Για τον πραγματικό θρίαμβο της σουδανικής επανάστασης!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ «ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΡΑΚΟΦΣΚΥ»

Η ανατροπή του Μεταβατικού Συμβουλίου Κυριαρχίας και η παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης στο Σουδάν δεν είναι απλώς ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως διατυμπανίζει η «διεθνής κοινότητα» των ιμπεριαλιστών και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά μια αντεπανάσταση. Έχοντας ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018, η σουδανική επανάσταση έβαλε τέλος στην 30χρονη δικτατορία του Ομάρ αλ Μπασίρ και έβαλε τον ίδιο τον δικτάτορα στη φυλακή τον Απρίλιο του 2019, αλλά έπειτα συνέχισε την καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στη Γενική Διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων για δύο μήνες. Μετά τη σφαγή της 3ης Ιουνίου 2019, όταν έπεσαν πάνω από εκατό μάρτυρες, ο ηρωικός σουδανικός λαός ξεσηκώθηκε ξανά στις 30 Ιουνίου. Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο είχε αναλάβει μετά την πτώση του αλ Μπασίρ έπρεπε να υποχωρήσει μπρος στην δύναμη των επαναστατικών μαζών, αλλά ελίχθηκε για να δημιουργήσει ένα Μεταβατικό Συμβούλιο Κυριαρχίας για να μοιραστεί την εξουσία με τους εκπροσώπους της ηγεσίας της επανάστασης, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στα χέρια των Δυνάμεων για την Ελευθερία και την Αλλαγή και επικεφαλής της ήταν η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν.

Ο συμβιβασμός που ακολούθησε ανέκοψε την επανάσταση, αλλά δεν της έβαλε ολότελα τέλος. Η κλιμάκωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, ο αντίκτυπός της στην κατεστραμμένη σουδανική οικονομία, όπου ο υπερπληθωρισμός φτάνει στο 400%, ο εκβιασμός των δρακόντειων όρων που θέτει το ΔΝΤ, έχουν μετατρέψει το Σουδάν σε ηφαίστειο που ανατινάζει τον συμβιβασμό.

Η κίνηση του στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, του Προέδρου του Μεταβατικού Συμβουλίου Κυριαρχίας, είναι επομένως μια προσπάθεια να εκκαθαριστεί πλήρως η επανάσταση παίρνοντας από τα χέρια της τις τελευταίες θέσεις που ελέγχει. Είναι μια αντεπανάσταση.

Η ισχυρή έκρηξη των σουδανικών μαζών που πλημμυρίζουν τους δρόμους του Χαρτούμ, οργανώνονται γύρω από τις Επιτροπές Αντίστασης και μάχονται με μαζικές διαδηλώσεις, οδοφράγματα, καταλήψεις εργοστασίων, απεργίες κ.λπ. ενάντια στην αντεπαναστατική στρατιωτική επέμβαση, καταδεικνύουν τη ζωτικότητα της Σουδανικής Επανάστασης. 

Ωστόσο, η σουδανική επανάσταση δεν μπορεί να αναβιώσει με την επιστροφή στην κατάσταση πριν από την στρατιωτική κατάληψη. Αυτή ήταν μια αυτοκτονική κίνηση από την κυρίαρχη ηγεσία εκείνη την εποχή (Ιούλιος 2019), μια κίνηση που αντιπροσώπευε τη σύγχρονη, σχετικά ευκατάστατη μικροαστική τάξη της χώρας (επαγγελματικά στρώματα όπως γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μαζί με το ανώτατο στρώμα των μισθωτών τάξεων). Αυτά τα στρώματα είναι μόνο υπέρ μιας δυτικού τύπου δημοκρατίας στενά συνδεδεμένης με το ιμπεριαλιστικό σύστημα, το οποίο θεωρούν ως προστάτη ενός νέου δημοκρατικού καθεστώτος στο Σουδάν.

Ωστόσο, το να περιμένουμε ότι ο στρατός γενικά και ο σφαγέας Mohamed Hemdan (Hemiti), ο ηγέτης των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης ειδικότερα, θα εγκαταλείψουν οικειοθελώς τα πολιτικά τους προνόμια και, ακόμη πιο σημαντικό, τα οικονομικά τους συμφέροντα είναι προφανώς αντίθετο με τη φύση των πραγμάτων. Η στρατιωτική κατάληψη το απέδειξε ξεκάθαρα αυτό. Δεν θα θριαμβεύσει η σουδανική επανάσταση με την ίδια ηγεσία και την ίδια στρατηγική προοπτική αυτή τη φορά.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των ιμπεριαλιστών ενάντια στην κίνηση του στρατού προέρχονται πραγματικά από τον φιλο-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της μικροαστικής ηγεσίας που ανέλαβε τον έλεγχο στην πρώτη φάση. Η ιμπεριαλιστική αστική τάξη και τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, ιδιαίτερα η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γνωρίζουν και φοβούνται ότι υπάρχουν δυνάμεις στη σουδανική κοινωνία που είναι έτοιμες να προχωρήσουν πολύ πιο μακριά και να ξεκινήσουν μια διαδικασία διαρκούς επανάστασης που θα φέρει επιτέλους την εργατική τάξη στην εξουσία, μεταμορφώνοντας δραματικά ολόκληρη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Εκτός από την Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, ενεργή μόνο στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, υπάρχει μια άλλη ηγεσία της επανάστασης: οι Επιτροπές Αντίστασης που αναπτύχθηκαν κατά την πρώτη φάση της επανάστασης από τους κόλπους των φτωχών γειτονιών όπου εργατικές οικογένειες και οι φτωχοί των πόλεων ένωσαν τα χέρια για να αγωνιστούν όχι μόνο για την αφηρημένη δημοκρατία αλλά και για το βιοπορισμό τους. Αυτές οι Επιτροπές Αντίστασης ήταν πολύ διασκορπισμένες για να αμφισβητήσουν την ηγεσία του κινήματος στην πρώτη φάση. Ωστόσο, οι ειδήσεις από τη χώρα δείχνουν τώρα ότι είναι πολύ αποτελεσματικές στο Μικτό Γραφείο της Πορείας των Εκατομμυρίων που ήταν πολύ πιο ομιλητική σε αυτή τη φάση της επανάστασης.

Το Γραφείο δεν υποστηρίζει την επιστροφή στη συμφωνία κατανομής της εξουσίας πριν από τη στρατιωτική κατάληψη, αλλά την παράδοση της εξουσίας στους πολίτες. Οι δρόμοι του Σουδάν αντηχούν με το σύνθημα «Madaniyya», υπονοώντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολιτικό και κοσμικό καθεστώς. Μια μειοψηφία στη σφαίρα των Επιτροπών Αντίστασης κατηγορεί ακόμη και τις Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή ότι έχουν δημιουργήσει μια «σύμπραξη αίματος» με τη στρατιωτική πτέρυγα.

Αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για τη σουδανική επανάσταση. Οι δυνάμεις της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τους εργάτες και τους φτωχούς του Σουδάν να νικήσουν τον στρατό και να προχωρήσουν στην εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού καθεστώτος που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των φτωχών. Διαφορετικά, η σουδανική επανάσταση θα καταναλώσει την ενέργεια και τις υποσχέσεις της στις διαπραγματεύσεις και στους συμβιβασμούς μεταξύ της «δημοκρατίας» που υπερασπίζονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και του στρατιωτικού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Κάτω η στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας! Τσακίστε την αντεπανάσταση!

Διεθνής αλληλεγγύη όλων των εργατικών και σοσιαλιστικών οργανώσεων προς τον ηρωικό λαό του Σουδάν!

Αναδιοργάνωση του επαναστατικού κινήματος γύρω από τις Επιτροπές Αντίστασης!

Εμπρός για την οικοδόμηση ενός επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης!

Προτεραιότητα στον βιοπορισμό των εργαζομένων και των φτωχών! Εθνικοποιήστε τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των τραπεζών και της παραγωγής και του εμπορίου χρυσού!

Για το δικαίωμα όλων των προσφύγων, θυμάτων του εμφυλίου, να επιστρέψουν στα σπίτια τους!

Βάλτε τέλος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα από την πλευρά του στρατού! Απαλλοτρίωση όλης της παράνομης περιουσίας των στρατηγών!

Δικάστε τον Αλ Μπασίρ και τους πραξικοπηματίες στρατηγούς όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αλλά σε επαναστατικά λαϊκά δικαστήρια στο Σουδάν!

Σπάστε τους δεσμούς που υποδουλώνουν το Σουδάν στον ιμπεριαλισμό και τα κράτη του Κόλπου! Ακυρώστε την απόφαση του αλ Μπουρχάν για την αναγνώριση του Ισραήλ και διακόψετε όλους τους δεσμούς με το σιωνιστικό κράτος!

Όλη η εξουσία στις Επιτροπές Αντίστασης!

Διεθνιστικό Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κρίστιαν Ρακόφσκι»

Ιστότοπος RedMed

DIP (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα), Τουρκία

EEK (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα), Ελλάδα

ROR (Επαναστατική Εργατική Αναγέννηση), Γαλλία

MTL (Μαρξιστική Εργατική Ένωση), Φινλανδία

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.