Επείγον κάλεσμα: Για Διεθνή Αλληλεγγύη στην Απεργία των Μεταλλεργατών στην Τουρκία!

Απεργία, κατάληψη, αντίσταση!
Ζήτω η διεθνής ταξική αλληλεγγύη!
Περισσότεροι από 100.000 μεταλλεργάτες στην Τουρκία προετοιμάζονται να αρχίσουν απεργία και ένα αρκετά μεγάλο τμήμα τους θα απεργήσει στις 5 Φεβρουαρίου, 2020. Αυτό γίνεται μετά από μήνες μακράς διαπραγματευτικής διαδικασίας με τα αφεντικά της μεταλλουργικής βιομηχανίας – που συγκροτεί έναν στρατηγικό πυρήνα καθώς παρέχει ένα μεγάλο μέρος των ζωτικών για την Τουρκική οικονομία εξαγωγών. Η βιομηχανία καλύπτει τομείς όπως των αυτοκινήτων και της παραγωγής κάθε είδους λευκών συσκευών [ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια κ.λπ.] και μηχανικών τμημάτων όπως και καλουπιών, που είναι ουσιωδώς βασικά για άλλες γραμμές παραγωγής. Iστορικά, όσο και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ετών, οι μεταλλεργάτες έχουν υπάρξει το πιο δραστήριο στρώμα της Τούρκικης εργατικής τάξης στην ταξική πάλη.

Από το 2018 και μετά, η Τουρκική οικονομία έχει εισέλθει στην κρίση όπου η στασιμότητα και η ύφεση συνοδεύουν τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος διαβίωσης όπως και την αυξανόμενη ανεργία. Αυτό, όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει, δημιουργεί αφόρητες συνθήκες για τους εκμεταλλευόμενους που είναι στο χείλος της βαθειάς φτώχειας. Οι μεταλλεργάτες, τώρα για ακόμα μια φορά, δρουν ως ένας παγοθραύστης για ολόκληρο τον πληθυσμό, προκειμένου να ταρακουνήσουν και να σπάσουν τις αλυσίδες τού δεσποτισμού που θέτει γιγάντια εμπόδια στην πάλη της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του λαού γενικότερα. Οι μεταλλεργάτες που προετοιμάζονται για την απεργία τώρα, το ξέρουν πολύ καλά εξαιτίας των προηγούμενων απαγορευμένων από την κυβέρνηση απεργιών, με την σαθρή δικαιολογία της παραβίασης της εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τρεις απεργίες μεταλλεργατών όπως και μεγάλες απεργίες στην υαλοβιομηχανία, την πετροχημική βιομηχανία, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τον τραπεζικό τομέα.

Για άλλη μια φορά και πάλι, τα αφεντικά απειλούν τους απεργούς με απαγόρευση. Μια τέτοια απαγόρευση απεργίας αναμφισβήτητα δεν θα έχει καμιά νομιμοποίηση, είναι απαράδεκτη και παράνομη! Το συνταγματικό δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι οι προηγούμενες απαγορεύσεις απεργιών που υπογράφηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνηση ήταν παράνομες, διατάζοντάς τους μέχρι και να πληρώσουν αποζημίωση! Στη βάση αυτής της απόφασης, ένα από τα συνδικάτα των μεταλλεργατών –Ενωμένη Ένωση Μεταλλεργατών (Burlesik Metal-Is), μέλος της DISK (Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας) και το IndustriALL- έχει ήδη διακηρύξει ότι δεν θα αποδεχτεί άλλη μια απαγόρευση και θα κάνουν την απεργία ό,τι κι αν γίνει.

Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα σε μια ζωντανή διαδήλωση εργατών στην Γκέμπζε, μια από τις πόλεις της εργατικής τάξης όπου χιλιάδες συμμετείχαν στην πορεία. Την ίδια μέρα σε μια άλλη πόλη της εργατικής τάξης, την Προύσα, δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε μια γιγάντια διαδήλωση, στο κάλεσμα της Ένωσης των Τούρκων Μεταλλεργατών (Turk Metal, μέλος της Turk-Is) και προειδοποίησαν τα αφεντικά να δεχτούν τα αιτήματά τους. Aκόμη ένα τρίτο συνδικάτο, κοντά στο κυβερνών κόμμα AKP του Eρντογάν, προετοιμάζεται για την απεργία.

Σχεδόν καθημερινά, οι εργάτες κάνουν πορείες στα εργοστάσιά τους κατά χιλιάδες στη διάρκεια των αλλαγών βάρδιας, στην πράξη διακόπτουν την εργασία επί ώρες και αρχίζουν να σχηματίζουν απεργιακές επιτροπές απορρίπτοντας τις ακραία χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς και μια τριετή σύμβαση που προτάθηκε από τα αφεντικά αντί της καθιέρωσης συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης δύο φορές το χρόνο.

Αυτή η πάλη των μεταλλεργατών μπορεί να ανοίξει μια νέα φάση στην πάλη του λαού ενάντια στο δεσποτισμό του Ερντογάν. Έχει ένα δυναμικό να καθορίσει όλη την ατζέντα της κοινωνίας γύρω από αυτά τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις της εργατικής τάξης και των εκμεταλλευόμενων. Στην καρδιά αυτής της πάλης, θα ανθίσουν με φυσικό τρόπο τα λουλούδια της μάχης για την ελευθερία, της οποίας τα παραδείγματα μπορούν να βρεθούν στην επαναστατική πάλη των εργαζόμενων λαών της περιοχής στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Σουδάν, Λίβανος, Ιράκ και Ιράν) όπως και σε μάχες πιο πέρα, στην Ευρώπη (Γαλλία) και την Λατινική Αμερική (Αϊτή, Πουέρτο Ρίκο, Εκουαδόρ, Χιλή, Βολιβία και Κολομβία).
Οι εργάτες προωθούν το διάσημο σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης που άρχισε με τη διαδήλωση στο Πάρκο Γκεζί: «Αυτή είναι μόνο η αρχή, ας συνεχίσουμε τη μάχη!».

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι αναγκαία και επείγουσα! Τα αφεντικά στηρίζονται στο δεσποτικό καθεστώς που τους ευνοεί, ενώ από την άλλη το μόνο πράγμα που οι εργάτες μπορούν να εμπιστευτούν είναι η οργανωμένη δύναμή τους και η διεθνής προλεταριακή αλληλεγγύη. Τα εργοστάσια που βρίσκονται στη διαδικασία της απεργίας περιλαμβάνουν την Ford, την Renault, την Fiat, την Mercendes και πολλές παρόμοιες διεθνείς εταιρείες, τους ιμπεριαλιστές εκμεταλλευτές των αδερφών εργατών σε άλλες χώρες επίσης.

Σας ζητάμε να υπογράψετε το ακόλουθο σύντομο ψήφισμα εκ μέρους της ένωσής σας, του συνδέσμου σας, της κοινωνικής, επαγγελματικής οργάνωσης, επιτροπής γειτονιάς, πολιτικού κόμματος ή οργάνωσης, σοσιαλιστικού περιοδικού ή επιθεώρησης ή ατομικά ως συνδικαλιστές, ακτιβιστές σε άλλους τομείς, διανοούμενοι, αγωνιστές πολιτικού κόμματος, σε ένδειξη αλληλεγγύης σε αυτό που υπόσχεται να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα σε αυτήν την χώρα που ζει για τόσο καιρό κάτω από τη σιδηρά γροθιά του δεσποτισμού του Ερντογάν.

Ψήφισμα Αλληλεγγύης στους Απεργούς Μεταλλεργάτες της Τουρκίας
«Εμείς, τα παρακάτω υπογράφοντα κόμματα, συνδικάτα, ηγέτες και αγωνιστές της ταξικής πάλης και διανοούμενοι, υποστηρίζουμε την σημαντική μάχη των εργατών μετάλλου της Τουρκίας ενάντια στο διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο και διακηρύσσουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην απεργία τους.

Σε περίπτωση απαγόρευσης της απεργίας, διακηρύσσουμε ότι, σύμφωνα με την Τούρκικη νομοθεσία και νομολογία, όπως και τους εγκαθιδρυμένους διεθνείς νομικούς κανόνες, είναι δικαίωμά τους να αντισταθούν σε αυτήν την παράνομη πράξη, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην απεργία και να αρνηθούν να αφήσουν τους χώρους εργασίας τους.
Yποσχόμαστε να οργανώσουμε συγκεκριμένες δράσεις αλληλεγγύης στους απεργούς που με την πάλη τους ενώνουν τον αγώνα για ψωμί και ελευθερία στην Tουρκία. Θα αντιδράσουμε σε μια πιθανή επέμβαση της κυβέρνησης κατά του νόμιμου δικαιώματος στην απεργία και απαγόρευση αυτής της πολύ σημαντικής δράσης.
Καλούμε τις δυνάμεις της εργατικής τάξης και των προοδευτικών κινημάτων σε όλες τις χώρες να συμπαραταχθούν με τους απεργούς ενάντια στο όλο και πιο δεσποτικό καθεστώς του Ερντογάν και της κυβέρνησής του στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Μεταλλεργάτες της Τουρκίας, είμαστε σε αλληλεγγύη με την δράση σας! Να είστε σίγουροι ότι ολόκληρος ο κόσμος της διεθνούς εργασίας είναι μαζί σας σε αυτήν την πάλη!».
Hμερομηνία
Τόπος
Υπογραφή