Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18Άνω – Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού έργου του 18Άνω – Κοινωνικό Ιατρείο Εξαρχείων

Παζάρι, 17/6, στο καφε-βιβλιοπωλείο Locomotiva (Μπόταση 7), στα Εξάρχεια από 15:00 έως 20:00

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως “παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους“. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή η ημέρα αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης γύρω από το θέμα της τοξικοεξάρτησης, με μηνύματα από τους θεσμικούς φορείς, διαφημίσεις και άλλα παρόμοια. Η μάχη ενάντια στις ουσίες είναι μια μάχη που πρέπει να δίνεται καθημερινά και παντού ενάντια σε ό,τι καταστέλλει, σε ό,τι περιθωριοποιεί και σε ό,τι στερεί τον άνθρωπο από την αξιοποίηση των ιδανικών και των  δυνατοτήτων του. Μιλώντας για εξάρτηση αναφερόμαστε σε ένα  διαταξικό φαινόμενο που δεν γνωρίζει φύλο, εθνικότητα και χρώμα. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί καθολικά την ανθρωπότητα αν και πρέπει να συνυπολογίζουμε πάντα πως η ταξικότητα ή η έμφυλη ταυτότητα των ανθρώπων που κάνουν χρήση επιδεινώνουν τις ήδη επώδυνες συνέπειες. Και αυτές οι συνέπειες περιλαμβάνουν περιθώριο, ασθένειες, στέρηση της ελευθερίας ή στην ακραία τους μορφή ακόμα και τον ίδιο τον θάνατο.

φωτογραφία: Ν.Π.

Οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18Άνω είναι μια συλλογικότητα που αποτελείται από άτομα που βρίσκονται στη φάση της Κοινωνικής Επανένταξης του 18Άνω, αλληλέγγυους/ες και απεξαρτημένα άτομα. Στόχος της εν λόγω ομάδας είναι η ομαλή ένταξη των απεξαρτημένων τόσο στην κοινωνία όσο και στο πεδίο της αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην ομάδα δίνουν την πιο ρεαλιστική απάντηση σε όσους αναρωτιούνται εάν η απεξάρτηση είναι τελικά εφικτή αλλά και σε εκείνες τις φωνές που μιλούν για χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο. Όσο κι αν κυριαρχεί συχνά η άποψη ότι η χρήση ουσιών αποτελεί μια ελεύθερη επιλογή, η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Οι κοινωνικές συνθήκες, η φτώχεια, η ανεργία, η διάρρηξη των κοινωνικών σχέσεων, είναι μερικοί μόνο τους παράγοντες που οδηγούν τα πιο ευαίσθητα κύτταρα της κοινωνίας στην χρήση και κατάχρηση ουσιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που η τοξικο-εξάρτηση  λειτουργεί σαν ένα είδος αυτο-θεραπείας σε σχέση με ό,τι πληγώνει και δυσκολεύει τον άνθρωπο να διαχειριστεί. Τα παραδείγματα των ανθρώπων που δίνουν την μάχη τους με τις ουσίες είναι χαρακτηριστικά ενός καθολικού και απόλυτου αγώνα που πρεπει να δίνεται για την προσωπική-κοινωνική χειραφέτηση και για τον αγώνα ενάντια σε ό,τι  διαχωρίζει ανθρώπους από άνθρωπο.

φωτογραφία: Ν.Π.

Τα μέλη του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού έργου του 18Άνω και των Συλλογικών Δράσεων επιλέξαμε να ξεκινήσουμε αρχικά μια  “επιχείρηση ευαισθητοποίησης” για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με μια εκδήλωση στις 11 Ιουνίου, στο κηπάκι στην Τσαμαδού, με θέμα την “Γυναίκα σε Αποκλεισμό”. Την γυναίκα χρήστρια, προσφύγισσα, φυλακισμένη ή αποφυλακισμενη, προσπαθώντας να υπογραμμίσουμε την εμφυλη διάσταση της κοινωνικής απομόνωσης. Στη συνέχεια στο παζάρι που θα πραγματοποιήσουμε στις 17/6, στο καφε-βιβλιοπωλείο Locomotiva (Μπόταση 7), στα Εξάρχεια και ώρα 15:00 έως 20:00, θα προσπαθήσουμε να γνωριστούμε οι καινούργιοι και να ανταμώσουμε οι παλιοί δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να ενισχύσουμε οικονομικά το Σωματείο Υποστήριξης του 18Άνω που φιλοξενεί στον χώρο του και  το Κοινωνικό Ιατρείο Εξαρχείων. Πρόκειται για εγχειρήματα απολύτως αυτοοργανωμένα που λειτουργούν στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Σας καλουμε λοιπόν να σταθείτε δίπλα μας και να πλαισιώσετε τις δράσεις μας γιατί ο αγώνας επανοικειοποίησης της ζωής μας αφορά όλους!