ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΚ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Εργαζόμενοι και νεολαίοι, φίλοι και σύντροφοι του ΕΕΚ, πήραν μέρος στην εκδήλωση «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος σε σημείο ιστορικής καμπής», την Τετάρτη 23 Μάρτη στο Ηράκλειο Κρήτης. Το βασικό ζήτημα της εκδήλωσης ήταν οι πρόσφυγες κι η επαναστατική προοπτική του προλεταριάτου στην παρούσα διεθνή ιστορική καμπή.

Ο εισηγητής σ. Γρηγόρης Δαφνής, μέλος της Κ.Ε του ΕΕΚ, μίλησε για την σημασία του αγώνα υπεράσπισης των προσφύγων, σε μια ιστορική καμπή που συμπυκνώνει όλα τα ζητήματα της εποχής της καπιταλιστικής παρακμής. Ανέλυσε τις συνέπειες που έχει η απόφαση της 17ης/18ης Μάρτη της Ε.Ε και της Τουρκίας, ένα μνημείο απανθρωπιάς και κυνισμού, που αποτυπώνει και επιδεινώνει την κρίση και την αποσύνθεση της Ευρώπης-Φρούριο. Αναφέρθηκε στα αποφασισμένα μέτρα στρατιωτικής αντιμετώπισης των προσφύγων καθώς και τα νέα κατασταλτικά μέτρα με πρόσχημα τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS στις Βρυξέλες, που είναι αλληλένδετα με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού στην Ευρώπη.

Ο σύντροφος είπε ότι στο ζήτημα των προσφύγων, συμπυκνώνεται το κοινωνικό, πολιτικό και πολεμικό στρατηγικό αδιέξοδο του ιμπεριαλισμού και των κυβερνήσεών του. H μόνη απάντηση είναι η επαναστατική, με την ανεξάρτητη πολιτική πάλη της εργατικής τάξης σε διεθνιστική βάση. Ο ομιλητής ανέλυσε την καθοριστική αιτία των γεγονότων, την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και την τροπή που παίρνει τώρα, λόγω της εξάντλησης των εργαλείων με τα οποία οι άρχουσες τάξεις επιχείρησαν να την αντιμετωπίσουν. Από αυτήν την σκοπιά αναλύθηκε η πολιτική κρίση αστικής εξουσίας στην Ελλάδα και το καθήκον της πάλης για την επαναστατική ανατροπή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την εργατική τάξη. Mίλησε επίσης για την ανάγκη να βγουν τα μαθήματα από τις μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις της 4ης Φλεβάρη και τις μέχρι τώρα αγροτικές κινητοποιήσεις, στην πάλη για μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συζήτηση για την πολιτική του ΕΕΚ στην πάλη για την συντριβή της Ε.Ε και τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης, τα καθήκοντα ενός ενιαίου ταξικού μετώπου μάχης, την απάντηση και τη ρήξη του εργατικού κινήματος με κάθε μορφή αστικού εθνικισμού. Σημαντικό σημείο προβληματισμού είναι ότι η μάχη των προσφύγων και οι κινήσεις αλληλεγγύης στο πλευρό τους είναι μπροστά μας, απαιτώντας ένα άλμα στη θεωρία και την πράξη του επαναστατικού κινήματος της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Tονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης του προλεταριακού διεθνισμού στην δράση, καθήκον για το οποίο παλεύει επίμονα το ΕΕΚ και η ΟΕΝ. Η συζήτηση προοπτικών εν όψει του 5ου Συνεδρίου της OEN στις 9-10 Aπρίλη, και του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος τον Μάη θα συνεχιστεί. Ένα ισχυρό ΕΕΚ στην πάλη για μια εργατική επαναστατική διεθνή, την Τέταρτη Διεθνή, είναι το βασικό καθήκον που έχουμε μπροστά μας για την οργάνωση και τη νίκη της διαρκούς επανάστασης και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Ερνέστος Αγγελής