέδρασε με γεγονότα κλιμακούμενης έντασης. Οι απολύσεις εργαζόμενων που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας δικαιώματα και ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειες του έγιναν δυστυχώς στην καθημερινότητα. Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης φαίνεται ότι έλυσε αρκετά τα χέρια της εργοδοσίας. Οι απολύσεις καταγγέλθηκαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που αποφάνθηκε ότι όλες είναι συνδικαλιστικές διώξεις συστήνοντας επαναπρόσληψη των απεργών. Η εταιρεία αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις υποτιμώντας ξεκάθαρα το ΣΕΠΕˑ άλλωστε τρεις φορές σε τριμερή διαβούλευση για υπάρχουσα απόλυση προχωρούσε ταυτόχρονα σε νέες απολύσεις. Είναι προφανές ότι οι καταδίκες για καταχρηστικές απολύσεις του παρελθόντος δεν έγιναν μάθημα.

Η τρομοκρατία πέρασε στους εργασιακούς χώρους με απειλές προς

όσους συμμετείχαν στους αγώνες του σωματείου ότι θα έχουν την ίδια τύχη, απόλυση. Στο ίδιο κλίμα τα συνεχή εξώδικα σε συνδικαλιστές και απλούς εργαζομένους με αποκορύφωμα τις μηνύσεις προς σωματεία ΣΕΓΕΤΑ-ΣΕΤΤΕΑ για τη δράση τους. Στο μεσοδιάστημα αρκετοί συνδικαλιστικά ενεργοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν εκδικητικά μακριά από τους χώρους δουλειάς τους και εκλεγμένοι συνδικαλιστές οδηγήθηκαν σε απομονωμένους εργασιακούς χώρους. Όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί δικαιώνοντας τους εργαζομένους .

Με τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις προσωπικού συνέπεσε η επέλαση του κορονοϊού που επέδρασε καταλυτικά στην εντατικοποίηση της εργασίας οδηγώντας την σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι απειλές σε συναδέλφους που έχουν την αυτονόητη ανάγκη της ολιγόλεπτης ξεκούρασης, ο φόβος και οι αναφορές πως ίσως οι κάμερες ασφαλείας χρησιμοποιούνται, παράνομα, πλέον και για αξιολόγηση προσωπικού, αλλά και οι παράτυπες υπερωρίες έφτιαξαν ένα εκρηκτικό κλίμα στους χώρους εργασίας.

Οι εμφανείς ελλείψεις και καθυστερήσεις σε ζητήματα πρόληψης και υγιεινής κατά

τη διάρκεια του lock down ήρθαν να επιβεβαιώσουν την παραβατικότητα της εταιρίας σε ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας. Άλλωστε δεν υπάρχει φορά που δεν επιβάλλει κυρώσεις στην εταιρεία το Κέντρο Πρόληψης Εργατικού Κινδύνου στους περιοδικούς ελέγχους που πραγματοποιεί. Σε μία περίοδο οικονομικής ανασφάλειας και μαρασμού για πολλούς κλάδους, αυτός της ταχυδρόμησης μαζί με ελάχιστους άλλους γνώρισαν πρωτόγνωρη κερδοφορία. Δυστυχώς η εταιρεία μάλλον είδε την κρίση ως ευκαιρία, με προσλήψεις ορισμένου χρόνου, απορρόφηση εργαζόμενων σε μαγαζιά franchise με μισθούς μειωμένους περισσότερο από 20%, εργολαβοποίηση των σχέσεων εργασίας, ενώ περισσεύουν οι μαρτυρίες για εξαναγκασμό σε υπερωριακή απασχόληση για ανανέωση σύμβασης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στις 10 Ιούλη 2020

Ανακοινώνει: H ΕΠΙΔΙΔΟΜΕΝΗ «ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ» ΣΤΗΝ QQUANT ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΣΕ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Παρουσία της επικεφαλής του νομικού επιτελείου του σωματείου Αθηνάς Βέρροιου και με την ενεργό συμμετοχή πολλών λειτουργών της προαναφερόμενης οργανογραμματικής δομής της Τράπεζας, εξετάστηκε αναλυτικά το πλαίσιο δράσης στο κοντινό και μακρύτερο μέλλον για τον τρόπο αντιμετώπισης της επί των εργασιακών σχέσεων επίπτωσης από την ανάθεση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας στην QQUΑΝΤ (εταιρίας του ν. 4354/2015) και των νέων πρωτοβουλιών που έλαβε η Τράπεζα επικοινωνώντας από χθες στο προσωπικό τη «σύμβαση δανεισμού υπαλλήλου», ζητώντας να απαντήσει άμεσα στην πρότασή της για το αν την αποδέχεται.

Αφού μελετήθηκε άμεσα, προσεκτικά και με τη δέουσα στις περιστάσεις υπευθυνότητα το επιδιδόμενο στους εργαζόμενους από την Τράπεζα κείμενο, και με τους νομικούς της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ να συνδράμουν καθοριστικά, το ΔΣ

του Συλλόγου κατέληξε με απόλυτη πλειοψηφία (7 ΥΠΕΡ, 1 κατά) τα κάτωθι:

1.Το περιεχόμενο της εν λόγω «σύμβασης δανεισμού υπαλλήλου» δεν έχει καμία σχέση με την υπογραφείσα δεσμευτική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων της Τράπεζας και δη των αδιάψευστα αποτυπωμένων όρων (βλ. σχετικά συνημμένο

Πρακτικό και επιλογή Β), με τους οποίους καλυπτόταν απόλυτα σε περίπτωση οικειοθελούς μετακίνησης ο κάθε δυνητικά ενδιαφερόμενος.

2.Το Συνδικάτο παραμένει σταθερά στη θέση πως η Τράπεζα δεν μπορεί να έχει διαφορετικής μορφής κινητικότητα από την σαφώς οριζόμενη στην προ 4 μόλις μηνών σχετική συμφωνία.

3.Οποιουδήποτε είδους παρέκκλιση από τα 27 Άρθρα του Κανονισμού Εργασίας Προσωπικού και τα 23 Άρθρα της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) δεν θα επιτραπεί.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΦΑΜΑΡ στις 13.07 ανακοινώνει ότι στο τμήμα των καλλυντικών η επιχείρηση προχώρησε σε ατομικές συζητήσεις με τους εργαζόμενους για την υπογραφή τροποποιητικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου εξαήμερης εργασίας. Σε συνάντηση του σωματείου με την διοίκηση έγινε σαφές ότι το σωματείο είναι αρνητικό σε οποιαδήποτε τύπου τροποποιητική σύμβαση και οποιαδήποτε αλλαγή που έχει να κάνει με την πενθήμερη οκτάωρη εργασία. Επίσης σημειώσαμε την έντονη δυσαρέσκεια μας στο τρόπο που πλησίασε η διοίκηση τους εργαζομένους χωρίς πρώτα να έχει ενημερωθεί το σωματείο, γεγονός που για άλλη μια φορά δείχνει την πρόθεση για απαξίωση των νόμιμων εκπροσώπων των εργαζομένων από μέρους της εταιρείας.

Τις τελευταίες μέρες, μέλη της διοίκησης βλέποντας την σταθερή και ενωμένη

αρνητική θέση των εργαζομένων για τις τροποποιητικές συμβάσεις προχώρησαν στον ισχυρισμό προς τους εργαζόμενους ότι το σωματείο είναι ενήμερο και δεν έχει αντίρρηση. Ενώ επίσης ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντική η συμφωνία των εργαζομένων, προχωρούν σε συνεχείς πιέσεις και μάλιστα ρίχνοντας την ευθύνη στον κάθε ένα από εμάς λέγοντας… εσένα περιμένω όλοι οι άλλοι έχουν συμφωνήσει… μη με κρεμάς!

Με την ανακοίνωση το σωματείο κάνει σαφές σε όλους ότι θα είναι πάντα δίπλα στους εργαζομένους και έχει από την αρχή μια ενιαία και αδιαπραγμάτευτη θέση:

ΟΧΙ σε οποιαδήποτε τροποποιητική σύμβαση. ΟΧΙ στην εξαήμερη εργασία.

« Όλοι μαζί ενωμένοι προστατεύουμε το δικαίωμα μας στην πενθήμερη οκτάωρη

εργασία.»

***

Μελετώντας κάθε μία από τις παραπάνω ανακοινώσεις και μπαίνοντας στις λεπτομέρειες κάθε ιστορίας αποκτάς πολύτιμη γνώση και πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη ζούγκλα που επιβάλλεται στις εργασιακές σχέσεις και την αξία που έχει η οργανωμένη απάντηση των εργαζόμενων. Οι περιπτώσεις είναι αναρίθμητες και θα χρειαστεί να επανέλθουμε πολλές φορές για να είμαστε συνεπείς στους ενημερωτικούς σκοπούς της δημοσίευσης.

* Η Μαργαρίτα Κουτσανέλλου είναι Γ. Γραμματέας του ΣΥΛΕΕΓΟ και εκπρόσωπος του σωματείου στο ΕΚΑ