Εξαιρετική μαζική εκδήλωση στα Εξάρχεια

της Κατερίνας Μάτσα

φωτογραφία: Ν.Π

Εξαιρετική σε σημασία και μαζικότητα η εκδήλωση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, των Συλλογικών Δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και του Σωματείου Υποστήριξης του 18 Άνω, την Κυριακή 11 Ιουνη 2023 στο κηπάκι της Τσαμαδού, στα αστυνομοκρατούμενα Εξάρχεια.

Τεράστια η επιτυχία της, παρά τη βροχή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων, στην πλειοψηφία τους γυναικών και νέων, μέσα σε μια ατμόσφαιρα γνήσιας συγκίνησης και μαχητικής συντροφικότητας. Μετά την εισαγωγή της Κατερίνας Μάτσα, μίλησαν για το θέμα μέλη του Δικτύου των Κοινωνικών Ιατρείων, των Συλλογικών Δράσεων Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 Άνω, απεξαρτημένες γυναίκες και μητέρες, που κατέθεσαν το δικό τους συγκλονιστικό βίωμα καθώς και αγόρια της Κοινωνικής Επανένταξης, που διάβασαν τα δικά τους υπέροχα ποιήματα στο κοινό, που ενθουσιασμένο χειροκροτούσε επί πολλή ώρα.

Αυτοί οι άνθρωποι, που γνώρισαν τη βία μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα οργανωμένης σήψης, με όλη την αγριότητα της κρατικής καταπίεσης και της φυλακής όρθωσαν το ανάστημά τους. Το σύστημα τούς θέλει αόρατους και χωρίς φωνή, αυτοί και αυτές, όμως, κερδίζοντας τη μάχη τής απεξάρτησης και της ισότιμης επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο, βρίσκουν τη δύναμη να εκφέρουν το δικό τους καθαρό και ουσιαστικό λόγο. Να καταθέσουν με θάρρος την αλήθεια τους σαν μαχητές της ζωής. Μαζί τους οι μητέρες είχαν και τα παιδάκια τους, που περιφέρονταν στο χώρο ευτυχισμένα, μέσα στα χάδια και την αγάπη όλων.

Ακούστηκε επίσης, μέσω βίντεο, η φωνή των προσφυγισσών από το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν που ανέδειξαν, μιλώντας για το ρατσισμό που έχουν υποστεί, και την έμφυλη διάσταση του προσφυγικού δράματος.

Στην εκδήλωση μίλησε και η Κυριακή Ξένου, μέλος της συνέλευσης Κολωνού, Σεπολίων και Ακαδημίας Πλάτωνος για την Αλληλεγγύη στη 12χρονη του Κολωνού, θύμα κυκλώματος μαστροπείας, με τη συμμετοχή υψηλά ιστάμενων προσώπων σε κρατικά και άλλα πόστα, που όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί προσπαθούν να συγκαλύψουν, ρίχνοντας τις ευθύνες στη μάνα, που την προφυλάκισαν και της απαγορεύουν να βλέπει την κόρη της. Από τους παρόντες συγκεντρώθηκαν χρήματα για να δοθούν στην οικογένεια.

Παρουσιάστηκαν επίσης, μέσω βίντεο, τα υπέροχα εικαστικά έργα της ομάδας Τέχνης του 18ανω καθώς και καταπληκτικά κοσμήματα, έργα της ομάδας κοσμήματος, εκτεθειμένα σε πίνακα σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Προσφέρθηκε τέλος και νοστιμότατη συλλογική κουζίνα για όλες κι όλους από τη συντρόφισσα Χρυσοφίλη και τη Συλλογική Κουζίνα El Chef .

Η υπέροχη βραδυά έκλεισε με τη Μουσική Ομάδα του 18 Άνω και το καταπληκτικό τραγούδι που έγραψαν και τραγούδησαν τα μέλη της, οι μητέρες και οι άντρες τής Κοινωνικής Επανένταξης, σκορπίζοντας συγκίνηση και κερδίζοντας το θαυμασμό για τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους…

Οι αποκλεισμένοι, λοιπόν, και οι αποκλεισμένες, απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν όχι απέναντι, όπως έκαναν όταν βρίσκονταν στον κόσμο των ουσιών, αλλά δίπλα στον άλλο και τον Κοινωνικό Άλλο, στη συλλογικότητα της πάλης για την πανανθρώπινη κοινωνική χειραφέτηση.

Σε μια περίοδο, που πολλοί μιλούν για “συντηρητικοποίηση” ή και “εκφασισμό” της κοινωνίας, ή, ακόμα, ότι “νικηθήκαμε ήδη από τα αποδυτήρια”, οι άνθρωποι που γνώρισαν τα χειρότερα βάσανα και τις ταπεινώσεις τής σάπιας αστικής κοινωνίας δίνουν μαθήματα ζωής, αξιοπρέπειας και ασίγαστου αγώνα.