του Θόδωρου Κουτσουμπού

30 Νοεμβρίου 2023

Ενώ στη Γάζα τηρείται η εκεχειρία και οι ανταλλαγές ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ συνεχίστηκαν για 6η ημέρα και ίσως και για 7η, στη Δυτική Όχθη μαίνεται ο πόλεμος του στρατού του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού. Ταυτόχρονα, ένας άλλος, συστηματικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει πριν από χρόνια συνεχίζεται. Είναι ο πόλεμος του κράτους του Ισραήλ και των ακροδεξιών και φασιστών εποίκων κατά των ελαιόδεντρων της Παλαιστίνης.

Την Πέμπτη 30/11 οι πληροφορίες από το Κατάρ έβλεπαν ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας 4 + 2 ημερών που ξεκίνησε την Παρασκευή 24/11. Οι ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς από την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου ανταλλασσονται με Παλαιστίνιους φυλακισμένους σε αναλογία 1 προς 3. Οι ελευθερωμένοι όμηροι άλλων χωρών, ασιατικών ή της Ρωσίας, αφήνονται από την Χαμάς χωρίς αντίστοιχους από την απέναντι πλευρά. Οι μέχρι τώρα ανταλλαγές αφορούν κυρίως γυναίκες και παιδιά. Τα ισραηλινά και διεθνή μέσα δίνουν έμφαση στα ελευθερωμένα γυκαικόπαιδα που κρατούσε η Χαμάς. Μια εστίαση όμως στους ελευθερωμένους από το Ισραήλ δείχνει ότι και από την πλευρά του Ισραήλ αυτοί που αφήνονται είναι παιδιά και γυναίκες. Παιδιά της Παλαιστίνης, ανήλικα αγόρια και κορίτσια, που κρατούνταν -και κρατούνται- από το κράτος του Ισραήλ, συχνά χωρίς δίκη, χωρίς κατηγορία, γιατί τόλμησαν να αντιμιλήσουν σε έναν ισραηλινό στρατιώτη, να διαδηλώσουν ή να πετάξουν μια πέτρα στα ισραηλινά τανκς. Είναι παιδιά από 13 χρόνων έως 17, και γυναίκες, κάποιες από τις οποίες, όπως η απελευθερωθείσα στην πρώτη ανταλλαγή Μarah Βakir, 23 χρόνων σήμερα, κλείστηκαν στη φυλακή από τα 15 τους χρόνια!

Στην 6η ομάδα Παλαιστινίων που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές του Ισραήλ ήταν και η νεαρή Αχέντ Ταμίμι που έγινε πασίγνωστη σε όλον τον κόσμο όταν στα 16 της χρόνια χαστούκισε πάνοπλο ισραηλινό στρατιώτη που κακομεταχειρίστηκε τον αδελφό της. Η Αχέντ Ταμίμι τότε έμεινε στη φυλακή για 8 μήνες και αποφυλακίστηκε ύστερα από διεθνή καμπάνια. Τώρα, συνελήφθη ξανά, μετά τις 7 Οκτωβρίου, με μια χαλκευμένη κατηγορία για ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης…

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, τα αστικά ΜΜΕ και οι πολιτικοί των αρχουσών τάξεων, επικεντρώνουν στην πρακτική της Χαμάς, αλλά σιωπούν κραυγαλέα για όσα κάνει το Ισραήλ. Σίγουρα, οι απαγωγές παιδιών και υπέργηρων ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, είναι απεχθής πρακτική. Αλλά, δυστυχώς, όσο οι πόλεμοι, η εθνική καταπίεση, η υποδούλωση και η ταξική εκμετάλλευση συνεχίζονται, είναι αναπόφευκτες πρακτικές σε μια κοινωνία που ακόμη δεν έχει ξεφύγει από το στάδιο της προϊστορίας, έστω κι αν έχει πετύχει αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στην επιστήμη, την τεχνολογία, την τέχνη και τον πολιτισμό (που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμπεριέχει μέσα του ένα στοιχείο βαρβαρότητας). Ο πόλεμος έχει πρόσωπο απεχθές και μόνο με την απελευθέρωση της κοινωνίας από τα δεσμά του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού και την αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των εθνοτήτων μπορεί να εξαλειφθούν οι απεχθείς πράξεις μαζί με τις αιτίες που τις γεννούν. Από αυτή την άποψη, η βία του κυρίαρχου, του καταπιεστή, του ιμπεριαλιστή, πρέπει πρωτίστως να καταδικαστεί, ενώ στα θύματα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα στον αγώνα για την ελευθερία. Εντύπωση όμως προκαλεί, η αποσιώπηση των πρακτικών της άλλης πλευράς. Πόσο δικαιολογημένη είναι η πρακτική του κράτους του Ισραήλ να συλλαμβάνει παιδιά και να τα κρατεί στις φυλακές του; Δεν είναι αυτή μια ακόμη χειρότερη και πιο απεχθής πρακτική; Μάλιστα, η πρακτική του Ισραήλ, ενδύεται με το πέπλο της κρατικής ισχύος και του… δικαίου. Μόνο που το δίκαιο είναι εξ ορισμού άδικο, είναι η δικαίωση της καταπίεσης, της υποδούλωσης, του αναδραποδισμού του Παλαιστινιακού, της στρατιωτικής κατοχής της Παλαιστίνης από το 1948 και το 1967 και μέχρι τις μέρες μας, με διαρκείς πολέμους, καταπατήσεις, με την ίδρυση ενός κράτους – φυλακής για τον αραβικό Παλαιστινιακό λαό, που χρησιμοποιείται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να ελέγχουν την πλούσια σε ενέργεια και γεωπολιτικής σημασίας Μέση Ανατολή.

Δολοφονίες και μαζικές συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Την ίδια στιγμή που η παγκόσμια προσοχή είναι επικεντρωμένη στη Γάζα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη διεξάγεται μια εκτεταμένης κλίμακας καταστολή, με δολοφονίες, εισβολές του στρατού, συλλήψεις και φυλακίσεις.

Το πιο σοβαρό επεισόδιο συνέβη σήμερα 30 Νοεμβρίου, τα χαράματα, όταν ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην πόλη Τουλκαρέμ και στο εκεί στρατόπεδο προσφύγων. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων WAFA ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην πόλη Τουλκαρέμ και τον προσφυγικό καταυλισμό της, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στους δρόμους, τα οχήματα και τα σπίτια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, με τη χρήση drones, συνοδευόμενες από μπουλντόζα, εισέβαλαν στην πόλη από τη δυτική πλευρά και ξεκίνησαν περιπολίες των στρατευμάτων τους στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης, ιδιαίτερα στο νότιο και το ανατολικό τμήμα. Στρατός και αστυνομία, με συνοδεία αστυνομικών σκύλων, εισέβαλαν επίσης στον προσφυγικό καταυλισμό και τοποθέτησαν στρατιώτες στους δρόμους και ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες των υψηλών κτιρίων. Συγχρόνως, οι μπουλντόζες συστηματικά κατέστρεφαν τους κεντρικούς δρόμους του καταυλισμού, αυτοκίνητα και σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και νεαρών Παλαιστινίων, με το στρατό να ρίχνει πυρά με βαριά όπλα κατά των -άοπλων- νεαρών. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Επίσης, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατέστησαν στρατεύματα στην περιοχή του κυβερνητικού Νοσοκομείου Thabet Thabet ερευνώντας ασθενοφόρα, εμποδίζοντας το έργο τους και υποβάλλοντας τους οδηγούς τους σε ανάκριση.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε σπίτια πολλών κατοίκων στη νότια γειτονιά της πόλης Τουλκάρμ, όπου συνέλαβαν τον νεαρό Abdel-Fatah al-Qadoomi στο σπίτι του.

Νεκροί στην Ιερουσαλήμ

Η εισβολή στην Τουλκαρέμ γενικά αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ. Σε ένα άλλο όμως επεισόδιο δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα. Η ισραηλινή κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον δύο Παλαιστινίων που στα ξαφνικά, το πρωί της Πέμπτης 30/11, βγήκαν από αμάξι και άρχισαν να πυροβολούν κατά ανθρώπων που περίμεναν σε στάση λεωφορείων. Οι δύο επιτιθέμενοι, αδέλφια 38 και 30 χρόνων πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τα πυρά στρατιωτών και αστυνομικών που βρίσκονταν κοντά. Από τα πυρά των δύο σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι επτά, δύο από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι δύο Παλαιστίνιοι ταυτοποιήθηκαν ως ο Murad Nimr, 38 ετών, που πέρασε επτά χρόνια της ζωής του στις ισραηλινές φυλακές με την κατηγορία της αντίστασης (στην κατοχή), και ο αδελφός του, Ibrahim Nimr, 30 ετών, από τη συνοικία Sur Baher, στα νότια της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Αυτό που δεν λέγεται στις ανακοινώσεις του Ισραήλ και στα ρεπορτάζ του διεθνούς τύπου είναι ότι η στάση των λεωφορείων βρίσκεται στον παράνομο οικισμό Ραμότ των Ισρηλινών εποίκων που με τη βία καταπατούν τη γη των γηγενών Παλαιστινίων, τους οποίους με τη βία εκδιώκουν.

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, η ισραηλινή αστυνομία έκλεισε τις εισόδους στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ, και το κεντρικό σημείο ελέγχου Qalandia, στα βόρεια της πόλης, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να περάσουν. Μεγάλη δύναμη της ισραηλινής εισέβαλε στη γειτονιά και στα σπίτια των αδελφών και συνέλαβε μέλη των οικογενειών τους για ανάκριση.

Μαζικές συλλήψεις

Αλλά δεν είναι μόνο στην Ιερουσαλήμ. Σε όλη τη Δυτική Όχθη σημειώνονται συλλήψεις Παλαιστινίων. Αν και το Ισραήλ ελευθερώνει Παλαιστίνιους φυλακισμένους βάσει της συμφωνίας του με την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα (που δεν τη θεωρεί κυβέρνηση αλλά τρομοκρατική οργάνωση και ομάδα “ζώων”!), οι νέες συλλήψεις αυξάνουν τον αριθμό των φυλακισμένων Παλαιστινίων. Στη θέση των 30 Παλαιστινίων της ανταλλαγής, οι δυνάμεις του του Ισραήλ συνέλαβαν 40 άλλους σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη!

To δίκτυο για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους και η Ένωση Κρατουμένων ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός στις επιδρομές του συνέλαβε 40 Παλαιστίνιους σε Χεβρώνα, Βηθλεέμ, Τουλκαρέμ και Ιερουσαλήμ κ.λπ. Δύο από τα κορίτσια που συνελήφθησαν είναι πρώην κρατούμενες. Τουλάχιστον 10 συνελήφθησαν στην επαρχία της Χεβρώνας, επτά στην Ιερουσαλήμ, οκτώ στην επαρχία της Βηθλεέμ και εννέα στην Τουλκάρμ, μεταξύ των οποίων αδέλφια, πατέρες και γιοι.

Με τις τελευταίες συλλήψεις, οι νέοι συλληφθέντες του Ισραήλ Παλαιστίνιοι στα Κατεχόμενα ανέρχονται στις 3.365 από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου. Αυτοί προστίθενται στις 4.645 παλαιότερους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Κάποιοι από τους φυλακισμένους κρατούνται επί δεκαετίες, ανάμεσά τους είναι στελέχη της παλαιστινιακής αντίστασης, διανοούμενοι κ.ά. Υπάρχουν δεκάδες ανήλικα παιδιά, πολλές γυναίκες και μια κατηγορία κρατουμένων, περί τα 800 άτομα που παραμένουν στις φυλακές επ’ αόριστον, χωρίς δίκη, ούτε καν κατηγορία. Είναι αυτοί που υπάγονται στο καθεστώς της διοικητικής κράτησης, με απλή διαταγή του ισραηλινού στρατιωτικού διοικητή.

Ο πόλεμος κατά των ελαιόδεντρων

Ένας άλλος πόλεμος που μαίνεται στην Παλαιστίνη, είναι ο πόλεμος του ισραηλινού στρατού, των εποίκων και της κυβέρνησης κατά των ελαιόδεντρων! Πρόκειται για κανονικό, συστηματικό πόλεμο, που έχει στόχο να αλλοιώσει την περιοχή και να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους κατοίκους των χωριών να φύγουν από τον τόπο και την πατρίδα τους.

Το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο κατά της ελιάς σημειώθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

SALFIT, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 (WAFA) – Ισραηλινοί άποικοι ξερίζωσαν σήμερα 10 ελαιόδεντρα και εμπόδισαν τους Παλαιστίνιους αγρότες, ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων να πάνε στα κτήματά τους να συλλέξουν τον καρπό.

Το γεγονός κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης Kafr al-Dik, Mohammad Naji. Η Kafr al-Dik βρίσκεται στα βόρεια της Κατεχόμενης από τον ισραηλινό στρατό Δυτικής Όχθης. Ο δήμαρχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων WAFA ότι οι έποικοι κατέστρεψαν και έκοψαν δέντρα που ανήκουν στην οικογένειά του, επιτέθηκαν στους ελαιοσυλλέκτες και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα κτήματά τους. Η έκταση των κτημάτων υπολογίζεται σε περισσότερα από 1.500 στρέμματα.

Οι δυνάμεις κατοχής συλλαμβάνουν 3 αγρότες νότια της Ναμπλούς

NABLUS, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 (WAFA) – Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν σήμερα και συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους αγρότες στο Khirbet Yanun, νότια της πόλης Nablus στη βόρεια Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Yanun, Ρασίντ Μουάρ.

Είπε στη WAFA ότι οι δυνάμεις Κατοχής κράτησαν τους τρεις αγρότες για αρκετές ώρες ενώ εργάζονταν στα χωράφια τους και τους χτύπησαν άγρια.

Ισραηλινές δυνάμεις και έποικοι ξεριζώνουν 300 ελιές, σταφύλια, συκιές στο Salfit

Ο… πόλεμος κατά των ελαιόδεντρων δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, αν και σίγουρα κλιμακώνεται τώρα, καθώς η προσοχή έχει στραφεί στα διαδραματιζόμενα στη Γάζα, στην καταστροφή της πόλης και στις ανταλλαγές των εκατέρωθεν ομήρων.

Στην περιοχή του προαναφερόμενου χωριού Σαλφίτ στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, τα ρεπορτάζ του WAFA κατάγγελναν την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και εποίκων και την ισοπέδωση έκτασης 40 στρεμμάτων παλαιστινιακής ιδιοκτησίας στην πόλη Χάρις, δυτικά του Σαλφίτ. Οι έποικοι, με την προστασία του στρατού έκοψαν περί τις 300 ελιές, αμπέλια και σικιές.

Μιλώντας στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Rateb Azzat, ένας από τους ιδιοκτήτες της γης, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο δυτικό τμήμα της πόλης Χάρις και ξερίζωσαν και κατέστρεψαν πάνω από 300 οπωροφόρα δέντρα.

Εν τω μεταξύ, παράνομοι έποικοι ξερίζωσαν και κατέστρεψαν περίπου 35 ελαιόδεντρα που ανήκαν σε ντόπιο Παλαιστίνιο κάτοικο στο ίδιο χωριό.

Ο ιδιοκτήτης, Khaled Aqel, είπε στη WAFA ότι έποικοι από τον παράνομο οικισμό Kiryat Netafim ξερίζωσαν και έκλεψαν δενδρύλλια ελιάς και κατέστρεψαν πολλά ελαιόδεντρα γεμάτα καρπούς.

Αυτό έγινε μια ημέρα αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εξέδωσαν 12 ειδοποιήσεις για διακοπή εργασιών και κατασκευών στη δυτική περιοχή του χωριού Μάσα, δυτικά του Σαλφίτ.

Τοπικές πηγές ότι οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στη δυτική περιοχή του χωριού και παρέδωσαν ειδοποιήσεις διακοπής εργασιών σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και σε 11 παράγκες που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ξεριζώνουν και αιωνόβια ελαιόδεντρα

13 Νοεμβρίου 2023 στις 1:39 μ.μ

Ισραηλινοί άποικοι ξερίζωσαν σήμερα δεκάδες αιωνόβια ελαιόδεντρα στην πόλη Kafr Al-Dik στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δυτικά του Salfit, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με τον Anwar Al-Deek, έναν τοπικό Παλαιστίνιο κάτοικο, η ομάδα Ισραηλινών εποίκων ξερίζωσε και κατέστρεψε 70 πανάρχαια ελαιόδεντρα από τα κτήματά του, 20 περίπου στρεμμάτων.

Σημείωσε ότι αυτή η περιοχή έχει δει τη γεωργική της παραγωγή να καταστρέφεται με μπουλντόζες, σε πολλές περιπτώσεις και έχει εκτεθεί σε επανειλημμένες επιθέσεις από παράνομους Ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει επίσης φράχτη γύρω από την περιοχή με σκοπό να την καταλάβουν.

Η συγκομιδή της ελιάς είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες παλαιστινιακά νοικοκυριά. Οι παράνομοι Ισραηλινοί έποικοι είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή χιλιάδων ελαιόδεντρων στα Κατεχόμενα όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως κατά την περίοδο της συγκομιδής για να μεγιστοποιήσουν τη ζημιά και τις επιπτώσεις στους ιδιοκτήτες.

Οι ελιές συμβολίζουν την προσκόλληση των Παλαιστινίων στη γη τους. Ανθεκτικές στην ξηρασία, που αναπτύσσονται σε κακές εδαφικές συνθήκες και ζουν και καρποφορούν για εκατοντάδες -ακόμα και χιλιάδες- χρόνια, τα δέντρα αντιπροσωπεύουν την παλαιστινιακή αντίσταση και ανθεκτικότητα απέναντι στη βάναυση ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.

Ξεριζώνοντας τις ελιές, οι φασίστες έποικοι και η σιωνιστικές αρχές θέλουν να ξεριζώσουν τον Παλαιστινιακό λαό από τη γη, τα χωράφια, τα σπίτια και την πατρίδα του. Η αντίσταση στην κατοχή και τη βία είναι καθήκον και δικαίωμα όχι μόνο του λαού της Παλαιστίνης. Είναι επίσης καθήκον όλων των λαών και του ελληνικού λαού, που στην ιστορία του έχει αντιμετωπίσει την υποδούλωση και κατοχή, να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, παλεύοντας για την ανατροπή του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε κυνηγόσκυλο των ΗΠΑ και κραυγαλέο υποστηρικτή του ακροδεξιού καθεστώτος του Ισραήλ.