Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εργατική τάξη και το λαό πραγματοποιoύνται οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, στα τέλη Νοεμβρίου, με προτεινόμενες ημερομηνίες τις 28-29 και 30 Νοεμβρίου.

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού, και η ψήφιση μιας σειράς αντιλαϊκών διατάξεων και νόμων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αποκορύφωμα το αντιδραστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που επιφέρει πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και επιβάλλει αντιδραστικές αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό έδαφος.

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου με μαζική συμμετοχή. Το βασικό ζήτημα το οποίο αποτέλεσε και θα αποτελέσει το κεντρικό ζήτημα μέχρι τις εκλογές είναι η επόμενη μέρα, με κρίσιμα ζητήματα όπως το ζωντάνεμα της λειτουργίας του Σωματείου μέσα από μια συλλογική οργάνωση και δράση, η πάλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η μάχη για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και ο συντονισμός με άλλα σωματεία που παλεύουν σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση.

Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών έκανε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου η Μαχόμενη Εργατική Κίνηση η οποία συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες και στη δράση του Σωματείου μέσω της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών την οποία και υποστηρίζει στις ερχόμενες εκλογές.

Παρακάτω δημοσιεύεται το κείμενο παρέμβασης της Μαχόμενης Εργατικής Κίνησης στη συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και ειδικά τα δύο τελευταία έτη, η πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με το καπιταλιστικό σύστημα σε βαθιά κρίση διαμόρφωσαν μια νέα ζοφερή πραγματικότητα – ένα εκρηκτικό μείγμα που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τους όρους ζωής σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Από τη μία μεριά η αντιδραστική και ακροδεξιά Κυβέρνηση Μητσοτάκη υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου απέτυχε στην αντιμετώπιση της κρίσης της οικονομίας, της πανδημίας και των συνεπειών της κλιματικής καταστροφής. Ταυτόχρονα στην περίοδο της πανδημίας πρόσθεσε στα αποτυχημένα πεπραγμένα της και χιλιάδες νεκρούς!

Η πλήρης απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας με την μή πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και την μη επάνδρωση των Νοσοκομειακών Μονάδων, η μετάθεση των κυβερνητικών πολιτικών ευθυνών στην ατομική ευθύνη, οι εξελίξεις στην Παιδεία με το αντιδραστικό σύστημα αξιολόγησης, το σχέδιο αστυνόμευσης στα Πανεπιστήμια και η δια-ζώσης εκπαίδευση χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους μαθητές και φοιτητές, το αντιδραστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη με την πλήρη ανατροπή του εργασιακού και των κατακτήσεων των εργαζομένων και τέλος η καταστολή και η παραπομπή στα δικαστήρια των απεργιακών αγώνων σε συνδυασμό με την ανεργία τη φτώχεια και την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο για την επόμενη ημέρα.

Οι ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και χρεοκοπίας του καπιταλισμού, έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση με τις κοινωνικές ανάγκες.

Παρόλα αυτά οι εστίες αντίστασης που αναπτύχθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα με τις μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως, τους αγώνες των Καθηγητών ενάντια στην αξιολόγηση και για την υποστήριξη της δημόσιας Παιδείας χωρίς διαχωρισμούς για τους μαθητές, ο νικηφόρος αγώνας στην efood και η απεργία των λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει για το εργατικό κίνημα, το αντίθετο μάλιστα.

Στα πλαίσια αυτά και μέσα από την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών στηρίζουμε τον αγώνα:

● Για ένα σωματείο ανεξάρτητο από το κράτος, τα αφεντικά και από τους γραφειοκράτες, μαζικό και αγωνιστικό που θα παλέψει στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

● Για ένα σωματείο που θα παλέψει για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ελαστικά εργαζόμενων, την κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη εργασία, και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Για αυξήσεις στους μισθούς, ικανούς να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, που εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα.

● Για ένα σωματείο που θα ανοίξει έναν άλλο δρόμο και θα αποτελέσει ένα Κέντρο Αγώνα που θα πρωταγωνιστήσει σε μαχητικούς αγώνες και απεργίες ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό του οποίου οι επαναλαμβανόμενες προδοσίες στήριξαν την άρχουσα τάξη, εκτόνωσαν και αποπροσανατόλισαν τους εργατικούς και λαικούς αγώνες.

● Για ένα σωματείο που θα παλέψει για την κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών διατάξεων, σε σύγκρουση με την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας.

● Για ένα σωματείο που θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια στους φασίστες και θα βάλει ψηλά στην ατζέντα τον αγώνα των γυναικών, των μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, την ανισότητα και την κάθε μορφή βίας.

● Για ένα σωματείο που θα πρωτοστατεί στους αγώνες σε συντονισμό με άλλους εργασιακούς κλάδους και στην ενότητα του αγώνων σε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης για την ανατροπή του συστήματος του κεφαλαίου και των διαχειριστών του.

Στηρίζουμε την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών

ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Αγγελική Ρωμανού

Γιάννης Σιμέλλης

Δημήτρης Καλλαράς

Ειρήνη Κοζιράκη

Νίκος Τζιρής