Εκλογές στο Ισραήλ

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στο Ισραήλ στις 17 Σεπτέμβρη ο δεξιός πρωθυπουργός Νετανιάχου απέτυχε να κερδίσει παρά τη στήριξη που του παρείχε ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Το κόμμα του, το Λικούντ, έρχεται πίσω, με διαφορά στήθους, από τον Μπένι Σαντς του κόμματος «Μπλε και Λευκό».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ηaaretz με καταγεγραμμένο το 92% των ψήφων το συντηρητικό Λικούντ του Νετανιάχου και το “Μπλε και Λευκό” του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς κατακτούν από 32 έδρες. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η σύμπραξη τεσσάρων αραβικών κομμάτων, τα οποία κατακτούν 12 έδρες στην Κνεσέτ. Το κόμμα του ακροδεξιού φασίστα Αβίγκντορ Λίμπερμαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  κερδίζει 9 έδρες.
Ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου ζήτησε το σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης» αποκλείοντας τη συμμετοχή «αραβικών αντι-σιωνιστικών κομμάτων» σε αυτές τις συνομιλίες.
Από την άλλη ο βασικός αντίπαλος, «κεντρώος» Μπένι Γκαντς δήλωσε, σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ προς τους υποστηρικτές του κόμματός του ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς να αξιώσει την νίκη στις βουλευτικές εκλογές.
«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του κόμματος “Μπλε και Λευκό” προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «δεν πέτυχε στην αποστολή του».
Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 69,4% σύμφωνα με την ισραηλινή κεντρική εκλογική επιτροπή. Οι εκλογές είχαν κηρυχθεί γιατί στις εκλογές του Απριλίου του τρέχοντος  έτους ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει  κυβέρνηση. Τον  Απρίλιο Λικούντ και “Μπλε και Λευκό” είχαν εξασφαλίσει τότε από 35 έδρες το κάθε κόμμα.
Για να κερδίσει τις εκλογές ο Νετανιάχου, πέραν της υποστήριξης που είχε από τον  Τραμπ προχώρησε σε πρωτοφανή εθνικιστική επιθετική  ρητορεία εξαγγέλλοντας  την ενσωμάτωση μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Παλαιστίνης, της κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ.