Αστυνομική και ακροδεξιά BIA KATA ΠPOΣΦYΓΩN

Αστυνομική και ακροδεξιά BIA KATA ΠPOΣΦYΓΩN

Αστυνομική και ακροδεξιά
BIA KATA ΠPOΣΦYΓΩN

Mε τη βία των MAT απαντά η κυβέρνηση της Δεξιάς στην ειρηνική διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν εκατοντάδες γυναίκες και μικρά παιδιά.
Δύο χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη Mόρια της Λέσβου, “τόλμησαν” να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες κράτησης – οι ελληνικές αρχές ονομάζουν “φιλοξενία” την εξαναγκαστική παραμονή 19.500 ανθρώπων σε ένα καμπ που έχει φτιαχτεί για 4.500.
Kαι πίσω απ’ τις γραμμές της αστυνομίας, με υπόθαλψη της κρατικής – κυβερνητικής πολιτικής, ακροδεξιά φασιστοειδή επιχειρούν να οργανώσουν φασιστικές τρομοκρατικές πολιτοφυλακές.
Tο αντιφασιστικό κίνημα ήδη την επόμενη μέρα, Tρίτη 4 Φλεβάρη, απάντησε στη φασιστική πρόκληση και κρατική καταστολή στη Mυτιλήνη. Οι αντιφασίστες, η εργατική τάξη, όλοι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να χάσουν την ανθρωπινότητά τους πρέπει να εξεγερθούν.
Κάτω η κυβέρνηση της Δεξιάς κρατικής τρομοκρατίας.
Tσακίστε τα φασιστοειδή.
Aλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες – θύματα των πολέμων, των οικονομικών πολέμων και της κλιματικής καταστροφής.
Aπεγκλωβισμός από τα νησιά – ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων – ταξιδιωτικά έγγραφα – όχι ίδρυση στρατοπέδων «κλειστού τύπου». [Από τη σύνταξη της Νέας Προοπτικής]

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Η πορεία των περίπου 2 χιλιάδων προσφύγων από το Kαμπ της Μόριας προς την πόλη της Μυτιλήνης, την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, η προσπάθεια της αστυνομίας να τους σταματήσει -ανεπιτυχώς- με γκλομπς και δακρυγόνα, και η προσωρινή κατάληψη προβλήτας του λιμανιού της πόλης, είναι η κορυφαία εκδήλωση της αποτυχίας της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.
Είναι, μετά την αντίστοιχη πορεία του Απριλίου του 2016 στη ΒΙΑΛ της Χίου -που οδήγησε στην οριστική χρεοκοπία της δομής της ΒΙΑΛ επί ΣΥΡΙΖΑ- η μαζικότερη από μια σειρά κινητοποιήσεων προσφύγων που έχουν γίνει έκτοτε.
Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, νέα πορεία διαμαρτυρίας των προσφύγων λαμβάνει χώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ ακροδεξιές και ξενοφοβικές αντισυγκεντρώσεις ετοιμάζονται απέναντί τους. Ήδη το βράδυ της ίδιας μέρας ομάδες δεκάδων νεαρών οργανωμένες από τοπικά ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία, περιπολούσαν έξω από το χωριό της Μόριας, κάνοντας ελέγχους ατόμων και ΙΧ, προπηλακίζοντας οικογένειες προσφύγων με μικρά μωρά. Αυτές οι φασιστικού τύπου πολιτοφυλακές ανθίζουν μέσα στο συνολικό κλίμα που υποθάλπει ο κρατικός και κυβερνητικός ρατσισμός και η χρεοκοπία διαχείρισης του προσφυγικού. Εξάλλου δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις μεγάλες ξενοφοβικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στα νησιά, υπό την αιγίδα δήμων, περιφέρειας, εμπορικών συλλόγων και επιμελητηρίων.
Αυτή η όξυνση στα νησιά είναι το αποτέλεσμα του ασφυκτικού αποκλεισμού των προσφύγων στα νησιά του βόρειο-ανατολικού Αιγαίου καθώς την σχετική αύξηση των ροών που γνωρίζουμε στο δεύτερο μισό του 2019, συνοδεύει μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των αιτήσεων.
H φαεινή αυτή ιδέα «να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη», που έχει η ακροδεξιά κυβέρνηση, οδήγησε όχι φυσικά στο σταμάτημα των ροών (αντίθετα είχαμε τριπλασιασμό τους) αλλά στο «σκάσιμο» όλων ανεξαιρέτως των δομών. Στη Μόρια της Λέσβου, έχουμε πλέον πάνω από 19.500 πρόσφυγες (για 4.500 θέσεις), στη Σάμο έχουμε περίπου 7.000 (για 1.200 θέσεις) και στη Χίο έχουμε 7.000 (για 2.500 θέσεις). Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν και 2-3 χιλιάδες ακόμη που βρίσκονται σε μικρότερες δομές, σπίτια, διαμερίσματα κ.λπ.
Η αποτυχία διαχείρισης των ροών πάει χέρι χέρι με την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τις τοπικές κοινωνίες να δεχτούν αντί για τον απεγκλωβισμό, την δημιουργία μόνιμων κλειστών δομών της τάξης των 4 έως 7 χιλιάδων θέσεων ανά περίπτωση.
Κάθε αποτυχημένος χειρισμός της ΝΔ ακολουθείται από έναν ακόμη πιο αποτυχημένο, που αγγίζει πολλές φορές και τα όρια της γελοιότητας.
Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ σχέδιο τού (άρον άρον επανιδρυμένου και ακόμη άστεγου) Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με το οποίο εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, για την προμήθεια υποθαλάσσιου συρματοπλέγματος συνολικού μήκους… 2,7 χιλιομέτρων.
Ένα σχέδιο που πέραν της προφανούς χυδαιότητάς του δέχεται την σφοδρή επίκριση των μεγάλων ΜΜΕ της Αμερικής και της Γερμανίας για την σαφή παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς αποτρέπεται βίαια η κατάθεση αιτήματος ασύλου και ήδη ξεκινάνε συζητήσεις για επιβολή καταναλωτικού τουριστικού εμπάργκο στα νησιά.
Επιπλέον, ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μια σειρά από απρόβλεπτα προβλήματα και περιορισμούς στην αλιεία και στην τακτική ακτοπλοΐα που ακόμη δεν έχουν σταθμιστεί. Για να μην πούμε ότι αυτός καθαυτός ο ποντισμός του είναι ζήτημα άσκησης εξωτερικής πολιτικής: άραγε θα μπει στα 6 νμ απεμπολώντας ντε φάκτο τις διακηρύξεις επέκτασης των χωρικών υδάτων ή θα μπει στα 12 νμ προκαλώντας το casus belli των Νέο-οθωμανών στρατοκρατών της Άγκυρας; Θα πληρώσουμε την ξενοφοβική αντιπροσφυγική βλακεία της ΝΔ με Ελληνο-Τουρκικό πολεμικό επεισόδιο;
Και φυσικά επειδή στο Ελληνικό κράτος ακόμη και τα πιο σοβαρά θέματα άσκησης εξωτερικής πολιτικής χρωματίζονται από την γνωστή συνήθεια των κρατικοδίαιτων φιλελέδων επιχειρηματιών να κάνουν πλιάτσικο στο ζεστό κρατικό χρήμα, πολλοί εντόπισαν την αντίφαση να καλούνται για συμμετοχή στον διαγωνισμό 4 εταιρείες σχεδόν φαντάσματα, χωρίς δημόσιο site και στοιχεία επικοινωνίας, πλην μίας μόνο που φαίνεται πως ειδικεύεται στην θαλάσσια ρύπανση (!) και εδρεύει στο… παραθαλάσσιο Κιλκίς! Ο υπουργός Μηταράκης είπε εξάλλου ανοιχτά, ερωτώμενος σχετικά: «Δεν ξέρουμε αν θα αποδώσει, αλλά θα το δοκιμάσουμε». Και με μια μόνο κίνηση ένας ημέτερος που είχε στοκ 2,5 χιλιόμετρα αδιάβροχο κοτετσόσυρμα θα αρπάξει 500 χιλιάρικα για να κάνει ο Μηταράκης το πείραμά του.
Όμως ακόμη πιο γελοία φαντάζει η επίσημη φωτογράφηση του απόστρατου αξιωματικού και αρμόδιου υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή με την στρατιωτική στολή του και το σύνολο των στρατιωτικών παρασήμων που έλαβε (σε καιρό ειρήνης) μια μόλις μέρα… πριν την περιστολή των αρμοδιοτήτων που είχε, καθώς την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ξέσπασε η προσφυγική εξέγερση, όλες οι ευθύνες συντονισμού πέρασαν στον Μηταράκη. Έτσι ο συνταξιούχος στρατηγός χωρίς πεδίο μαχών για να δοξαστεί, ξέμεινε και από αρμοδιότητες στο πεδίο της ειρήνης…
Τέλος, την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η επαναφορά της απόδοσης ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που η διακοπή του από τον υπουργό Βρούτση αποτέλεσε το πρώτο πράγμα που έκανε με την ορκωμοσία του το περασμένο καλοκαίρι που βγήκε η νέα κυβέρνηση. Αυτή η σιωπηρή αλλαγή πολιτικής, δεν έγινε για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οφείλεται στην ενεργοποίηση πρωτοκόλλων ασφαλείας στον τομέα της υγείας εξαιτίας του διάχυτου φόβου για την εξάπλωση της επιδημίας του νέο κορονοϊού. Ή για να το πούμε με απλά λόγια, η ξενοφοβική τύφλωση της κυβέρνησης ρισκάριζε μέχρι και με αυτό το θέμα, κρατώντας εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μια ευάλωτη ομάδα και το σύνολο της κοινωνίας μόνο και μόνο για να ικανοποιεί τα ρατσιστικά ελατήρια των ψηφοφόρων της.
Παράλληλα, το προσφυγικό που θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ αποτελεί πλέον βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της διεθνούς πολιτικής. Όπως φάνηκε μάλιστα στην πρόσφατη αποτυχημένη σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη, όχι μόνο διατηρήθηκε στη ζωή η καταρρέουσα κυβέρνηση Σάρατζ διότι ελέγχει την προσφυγική ροή προς Ευρώπη, αλλά επίσης την επαύριον κιόλας η κάθε μια από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις έκανε του κεφαλιού της. Παραδείγματος χάρη η Ιταλία, μονομερώς ανανέωσε για άλλα τρία χρόνια την συμφωνία με την Τρίπολη και την χρηματοδότηση του Σάρατζ του οποίου οι δυνάμεις ελέγχουν το σκλαβοπάζαρο προσφύγων από την Αφρική προς την Ευρώπη. Η Τουρκία πάλι στέλνοντας στρατιωτική βοήθεια με τα πολεμικά της πλοία στην Τρίπολη, ξεκίνησε μονομερώς περιπολίες επιτήρησης των προσφυγικών ροών ανοιχτά της Λιβύης και ήδη γυρίζει πίσω (πιθανόν σε συμφωνία με την Ρώμη) δεκάδες πρόσφυγες.
Τέλος, η σοβαρότερη παράμετρος της πρόσφατης κλιμάκωσης των μαχών στην Ιντλίμπ της Συρίας ανάμεσα σε τζιχαντιστές που στηρίζει ο Ερντογάν και τον στρατό του Άσσαντ που προελαύνει νικηφόρα με Ρωσική βοήθεια, είναι η προοπτική δημιουργίας ενός νέου τεράστιου προσφυγικού ρεύματος καθώς στην επαρχία αυτή διαμένουν 4 εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι ήδη εσωτερικοί πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας. Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες 700 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τα Τουρκικά σύνορα.
Η ίδια η αστυνομική επίθεση κατά των προσφύγων στη Μυτιλήνη διεξάγονταν την στιγμή που ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μαζί με τον φασίστα Άδωνη επισκέπτονταν την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας συζητώντας την αποστολή 140 Ελλήνων στρατιωτικών και μιας συστοιχίας PATRIOT καθώς και την αποστολή μιας φρεγάτας στα Στενά του Ορμούζ. Δηλαδή την ώρα που το Ελληνικό κράτος κλείνει στρατιωτικές και εμπορικές συμφωνίες με τον τυχοδιώκτη Μπιν Σαλμάν και την διεφθαρμένη Βασιλική Σαουδική οικογένεια που χρηματοδοτεί με πακτωλό χρημάτων τους τζιχαντιστές σαλαφιστές ανά τον κόσμο, την ίδια ώρα ξυλοφορτώνει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες θύματα του τζιχαντισμού.
Γ.Χ.