Μια πρώτη, μικρή αλλά σημαδιακή νίκη για την επαναστατική προοπτική – μία έδρα στη Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Μια πρώτη νίκη, στην πρώτη της εμφάνιση, εξασφαλίζει η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών, το σχήμα που εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μέσα στη ζέση των μεγάλων κινητοποιήσεων του κόσμου της τέχνης και του πολιτισμού.

Στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), που ξεκίνησαν στις 20 και ολοκληρώθηκαν χθες 25 Ιουνίου, η προσέλευση υπήρξε μαζική. Ψήφισαν 1490 ηθοποιοί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Βόλο, έναντι 539 το 2018 και 450 το 2016.

Η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών (ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) αναδείχθηκε πρώτη δύναμη λαμβάνοντας 493 ψήφους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκλέγει 6 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο Στο προηγούμενο Δ.Σ. είχε πλειοψηφία με… 13(!) έδρες.

Η Αγωνιστική Ενότητα Ανεξάρτητων Ηθοποιών (Α.ΕΝ.Α.Η) έλαβε 435 ψήφους και εκλέγει 5 μέλη στο Δ.Σ. Η ΑΕΝΑΗ απαρτίζεται από όλες τις δυνάμεις του πολιτικού κατεστημένου (και της… ουράς του) : ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ!

Η παράταξη Από Κοινού, εκμεταλλευόμενη το κλίμα ευρείας υποστήριξης στο κίνημα Support Art Workers  (που έσπευσαν να το μετατρέψουν σε εκλογικό μηχανισμό και να το κεφαλαιοποιήσουν σε ψήφους), έλαβαν 393 ψήφους και 5 έδρες.

Η Συνέλευση Αγωνιζομένων Ηθοποιών  (σχήμα της επαναστατικής – ριζοσπαστικής αριστεράς, υποστηριζόμενο από ΝΑΡ, ΕΕΚ και ανένταχτο μαχόμενο κόσμο) έλαβε 82 ψήφους και μία (1) έδρα

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών (σχήμα του ΣΕΚ) έλαβε 70 ψήφους χωρίς να βγάζει έδρα. Στο προηγούμενο Δ.Σ. είχε μία έδρα.

***

Την Κυριακή, 5 μ.μ. στην πλατεία Εξαρχείων, η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών, σε κοινή δράση με κοινωνικά ιατρεία, το σωματείο υποστήριξης στο 18 Άνω και τον Συντονισμό για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ) οργανώνουν εκδηλώσεις με θεατρικά και μουσικά δρώμενα στα πλαίσια δράσεων κατά των ναρκωτικών, αλλά και για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων.