Παρίσι, 2021-06-12. Διαδηλωτές αναεβαίνουν επάνω στο άγαλμα της Place de la Republique διαδηλώνοντας ενάντια στην άκρα δεξιά Copyright : Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas

της Κατερίνας Μάτσα

Το Σάββατο 12 Ιουνίου μια τεράστια διαδήλωση 70.000 ατόμων διέσχισε το Παρίσι ενάντια στη φαιά πανούκλα του φασισμού και της Ακροδεξιάς. Από την πλατεία Κλισύ μέχρι την πλατεία Ρεπουμπλίκ, κάτω από ένα λαμπρό ήλιο, διαδήλωνε επί πολλές ώρες ένα πλήθος αντιφασιστών. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Υπολογίζεται ότι 150.000 ήταν οι διαδηλωτές στις γαλλικές πόλεις εκτός Παρισιού.

Συμμετείχαν αριστεροί αγωνιστές, συνδικαλιστές, συλλογικότητες φεμινιστριών, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, οικολόγοι, κάποιοι από τα Κίτρινα Γιλέκα και άλλοι.

Στο Παρίσι, όπως και σε 30 περίπου πόλεις της Γαλλίας πήραν μέρος 110 οργανώσεις. Ανάμεσά τους η Ανυπότακτη Γαλλία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η CGT, είχαν κάνει το κάλεσμα «για πανεθνικό συναγερμό υπέρ των ελευθεριών και εναντίον της Ακροδεξιάς». Τα συνθήματα είχαν όλα ενωτικό, αντιφασιστικό πνεύμα, σε αντίθεση με το κύριο σύνθημα των οπαδών της Λεπέν, που σταθερά παραμένει το «θάνατος στους αριστεριστές».

Όπως δήλωναν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πολλοί διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διαδήλωσης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική του Μακρόν και να αποδείξουν ότι υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα, πέρα από αυτή που δείχνει η τηλεόραση. Ήταν εκεί για να σπάσουν το τείχος του φόβου, που χτίζει συστηματικά η κυβέρνηση, η οποία “συρρικνώνοντας συστηματικά τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους μισθούς, κλιμακώνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους, μετατρέποντας τις σχέσεις εργασίας σε σχέσεις τύπου uber, μετατρέπει τελικά την ίδια τη χώρα σε τριτοκοσμική” (Mediapart 12-6-21)

Είναι καιρός να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία και να θέσουμε τους στόχους του αγώνα, να περάσουμε στην επίθεση και όχι να είμαστε διαρκώς στην άμυνα», δηλώνουν με μια φωνή οι διαδηλωτές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους, μεταξύ των άλλων, στη συμμετοχή αριστερών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος, στην υπεραντιδραστική διαδήλωση των αστυνομικών, στις 19 Μάη. Στο πλευρό τους, τότε, είχανε τον ίδιο τον ακροδεξιό Υπουργό Εσωτερικών Ντραμαμέν (που κατηγορεί την Λεπέν ότι είναι “μαλακή απέναντι στους μετανάστες”!) αλλά και τα ίδια τα πρωτοπαλλήκαρα του λεπενικού φασιστικού κόμματος της υποψήφιας Προεδρίνας στις εκλογές του 2022…

Πάντως, σε αυτή τη δυναμική και πολύ μαζική πανεθνική κινητοποίηση δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ένας αστυνομικός!