Δεν πέρασε η απόπειρα αναβολής τους

Κανονικά θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες  για εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η απόπειραμέλους του συλλόγου, τελευταία στιγμή, με προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα, να αναβληθούν οι εκλογές έπεσε στο κενό καθώς το δικαστήριο δεν δέχθηκε την προσφυγή.

Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του ΣΕΑ,στις 26/6/2020, αναφέρει:

«Με μεγάλη ικανοποίηση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακοινώνει ότι κέρδισε τα αιφνιδιαστικά ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στη διενέργεια εκλογών, που εκδικάστηκαν χθες, Πέμπτη 25 Ιουνίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, λίγο πριν τη διεξαγωγή τους, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020. Τα σχέδια να τεθεί ο Σ.Ε.Α. υπό δικαστική ομηρεία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την τύχη των μνημείων και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ακυρώθηκαν και οι ενέργειες που στρέφονται κατά των δημοκρατικών διαδικασιών απέτυχαν. Το γεγονός αυτό δικαιώνει το απερχόμενο Δ.Σ. αλλά και το σώμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οι εκλογές του Συλλόγου μας διεξάγονται κανονικά τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στα γραφεία του ΣΕΑ στην Αθήνα, στα Τοπικά μας Παραρτήματα και στις νέες κάλπες που στήνονται για διευκόλυνση των μελών μας στη Μυτιλήνη και στην Κέρκυρα.

Καλούμε όλα τα μέλη του Σ.Ε.Α. να  στηρίξουν με ακόμη μεγαλύτερη αγωνιστικότητα  τις μαζικές διαδικασίες του Συλλόγου, συμμετέχοντας δυναμικά στις αρχαιρεσίες της Δευτέρας, 29 Ιουνίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ»

Σχολιάζοντας την περίεργη προσφυγή κατά της διεξαγωγής εκλογών η παράταξη ΕΑΚ αναφέρει: «Οι εκλογές του ΣΕΑ ήταν προγραμματισμένες για τον Απρίλη και αναβλήθηκαν αναγκαστικά λόγω των περιοριστικών μέτρων. Τώρα που χαλάρωσαν τα μέτρα, οι εκλογές προγραμματίστηκαν για την προσεχή Δευτέρα 29 Ιούνη.
Τις τελευταίες βδομάδες η Υπουργός Λ. Μενδώνη, ο ΓΓ Γ. Διδασκάλου και οι ενωμένες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΥΠ) και ΔΑΚΕ της ΠΟΕ ΥΠΠΟ είχαν επιδοθεί σε ρεσιτάλ γελοιότητας σχετικά με τις εκλογές του ΣΕΑ, το νήμα όμως λίγο πριν τη λήξη έκοψε επάξια ο -προσφάτως διορισθείς από την Λ. Μενδώνη ως Διευθυντής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ- Ντίνος Κίσσας, πηγαίνοντας τον Σύλλογο στο δικαστήριο για να μην γίνουν καν οι εκλογές! 

Ο Ντίνος Κίσσας (που έχει να φανεί σε συνέλευση του ΣΕΑ κάτι χρόνια…) κατέθεσε χτες διά του δικηγόρου του ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των εκλογών του ΣΕΑ, τα οποία εκδικάζονται αύριο το πρωί στο Πρωτοδικείο.
Προφανώς η κίνηση δεν είναι ούτε ατομική ούτε μεμονωμένη. Είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά από κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας που έχει ως στόχο να «ελέγξει» τον Σύλλογο, κι όταν αυτό δεν το κατάφερε, να τον κάνει όμηρο των δικαστηρίων. Γενικά, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να «κοντύνουν» τον σύλλογο που τους αντιστέκεται!»

ΕΑΚ : “να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση”

Στις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 29 Ιουνίου στηρίζουμε Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και Τοπικών Επιτροπών στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποιούνται εν μέσω μιας ζοφερής συγκυρίας. Μετά την άρση, προς το παρόν, των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με μία προϊούσα άγρια οικονομική κρίση. Πίσω από την πλαστή εικόνα «ασφάλειας», «οικονομικής ανάκαμψης» και υποτιθέμενης εξόδου από την κρίση, η πραγματικότητα περιγελά τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες: η βαθιά οικονομική ύφεση, η αυξανόμενη ανεργία και η φτώχεια, οι σχεδιασμοί για νέες ραγδαίες εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας και βασικών αγαθών όπως το νερό και οι επιθετικές κινήσεις ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων για να αλώσουν πλήρως τον δημόσιο τομέα είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατά.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και στον χώρο του νεότερου και σύγχρονου πολιτισμού, όλοι και όλες ξέρουμε καλά τι σημαίνουν όλα αυτά.

 • Γιατί βλέπουμε, χρόνο με τον χρόνο, τους σταθερά μειούμενους προϋπολογισμούς και την απουσία προγραμματισμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, την ίδια στιγμή που όλο και περισσότερες «διαδικασίες» φορτώνονται στις πλάτες μας. Βλέπουμε τους μισθούς και τα δικαιώματά μας να καθηλώνονται κάθε φορά με διάφορες προφάσεις.
 • Βλέπουμε να βαφτίζεται «πολιτιστική πολιτική» και «προστασία των μνημείων» η αποδοχή χορηγιών ιδιωτών και η υλοποίηση σχεδίων πολιτιστικών ιδρυμάτων (βλ. αναβατόριο Ακρόπολης και ποικίλες παρεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο). Βλέπουμε τα κάθε λογής «κοινωφελή» Ιδρύματα Πολιτισμού και σωματεία τύπου «Διάζωμα» να επιχειρούν ολοένα και επιθετικότερα να υποκαταστήσουν τον δημόσιο φορέα προστασίας των μνημείων.
 • Καταγράφουμε τις αλλεπάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του «ακρωτηριασμού» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κουρελιάσματος του Αρχαιολογικού Νόμου. Ο πρόσφατος αντι-περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα συμφέροντα των ξενοδόχων ή του όποιου «επενδυτή», είναι πιο πάνω από την προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος.
 • Ακούσαμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ για αποκοπή των Μεγάλων Μουσείων από την Υπηρεσία με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.
 • Βιώσαμε και αντισταθήκαμε στις καταστροφικές για τα μνημεία πολιτικές αποφάσεις ώστε να ικανοποιηθούν εργολαβικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως ξεκάθαρα έπραξε η κυβέρνηση ενάντια στις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.
 • Ζούμε καθημερινά το μίσος με το οποίο πολιτεύεται η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη απέναντι στα μνημεία και τους ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της προστασίας τους.

Απέναντι σε αυτό το ζοφερό τοπίο, η μόνη ουσιαστική δυνατότητα που έχουμε οι εργαζόμενοι/ες και τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση: να συγκεντρώσουμε εκ νέου τις δυνάμεις μας, να αποκαλύψουμε τις μεθοδεύσεις, να ξαναβάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, να χαράξουμε νέους δρόμους συλλογικότητας και αλληλεγγύης για να ενισχύσουμε τη θέση μας απέναντι στις εντεινόμενες επιθέσεις και να τις αποκρούσουμε. Ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την υπέρβαση της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας, της λογικής της ανάθεσης ή των ατομικών «λύσεων». Περνά από την υπέρβαση της αποχής από τα κοινά και της προσήλωσης μόνο στην εργασιακή υπερπροσπάθεια.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση ακολούθησε και ακολουθεί αυτόν τον δρόμο εδώ και πάνω από μια δεκαετία στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων!

Παρά τις αντιξοότητες, τις απογοητεύσεις και τα εμπόδια, πάρα τις ασυνέχειες ή και τις κατά καιρούς υπονομευτικές πρακτικές παραγόντων εντός ή εκτός του Συλλόγου, η συλλογική ενεργοποίηση των μελών, οι δυναμικές παρεμβάσεις στα ζητήματα του ΥΠ.ΠΟ.Α αλλά και οι ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν μετατρέψει οριστικά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από ένα απλό κλαδικό σωματείο του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε σωματείο δυναμικό, σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους/ες και τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τα μνημεία και τον πολιτιστικό πλούτο, σε πραγματικό «φόβητρο» για τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, σε όποιο κόμμα και αν ανήκαν. Θεωρούμε ότι η συμβολή της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης είναι καθοριστική σε αυτή την αλλαγή.

Ακόμα και σε μια απαιτητική συγκυρία, όπως η προηγούμενη τριετία στον Σ.Ε.Α., η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση ως πρώτη δύναμη με 5 στις 15 έδρες στο ΔΣ, ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης των δράσεων του Σ.Ε.Α. Ιδιαίτερα το ζήτημα της εφαρμογής της αρχαιολογικής νομοθεσίας, όπως στην περίπτωση του Ελληνικού, και το πέρασμα των μνημείων στο Υπερταμείο ήταν δύο πολύ απαιτητικές μάχες που κερδήθηκαν. Η ΕΑΚ ήταν μια ενεργή παράταξη, με πίστη στις αξίες της όπως η εναλλαγή στις θέσεις των μελών της στο Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και ασυνέχειες στη δράση της, με διάθεση έμπρακτης συνεργασίας με τις υπόλοιπες παρατάξεις εντός και εκτός Διοικητικού Συμβουλίου. Αγωνίζεται αποφασιστικά και πολλές φορές αθόρυβα ώστε να παραμείνει ο Σ.Ε.Α. ένα σωματείο κοντά στις καθημερινές ανάγκες των μελών του, ένα σωματείο ανεξάρτητο και κριτικό απέναντι στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ένα σωματείο με καθαρές διεκδικητικές θέσεις μακριά από εσωτερικές ισορροπίες, προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες.

Στην Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση πιστεύουμε ακράδαντα πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χρειάζεται να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη δράση και τις παρεμβάσεις του επιλέγοντας δυνάμεις που δρουν:

 • με αμεσότητα, σαφήνεια θέσεων και ξεκάθαρο λόγο, διεκδικητικό και καταγγελτικό όταν χρειάζεται, και όχι με αοριστολογίες, γενικευμένες ωραιοποιήσεις ή υπεκφυγές, κατευθύνσεις στις οποίες συχνά επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να σύρουν τον Σύλλογο άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις την προηγούμενη περίοδο
 • με πολιτικό, αλλά όχι κομματικά καθοδηγούμενο λόγο, που δεν υποτάσσεται σε συγκυριακούς κομματικούς σχεδιασμούς οι οποίοι μπορούν να φαλκιδεύσουν τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες του Συλλόγου και των μελών του
 • μακριά από ιδιοτελή ή αλλότρια συμφέροντα, για έναν συνδικαλισμό που βασικό σκοπό έχει τις ανάγκες των εργαζόμενων και όχι πιθανά άλλα «ανταλλάγματα». Η ΕΑΚ είναι η μόνη παράταξη που από θέση αρχής δεν περιλαμβάνει Διευθυντές στα ψηφοδέλτιά της.
 • με συνθέσεις και ενότητα που κερδίζονται στην καθημερινή πρακτική της αντιμετώπισης των προβλημάτων των συναδέλφων και όχι σε προεκλογικού τύπου παραταξιακές συγκολλήσεις αμφίβολης, επί της ουσίας, αποτελεσματικότητας
 • με ξεκάθαρη στάση απέναντι στην πολιτική ηγεσία. Αυτό έχει μια παραπάνω αξία σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες εμφανίστηκε μια νέα παράταξη αμιγώς κυβερνητικού/εργοδοτικού συνδικαλισμού στον Σ.Ε.Α., που στήθηκε προεκλογικά με τη ξεδιάντροπη στήριξη της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ  (Γ. Τσακοπιάκου και ΣΙΑ), της υπουργού Λ. Μενδώνη και του Γ.Γ. Γ. Διδασκάλου!

Η  Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση παρέμεινε και παραμένει μια παράταξη με καθαρές δημόσιες θέσεις και αρχές που αξίζει να στηριχτεί και να βγει ενισχυμένη σε αυτές τις εκλογές! Στην παρούσα συγκυρία, περισσότερο παρά ποτέ, είναι αναγκαία η στιβαρή παρουσία ενός Σ.Ε.Α. με ενεργά και συνειδητοποιημένα μέλη, που να ασκεί αποτελεσματικό συνδικαλισμό σε όλα τα επίπεδα.

Ειδικά σήμερα που ο Σ.Ε.Α. πρέπει αταλάντευτα να αγωνιστεί:

-Για τη διάσωση των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς από τα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που υιοθετούνται άκριτα από την κυβέρνηση της ΝΔ, απειλώντας μοναδικά μνημειακά σύνολα όπως οι αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης.

-Για τον δημόσιο χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς υπέρ του κοινωνικού συνόλου, ενάντια σε κάθε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης, ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα και το Υπερταμείο.

-Για την υπεράσπιση και ενίσχυση της ενιαίας δομής του ΥΠΠΟΑ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποτρέποντας την αποκοπή των Μεγάλων Μουσείων από αυτήν.

-Για την υπεράσπιση του αναδιανεμητικού και δημόσιου χαρακτήρα του Τ.Α.Π.Α. ενάντια στη μετατροπή του σε Α.Ε.

-Για την υπεράσπιση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και υπηρεσιακών δικαιωμάτων μας.

-Για την πάταξη κάθε μορφής αυταρχισμού, ευνοιοκρατίας, αδιαφάνειας στην υπηρεσιακή πραγματικότητα των συναδέλφων, την άμεση διενέργεια κρίσεων για θέσεις ευθύνης, την τακτική λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, την αντιμετώπιση των φαινομένων αυταρχισμού στις υπηρεσίες.

-Για την αντίσταση και προστασία από το αυταρχικό μοντέλο εξουσίας της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, την απαξίωση και προσβολή των υπαλλήλων και του έργου τους, το εντεινόμενο κλίμα τρομοκρατίας, τη δημιουργία κλικών, τη διαρκή προσπάθεια χειραγώγησης των συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Το ψηφοδέλτιό μας, ενισχυμένο φέτος με πολύ σημαντικές νέες υποψηφιότητες και συνεργασίες σε ολόκληρη τη χώρα, εκπροσωπεί το ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο ριζοσπαστικό συνδικαλιστικό ρεύμα, που αναδεικνύεται -καθόλου τυχαία- σταθερά πρώτο στην προτίμηση των συναδέλφων εδώ και μια δεκαετία περίπου στον ΣΕΑ.
Σε αυτό εκπροσωπούνται όλες οι επιμέρους επιστημονικές ειδικότητες του κλάδου, συναντώνται όλες οι γενιές συναδέλφων, ανταμώνουν όλοι οι διαχρονικά διαφορετικοί τρόποι εισαγωγής στην υπηρεσία (από τους γραπτούς διαγωνισμούς μέχρι τις μονιμοποιήσεις μετά από μακροχρόνιους αγώνες), συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές/πολιτικές διαδρομές. Γιατί η δύναμη ενός Συλλόγου είναι η ενότητα και η κοινή δράση και όχι η κατηγοριοποίηση, η καχυποψία κι ο ανταγωνισμός.

Στην Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση μας ενώνουν πολλά, αλλά κυρίως η πίστη όλων μας πως αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε, ο καθένας κι η καθεμιά όσο καλύτερα μπορεί και όλοι/ες μαζί την προσπάθεια για έναν Σύλλογο ανεξάρτητο από κομματικές παρεμβάσεις, δυναμικό και διεκδικητικό απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανοιχτό στη συνάντησή του με την κοινωνία και τις αγωνίες της, ισχυρό στον αγώνα του για την προστασία των μνημείων απέναντι σε κάθε επιβουλή ή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης/εμπορευματοποίησής τους.