Εξέγερση προσφύγων στο κολαστήριο της Μόριας

Απαίτηση Δικαιοσύνης για την απανθρακωμένη Γυναίκα

Η πυρκαγιά λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου έξω από το KYT της Μόριας και μετά στο εσωτερικό του, προκάλεσε το θάνατο μίας γυναίκας από το Αφγανιστάν που κάηκε ζωντανή μέσα στον χώρο της διαμονής της και τον βαρύ τραυματισμό του μωρού της. Η πυρκαγιά στο εσωτερικό του χώρου επεκτάθηκε καίγοντας δεκάδες κοντέινερ. Δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Kατά τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά στο εσωτερικό του KYT φαίνεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στην οροφή κοντέινερ.

Οι πρόσφυγες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς εξαγριώθηκαν στη θέα του καρβουνιασμένου σώματος της γυναίκας. Oι αποδοκιμασίες τους και τα συνθήματά τους αντιμετωπίστηκαν με τη βία των MAT και άλλων αστυνομικών δυνάμεων που πήγαν στο σημείο.
Oι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο προσφύγων που είναι καλύτερο να ονομάζεται κολαστήριο προσφύγων, με αποκορύφωμα την απανθρακωμένη γυναίκα από το Aφγανιστάν και τις φήμες για καμένα παιδιά εξαγρίωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εξεγέρθηκαν.
Χιλιάδες πρόσφυγες κινήθηκαν προς το διοικητήριο του Κέντρου για να το καταλάβουν ενώ οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να τους χτυπούν πετώντας χημικά και κρότου λάμψης που έκαναν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο εκρηκτική. Oι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν ακόμη και πρόσφυγες που επιχειρούσαν να διαφύγουν σκαρφαλώνοντας στα σύρματα. Οι πρόσφυγες συγκρούστηκαν με την αστυνομία, φωνάζοντας συνθήματα για το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, απαιτώντας να φύγουν από το κολαστήριο της Μόριας, την αποχώρηση της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και την απόδοση δικαιοσύνης για τη νεκρή γυναίκα. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ, η αστυνομία επιτέθηκε στους πρόσφυγες με χημικά, δακρυγόνα και κρότου λάμψης, όταν εκείνοι προσπαθούσαν να κατασβήσουν τις φλόγες. Η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ΚΥΤ προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας προς το κέντρο της Μυτιλήνης.   
Οι πρόσφυγες φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και με τις γυναίκες και τα παιδιά επικεφαλής, πραγματοποιούν διαμαρτυρίες, φωνάζοντας συνθήματα «Τώρα να κλείσει η Μόρια» κρατώντας πλακάτ που γράφουν «Καμένες Καρδιές». Επίσης έκαναν συγκλονιστική καταγγελία των δολοφικών αρχών του ΚΥΤ με πρόσφυγα να τυλίγεται σε σάβανο παριστώντας την νεκρή γυναίκα.
Η Κυβέρνηση προωθεί καθεστώς Σαλβίνι-Όρμπαν
NON PASSARAN!

Η γυναίκα που κάηκε στην Μόρια, δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή  στις «δομές» του κράτους. Είναι ωστόσο η πρώτη νεκρή όχι απλώς επί, αλλά της Κυβέρνησης «Κούλη» επικεφαλής του ελληνικού αστικού κράτους, η οποία έχει δείξει τον υπερ-αντιδραστικό της χαρακτήρα, ήδη από την αρχή της θητείας της, με την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες και μετανάστες με απόφαση του υπουργού Βρούτση.

Μέσα στην ήδη εκρηκτική από την έλλειψη ικανοποίησης στοιχειωδών αναγκών και απουσία δικαιωμάτων πραγματικότητα, το σχέδιο Νόμου που ανακοινώθηκε από τον «Κούλη» Mητσοτάκη μέσα σε ένα κλίμα εσω-κυβερνητικών αντεγκλήσεων από τους Βορίδη-Γεωργιάδη για «όχι ικανοποιητική αυστηρότητα», είναι βάρβαρο. Συγκεκριμένα, «επιταχύνεται» η διαδικασία απόφασης για την χορήγηση ασύλου, «επιταχύνονται» δηλαδή, όπως ακόμα και το άθλιο ύφος του σχεδίου νόμου δηλώνει, οι μαζικές απελάσεις στις χώρες που κρίνονται ως «ασφαλείς χώρες» ή τρίτες χώρες (Τουρκία). Η Κυβέρνηση προωθεί την πραγματοποίηση τουλάχιστον 10.000 απελάσεων μέσα στο 2020.

Συγχρόνως «νομιμοποιείται» και «μονιμοποιείται» η μετατροπή των «ΚΥΤ» σε «κλειστές δομές», όπου οι κρατούμενοι εκεί δεν θα μπορούν να βγαίνουν. Κι όμως ήδη οι πρόσφυγες καταγγέλλουν την ντε φάκτο φυλάκισή τους μέσα στα κέντρα στα οποία τους πέταξε η Κυβέρνηση Σύριζα!
 
Η «επιτάχυνση» των απελάσεων και η αντιδραστική αλλαγή του πλαισίου ασύλου, έχουν ακόμα πιο δηλητηριώδεις προδιαγραφές: την σχεδιαζόμενη καθυπόταξη των εισερχόμενων προσφύγων μέσα από διαδικασίες επιτήρησης, τιμωρίας, ελέγχου και καταστολής, σε περίπτωση «που δεν συμμορφώνονται» στις αρχές. Την κατάργηση του κριτήριου της «ψυχικής ευαλωτότητας και του μετατραυματικού στρες» που έχει διαπιστωθεί ότι πλήττει την υγεία των προσφύγων τόσο λόγω της οδυνηρής εμπειρίας του πολέμου και της προσφυγιάς όσο και λόγω του εγκλεισμού στις άθλιες συνθήκες των ΚΥΤ.

Πρόκειται για πολιτική που σκοπεύει να «πειθαρχήσει» τους πρόσφυγες με όλο τον αυταρχισμό και την καταστολή προκειμένου να τους διαλύσει ως εν δυνάμει συλλογικό υποκείμενο αγώνα ενάντια στο καθεστώς του καπιταλιστικού κανιβαλισμού. Είναι μέτρα που όχι μόνο ποδοπατούν το αίτημα των προσφύγων για την μετακίνησή τους σε όποιες χώρες οι ίδιοι επιθυμούν αλλά και διαμορφώνουν το πλαίσιο για μαζικές απελάσεις στις χώρες από τις οποίες με κίνδυνο τη ζωή τους διέφυγαν τα τελευταία χρόνια, με τουλάχιστον 15.000 πνιγμένους στο βυθό της Μεσογείου και του Αιγαίου από το 2014 και μετά.

Το δισέλιδο μνημείο βαρβαρότητας του σχεδίου νόμου έχει στη βάση του τον διαχωρισμό του Προσφυγικού ως τέτοιου και την «αντιμετώπισή του ως μεταναστευτικού». Είναι γνωστό ότι μπροστά στα γιγάντια κύματα μετακίνησης πληθυσμών στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε για την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού ελέγχου και καταστολής, η πλαστή διάκριση ανάμεσα σε «πρόσφυγα» και «μετανάστη». Τώρα η Κυβέρνηση Κούλη, θέτει δύο βαθμούς διάκρισης: το «χαμηλό» και το «υψηλό προσφυγικό προφίλ».

Ο Mητσοτάκης βάζει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες, προκειμένου να προχωρήσει στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος Σαλβίνι και Όρμπαν στην Ελλάδα ενάντια σε όλο το λαό. Δεν θα περάσει!  Η πάλη για το δίκιο των προσφύγων και την κατάκτηση των αιτημάτων τους, για την δικαιοσύνη και την ελευθερία, είναι υπόθεση ασυμφιλίωτου αγώνα για όλη την εργατική τάξη και το λαό, στην πάλη για την ανατροπή της Κυβέρνησης και την εργατική εξουσία.
Ερνέστο Α.