Εξαπλώνεται ο αυστριακός “ιός” στη Γερμανία

 

Το ακροδεξιό κόμμα της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” (Alternative fuer Deutschland -AfD) είναι ως τώρα ο βασικός κερδισμένος από την πολιτική κρίση η οποία έχει ξεσπάσει από το Σεπτέμβριο του 2017, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η AfD κατακτά πλέον τη 2η θέση, αφού κατρακύλησε από αυτήν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβρη του 2017, σχηματίσθηκε κυβέρνηση δεξιάς -ακροδεξιάς στην Αυστρία.

H κατρακύλα του SPD ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές και, αφού, μάλιστα, έχασε μεγάλος μέρος της κοινοβουλευτικής δύναμης του. Έγινε, όμως, μεγαλύτερη μετά την έναρξη των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου διακηρύξεις της ηγεσίας του.

Μετά δε τη διαμόρφωση της τελικής προγραμματικής συμφωνίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και το σκυλοκαβγά μεταξύ των ηγετικών στελεχών του SPD για το ποια θέση θα λάβουν στην κυβέρνηση, το SPD έπεσε από τη 2η δημοσκοπική θέση, καθώς η νέα πτώση του συνδυάστηκε από μία άνοδο της AfD.

Συγκεκριμένα, το SPD έχει πλέον μόλις το 15,5% της υποστήριξης των Γερμανών έναντι 20,5% στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

Αντίθετα, το ακροδεξιό κόμμα της AfD εκτινάσσεται στο 16% από το 12,6% που έλαβε στις εκλογές.

Αυξημένη, όμως, είναι και η επιρροή των Πρασίνων (Gruennen), οι οποίοι κερδίζουν το 13% της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι 8,9% που έλαβαν στις εκλογές.

Αλλά και το κόμμα της Αριστεράς (Linke) ανεβάζει την επιρροή του στο 11% έναντι 9,2% που πήρε στις εκλογές. Πτώση εμφανίζουν οι Φιλελεύθεροι. Σταθερή πρώτη δύναμη είναι το κόμμα της Μέρκελ (CDU ) με 32%.

Έτσι φαίνεται πως η άνοδος της AfD οφείλεται σε μία μετακίνηση ψηφοφόρων από το SPD και τους Φιλελεύθερους.

 Μ’ αυτούς τους εξαιρετικά αρνητικούς όρους για το SPD, διεξάγεται αυτές τις μέρες (από 20 Φλεβάρη έως 4 Μάρτη) το εσωκομματικό δημοψήφισμα των μελών του. Αν τα μέλη ψηφίσουν κατά πλειοψηφία «ναι», τότε θα προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης CDU-SPD. 

Αν ψηφίσουν «όχι», τότε δεν θα προχωρήσει και η Γερμανία θα οδεύσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, χωρίς να αποκλείεται έως τότε ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμετοχή μόνο της CDU. Kαι όλα αυτά στη Γερμανία των εμπορικών και δημοσιονομικών πλεονασμάτων…