Eκλογές στον Σύλλογο Εργαζόμενων στο ΤΕΕ Καταδίκη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Eκλογές στον Σύλλογο Εργαζόμενων στο ΤΕΕ

Καταδίκη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΕΤΕΕ
Εγγεγραμμένοι 
179, ψήφισαν 162, Έγκυρα 136, Λευκά 18, Άκυρα 8

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕΤΕΕ

ΨΗΦΟΙ

Ποσοστά %

ΕΔΡΕΣ

Αγωνιστική
Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ

51

37,50%

3

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΕ

36

26,47%

2

ΕΝΟΤΗΤΑ
ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ

13

9,56%

0

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Εργαζομένων στο ΤΕΕ

36

26,47%

2

ΑΘΡΟΙΣΜΑ

136

100%

7

 

Στις 4 Απριλίου έγιναν οι εκλογές στο «Σύλλογο Εργαζόμενων στο ΤΕΕ», περίπου ένα χρόνο από την καθαίρεση του φιλοεργοδοτικού Προεδρείου το Μάιο του 2018.

Οι εκλογές αυτές ανέδειξαν ένα ρεύμα στους εργαζόμενους που συσπειρώθηκε απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και έδωσε την πρωτιά με 37,5 % και 3 έδρες, σε ένα ανεξάρτητο αριστερό συνδικαλιστικό σχήμα, την «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ», που σηκώνει εδώ και χρόνια το βάρος της αντιπαράθεσης με την διοίκηση του ΤΕΕ και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Ιδιαίτερα ενισχυμένο, επίσης, με ποσοστό 26,47% και 2 έδρες αναδείχθηκε ένα συνδικαλιστικό σχήμα με κύρια αναφορά στα προβλήματα των υπαλλήλων στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ που συντέλεσε με την κρίσιμη ψήφο του στην ανατροπή των συσχετισμών στο προηγούμενο Δ.Σ. και στην καθαίρεση του φιλοεργοδοτικού Προεδρείου. Έτσι αθροιστικά με ποσοστό 64% οι εργαζόμενοι καταψηφίσανε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και οδήγησαν στην αποτυχία όλους τους μηχανισμούς (διοικητικούς αλλά και υπηρεσιακούς) που καθόριζαν την διοίκηση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΤΕΕ.

Η παράταξη που εκπροσωπούσε το καθαιρεμένο φιλοεργοδοτικό Προεδρείο καταλαβαίνοντας ότι δεν έχει καμιά ελπίδα επιτυχίας στις εκλογές στήριξε το βασικό συνδικαλιστικό της δεκανίκι εδώ και χρόνια, την παράταξη «Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στο ΤΕΕ» που δηλώνει ότι ανήκει στο ΠΑΜΕ. Έτσι, ο καθαιρεθείς για τη φιλοεργοδοτική στάση του, πρόεδρος του Συλλόγου, αποδύθηκε σε μια προπαγάνδα άνευ προηγουμένου υπέρ της συγκεκριμένης παράταξης.

Οι αιτίες της αλλαγής

Τα γεγονότα που πυροδότησαν τις «καταιγιστικές» συνδικαλιστικές εξελίξεις, από την καθαίρεση του φιλοεργοδοτικού Προεδρείου μέχρι και το αποτέλεσμα των εκλογών στις 4 Απριλίου αφορούν στην οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τον τρόπο που όλα αυτά καθόρισαν ένα ΝΠΔΔ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ήδη από τις προηγούμενες εκλογές (2016) οι εργαζόμενοι ανέδειξαν ένα μετωπικό σχήμα δύο ανεξάρτητων αριστερών συνδυασμών πρώτο σε ψήφους εκφράζοντας την διάθεσή τους για ένα διαφορετικό σύλλογο ικανό να αμυνθεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ανέτρεπαν το δημόσιο χαρακτήρα του ΤΕΕ. Για πρώτη φορά οι παρατάξεις που πολιτικά βρίσκονταν στην εμβέλεια μνημονιακών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ ΝΔ) και συνδικαλιστικά διευκόλυναν την διοίκηση του ΤΕΕ, ήταν μειοψηφία.

Η αποδοχή από το φιλοεργοδοτικό Προεδρείο μειοψηφίας της συρρίκνωσης του ΤΕΕ με το νέο οργανόγραμμα ήταν η θρυαλλίδα που έσπασε την ανοχή στο επίπεδο εκπροσώπων στο Δ.Σ. αλλά και στους εργαζόμενους.

Αυτή η αλλαγή είναι απόρροια όμως και των αγώνων που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στις εφαρμογές των μνημονίων που αφορούσαν στις απολύσεις των συμβασιούχων, στην καταβολή των δεδουλευμένων ή στην περικοπή των δομών του ΤΕΕ. Ήδη το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕΕ έπαιρνε την απόφαση να καλέσει συνδικαλιστικές οργανώσεις και σχήματα στην κατεύθυνση ενός πολιτικού αγώνα πέρα από τον επίσημο συνδικαλισμό στην κατεύθυνση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Νέο τοπίο στη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΤΕΕ

Η συγκρότηση του Προεδρείου μετά τις εκλογές στις 4 Απριλίου αποτύπωσε τη θέληση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων να αλλάξει ο Σύλλογος πορεία με ανεξαρτησία από την κυβερνητική πολιτική και τη διοίκηση του ΤΕΕ. Με πραγματικό διεκδικητικό πλαίσιο και με συμμετοχή των εργαζόμενων στο στις διαδικασίες του.

Η οξύτατη αντίδραση και οι προσωπικές επιθέσεις από τους καθαιρεμένους συνδικαλιστές αλλά και από τις παρατάξεις τους στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, την ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, το προηγούμενο διάστημα, δηλώνει ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι ευάλωτος και το γνωρίζει πολύ καλά.

Αποδείχθηκε ότι η δυνατότητα ανατροπής στο συνδικαλιστικό κίνημα και η δημιουργία ενός ρεύματος που στηρίζεται σε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες με ανεξαρτησία από Κυβέρνηση και εργοδοσία είναι πραγματική. Η κρίση του κοινωνικού ιστού εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης οδηγεί στην κρίση και των συνδικαλιστικών εκπροσωπήσεων. Το ερώτημα όμως που τίθεται στην αριστερά και τους συνδικαλιστές της, εδώ και χρόνια, είναι:

Έχουμε την πολιτική θέληση να παλέψουμε για αυτή την ανατροπή;
Θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της;

Αβραμίδης Κώστας

Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΤΕΕ

Μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ