Εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

Εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς
Στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Ε. Κ. Λιβαδειάς οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΠΑΜΕ), με πρόφαση την καθυστέρηση των εκλογών από 5 σωματεία της δύναμης του ΕΚΛ, ζητούσαν στο προεδρείο του συνεδρίου να βάλει σε ψηφοφορία πρόταση αποκλεισμού των αντιπροσώπων αυτών των σωματείων με το αιτιολογικό πως η συμμετοχή τους παραχαράσσει τη βούληση των εργαζόμενων και αλλοιώνει τον πραγματικό συσχετισμό των δυνάμεων.
Τα σωματεία που δεν είχαν κάνει στην ώρα τους εκλογές τις έκαναν με καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων οικονομικών, αλλά και γιατί βρίσκονταν και βρίσκονται σε σύγκρουση με την εργοδοσία. Γι’ αυτό, το τελευταίο που είχαν στο μυαλό τους ήταν να είναι τυπικά εντάξει στις εκλογικές αρχαιρεσίες. Για τον λόγο αυτό καθυστέρησαν να κάνουν εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκλογικές τους διαδικασίες εκτός από την καθυστέρηση δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο πρόβλημα, δεν αμφισβητούνται ούτε από παράταξη, ούτε από κάποιο μέλος τους, ούτε από το ΠΑΜΕ και έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Τα σωματεία αυτά είναι:
1) ΚΤΕΛ με 7 μήνες καθυστέρηση, ακόμα απλήρωτοι και σε σύγκρουση με τον εργοδότη που προσπαθεί να περάσει ατομικές συμβάσεις.
2) Οικοδόμοι Αράχοβας, 4 μήνες καθυστέρηση, μεγάλα διαστήματα ανεργίας.
3) Καθαρίστριες, 6 μήνες καθυστέρηση και απλήρωτες με μισθό 200 ευρώ.
4) Βοήθεια στο σπίτι, 2 μήνες καθυστέρηση.
5) Χιονοδρομικό, 7 μήνες καθυστέρηση και διαρκή προβλήματα στην καταβολή των δεδουλευμένων.
Το προεδρείο του συνεδρίου με ψήφους 2 εναντίον 1, δεν έκανε δεκτό το αίτημα με το σκεπτικό πως ένας αποκλεισμός από το συνέδριο του ΕΚΛ, αντιπροσώπων σωματείων που βρίσκονται σε διαρκείς προστριβές με τους εργοδότες τους θα αποδυναμώσει τον αγώνα τους.
Μετά από αυτήν την τοποθέτηση του προεδρείου, το ΠΑΜΕ αποχώρησε και άφησε τους εργοδοτικούς να συνεχίσουν την αναστάτωση του συνεδρίου με απειλές για προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα που εν τέλει πραγματοποίησαν αλλά η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αρνητική, δικαιώνοντας την συμμετοχή των σωματείων.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν την τρίτη 5/3/19 με συμμετοχή 6 παρατάξεων που έλαβαν:
1) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 35 ψήφοι και 6 έδρες (με την οποία εκλέχτηκε ο σ. Σωτήρης Παπαδημητρίου, στέλεχος του ΕΕΚ).
2) ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 15 ψήφοι και 2 έδρες.
3) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 5 ψήφοι και 0 έδρες.
4) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 7 ψήφοι και 1 έδρα.
5) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 11 ψήφοι και 2 έδρες (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ).
6) ΑΝΑΤΡΟΠΗ παίρνει 0 ψήφοι και 0 έδρες.
Στην ΓΣΕΕ εκλέγουν από ένα αντιπρόσωπο η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Λόγω απουσίας ενός μέλους δεν μπόρεσε να συσταθεί σε σώμα το νέο ΔΣ στη συνεδρίαση της 12/3/19. Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε ομόφωνα στις 19/3/19.
Σ.Π.