Χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες μετά από μια καταιγίδα που έπληξε την πολιτεία του Τέξας από τις τα μέσα Φεβρουαρίου. Για μέρες ήταν χωρίς θέρμανση, φως και νερό. Η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε καταστροφές σε τροφές και φάρμακα στα ψυγεία. Πολλά σπίτια και νοσοκομεία εξακολουθούν να μην έχουν νερό επειδή οι αντλίες πάγωσαν. Εκατοντάδες άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών ανθρώπων στο Αμπιλέν. Ένα από τα θύματα ήταν ένας άστεγος που βρέθηκε στο δρόμο. Χιλιάδες κρατούμενοι στο Χιούστον κρατούνται σε παγωμένα κελιά με βουλωμένες τουαλέτες. Πολλοί δεν έχουν καταδικαστεί για τίποτα, απλά είναι πολύ φτωχοί για να πληρώσουν εγγύηση.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση είδαμε να ξεφυτρώνουν αυθόρμητες μορφές αλληλεγγύης. Πολλοί βοηθούν ο ένας τον άλλον να επιβιώσει. Κάποιοι άνοιξαν τα σπίτια τους σε γείτονες. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν κυλιόμενες διακοπές λειτουργίας χωρίς να ειδοποιούν τους κατοίκους πότε θα ενεργοποιηθεί και θα απενεργοποιηθεί το ρεύμα. Το διαδίκτυο έχει επίσης διακοπεί. Άνθρωποι που προσπαθούν να ζεσταθούν στα αυτοκίνητά τους φαίνεται να έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Έτσι το ερώτημα τίθεται, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό στη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής ενέργειας των Η.ΠΑ. και γενικά στη μητρόπολη του καπιταλισμού; Αυτή η τραγωδία προφανώς δεν είναι μια φυσική καταστροφή. Ο ένοχος είναι το καπιταλιστικό σύστημα που βάζει, όπως πάντα, τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Το ταξικό χάσμα μεταξύ αυτών που αναγκαστικά υπομένουν αυτήν την κατάσταση και την αφρόκρεμα της αστικής τάξης είναι εμφανή. Ενώ ο 11χρονος Παβόν πάγωσε στο τροχόσπιτο της οικογένειάς του, ο γερουσιαστής Κρουζ πέταξε από το Χιούστον σε ένα πολυτελές θέρετρο στο Κανκούν του Μεξικού.

Όπως γράφτηκε ειρωνικά, Πριν από 400 χρόνια ο συγγραφέας Θερβάντες έγραψε για τον Δον Κιχώτη που επιτέθηκε στους ανεμόμυλους. Σήμερα η κυβέρνηση του Τέξας και η Fox News δεν κατηγορούν φυσικά τον καπιταλισμό για αυτή την καταστροφή στο Τέξας αλλά την… αιολική και ηλιακή ενέργεια για την καταστροφή. Ωστόσο, οι άνεμοι παράγουν συνήθως μόλις το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας. Το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος αποδεικνύεται πολύ πιο ανίκανο από το δουλοκτητικό καθεστώς της Αιγύπτου και των Φαραώ αιώνες πριν. Οι «πρωτόγονη» άρχουσα τάξη των Φαραώ ήταν καλύτερα προετοιμασμένη ακόμα και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Είχαν ένα προγραμματισμό για τις πλημμύρες και λιμούς. Τα τρόφιμα αποθηκεύονταν σε αποθήκες για να μην λιμοκτονήσει ο κόσμος και για μην ανατραπούν οι ίδιοι.

Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο Τέξας αρνήθηκαν να δημιουργήσουν αρκετή εφεδρική ισχύ, επειδή κάτι τέτοιο θα μείωνε τα κέρδη τους. Οι ηλεκτρικές εταιρείες στις βόρειες πολιτείες που λειτουργούν τακτικά με κρύο καιρό αναγκάζονται να επενδύσουν σε περισσότερη μόνωση, θερμαινόμενους σωλήνες και θρυμματιστές για να διασπάσουν τον κατεψυγμένο άνθρακα. Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να εξοπλιστούν με θερμαντήρες και μονωμένα κιβώτια ταχυτήτων. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας του Τέξας δεν ξόδεψαν χρήματα γι’ αυτά τα «ασήμαντα» πράγματα λόγω της απορρύθμισης και λόγω του κέρδους. Η σημερινή καταστροφή είναι αποτέλεσμα ιδιωτικοποιήσεων και της πάλης για τη μεγιστοποίηση των κερδών. Δεν είναι φυσική καταστροφή!

Αρ. Μα.