ΕΚΠΑ: Αυθαιρεσίες και απειλές κατά των εργαζομένων του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου

Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ)
Αυθαιρεσίες και απειλές κατά των εργαζομένων του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου

Θεωρητικά, το πανεπιστήμιο πέρα από γνώσεις διδάσκει πολιτισμό και ανθρωπισμό. Στις σχέσεις της όμως με τους εργαζόμενους, η διοίκηση του ΕΚΠΑ φαίνεται πως έχει για καλά προσχωρήσει στην ουσία του καπιταλισμού, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και ανθρωποφαγία.
Συγκεκριμένα, την 1η Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι του Ευγενιδείου έλαβαν εξώδικο από τη Διοίκηση του Θεραπευτηρίου (η οποία καθορίζεται, τόσο ως προς τη σύνθεσή της όσο και ως προς τη στρατηγική της από το ΕΚΠΑ) με το οποίο απειλούνται με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν κατεβάσουν πανό που έχουν αναρτήσει διαμαρτυρόμενοι για τα εργασιακά προβλήματά τους. Φαίνεται πώς κάποιοι ζήλεψαν τη δόξα του Θ. Φορτσάκη και αποφάσισαν ότι στη δική τους επικράτεια, εκεί όπου είναι αφεντικά, η συνδικαλιστική δράση απαγορεύεται…

Οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο από το 2010 κατά περιόδους παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, καταφεύγουν στα δικαστήρια, δικαιώνονται, πληρώνονται και ξαναμένουν απλήρωτοι για να ξαναπάνε στα δικαστήρια για να ζητήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Η Διοίκηση, όχι μόνο δε φρόντισε να λύσει τα προβλήματα, αλλά προχώρησε και στη μονομερή μείωση των μισθών τους και σε σπάσιμο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι πληρώνουν το κόστος των επιλογών μιας Διοίκησης που ποτέ δεν άκουσε τις καταγγελίες τους για τα όσα συμβαίνουν στο Θεραπευτήριο και που ποτέ δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με όσα θα έπρεπε να γίνουν προκειμένου αυτό να ορθοποδήσει. Αν το Ευγενίδειο παραμένει ακόμα ανοιχτό, αυτό οφείλεται στις δικές τους προσπάθειες να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς τους σε συνθήκες εξαθλίωσης.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τα Διοικητικά συμβούλια για σκάνδαλα κακοδιαχείρισης που έριξαν έξω την κλινική με χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά οι διορισμένες από το ΕΚΠΑ διοικήσεις αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα φροντίζουν να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα εναντίον των καθαριστριών, των νοσοκόμων και των λοιπών εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του Ευγενιδείου, που έστειλε το εξώδικο με την απαίτηση να καταβάσουν το πανό, συνεπικουρείται από την σύζυγο του πρύτανη του πανεπιστημίου. Επιπλέον, σημειώνουν ότι αν και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι και οδηγούνται στην εξαθλίωση, και αν και οι ασθενείς πληρώνουν, οι προμηθευτές πληρώνονται και οι πανεπιστημιακοί γιατροί αμείβονται κανονικά. Αυτό θα πει δικαιοσύνη και ισότητα!

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Ευγενίδειο βρίσκεται η Πρωτοβουλία Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θ.Κ.

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους διωκόμενους εργαζόμενους-φοιτητές του ΕΚΠΑ (εδώ)