Στο πλευρό του Γαλλικού Ιμπεριαλισμού

Η πρόσφατη επικύρωση στην βουλή της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, της αγοράς των πανάκριβων Γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale με την κατάπτυστη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που συντάχθηκε με την κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ και τους φασίστες του Βελόπουλου, απέδειξε με το καλύτερο τρόπο ότι η «εθνική ενότητα» γύρω από τους πολεμικούς εξοπλισμούς είναι το απόλυτο τοτέμ του Ελληνικού καπιταλισμού.

Τόσο ιερό και απαραβίαστο που κανείς δεν έδωσε σημασία πως πίσω από την ευρύτερη στρατηγική επιλογή της συμμαχίας με την Γαλλία του «messier 17%», του Μακρόν δηλαδή, η Ελλάδα φέρεται να ακολουθεί τον μαθητευόμενο μάγο των Ηλυσίων Πεδίων σε κάθε τυχοδιωκτική του περιπέτεια.

Η πιο εντυπωσιακή από όλες δεν είναι μόνο η εμπλοκή της χώρας στον Λιβυκό εμφύλιο με τα γνωστά αποτελέσματα του διπλωματικού φιάσκου που οδήγησε στον αποκλεισμό της από την σύνοδο του Βερολίνου και την συνακόλουθη υπογραφή του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου. Υπάρχει και μια άλλη εξέλιξη που έχει να κάνει με την επίσημη ανακοίνωση από μεριάς… του Γαλλικού Υπουργείου Αμύνης για την συμμετοχή της Ελλάδας στην υπό εξέλιξη στρατιωτική ιμπεριαλιστική πολυεθνική επιχείρηση στο Μάλι.

Η Γαλλίδα υπουργός Φλορένς Παρλύ, ενημέρωσε επίσημα στις 20 Ιανουρίου την Γαλλική Γερουσία για την συμμετοχή της Ελλάδας. Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που κυκλοφορούσαν στα ανεπίσημα think tank του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που έλεγαν εδώ και μήνες ότι η Γαλλία είχε ζητήσει και η Ελλάδα φέρονταν να έχει συμφωνήσει, στην αποστολή «μάχιμων» σωμάτων στην υπό Γαλλική διοίκηση.

https://www.ptisidiastima.com/parly-announces-greek-contribution-to-mali/

Η υπό Γαλλική πολυεθνική δύναμη στο Μάλι με το όνομα «TAKUMBA» αριθμεί περίπου 3.600 Γάλλους στρατιώτες των επίλεκτων ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, άντρες της Αντιτρομοκρατικής και της Λεγεώνας των Ξένων. Μαζί τους έχουν αναπτυχθεί και μερικές εκατοντάδες άντρες των ειδικών δυνάμεων από την Σουηδία, την Τσεχία και την Εσθονία. Τους προηγούμενους μήνες η Γαλλική διπλωματία διαπραγματεύτηκε με μια σειρά συμμάχους στα πλαίσια της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ και εξασφάλισε την συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από Ιταλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Δανία και Ελλάδα, αλλά ακόμη και από χώρες εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ που επιδιώκουν να ενσωματωθούν σε αυτές όπως η Ουκρανία.

https://greekcitytimes.com/2020/11/24/greece-special-forces-to-mali/

Επιπλέον στο Μάλι από το 2012 υπάρχουν 550 άντρες μιας πολυεθνικής δύναμης στρατιωτικών και αστυνομικών εκπαιδευτών (ανάμεσα τους και 4 Έλληνες αξιωματικοί), υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Ιταλικών και Ελληνικών στρατιωτικών sites φαίνεται πως έχει σχεδόν κλειδώσει η Ελληνική συμμετοχή με το Ειδικό Τάγμα Αλεξιπτωτιστών που ανήκει στο 2ο Σύνταγμα του Ελληνικού Στρατού. Είναι μια ομάδα επαγγελματιών με εμπειρία από την ανάπτυξή της παλαιότερα στην Γιουγκοσλαβία το 1999 και στον Αφγανιστάν το 2001 και πολύ πιθανόν να τεθεί υπό Ιταλική διοίκηση με την ανάπτυξη των Ιταλικών ειδικών δυνάμεων στην Αφρικανική χώρα.

https://hellas-now.com/ellines-komanto-tha-polemisoyn-toys-tzichantistes-sachel

Η Task Force TAKUMBA θεωρητικά έχει ως στόχο της να συνδράμει τον στρατό του Μάλι και των Κεντρο-Αφρικανικών πολυεθνικών δυνάμεων στην καταστολή των ανταρτών του Ισλαμικού κράτους που το 2015 έκαναν απειλητική παρουσία στην πάμφτωχη Αφρικανική χώρα. Ωστόσο, το Ισλαμικό κράτος ήταν το αποτέλεσμα του συνολικότερου ξεχαρβαλώματος της χώρας αυτής που μαστίζεται από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο. Η εξέγερση των κοσμικών και με σοσιαλίζουσα φρασεολογία ανταρτών Τουαρέγκ στα βόρεια της χώρας από το 2002 και μετά, ήταν ο αληθινός κίνδυνος για τους Γάλλους ιμπεριαλιστές. Και αυτό διότι αυτοί ήταν πιο κοντά στον Καντάφι και στα κινήματα των Τουαρέγκ στην ευρύτερη περιοχή του Μαγκρέμπ και του Σαχέλ.

Οι Γάλλοι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τον στρατό του Μάλι εναντίον τους και όταν φάνηκε ότι χάνουν τον πόλεμο και οι Τουαρέγκ απειλούσαν με απόσχιση, εμφανίστηκε το Ισλαμικό κράτος. Οι αρχικές του επιτυχίες με την προσωρινή κατάληψη της Τιμπουκτού, είχαν πρόσκαιρο χαρακτήρα. Οι Τουαρέγκ, οι «Κούρδοι του Σαχέλ», με το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της AZAWAD αντεπιτέθηκαν και τους εκδίωξαν περιορίζοντάς τους σε μικρούς απομονωμένους θύλακες στα ανατολικά σύνορα της χώρας με τη Δημοκρατία του Νίγηρα.

By Borysk5 – Own work. Sources:ACLED Data[1][2]Timeline of the Mali War, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90387823

Τότε ήταν που έκανε την εμφάνισή της η τοπική Αλ Κάϊντα «Jama’at Nasr al-Islam wal Musilmin» ως το «μετριοπαθές» ισλαμικό κίνημα με χρηματοδότηση από την παγκόσμια τάση των Αδερφών Μουσουλμάνων, πίσω από την οποία είναι εν μέρει και το Κατάρ και η Τουρκία του Ερντογάν. Η συνολικότερη Γαλλο-Τουρκική αντιπαράθεση είναι αυτή που αναθέρμανε το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτόν τον νέο τυχοδιωκτισμό του Παρισιού.

Αν όμως για την Γαλλία το Μάλι είναι ζωτικής σημασία χώρα της τέως αποικιακής ζώνης της, για τον Ιταλικό ιμπεριαλισμό είναι ένα βασικό μονοπάτι των προσφυγικών ροών από την δυτική και κεντρική Αφρική προς τα μεσογειακά παράλια. Οι υπόλοιπες μικρότερες χώρες επιδιώκουν να δεθούν στο άρμα του Γαλλικού ιμπεριαλισμού για τα δικά τους συμφέροντα.

Η Ελλάδα, προσπαθεί σαφώς να εκμεταλλευτεί αυτή την Γαλλο-Τουρκική κόντρα για να δείξει στο Παρίσι ότι είναι το «πιστό κανίς» της Γαλλικής διπλωματίας συνδυάζοντας έτσι με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει η ελληνική αστική τάξη, την δουλοπρέπεια στον ιμπεριαλισμό με την παραδοσιακή εθνικιστική τύφλα και Τουρκοφαγία.

Το… μαλλί για το Μάλι θα το πληρώσει ο λαός. Σε χρήμα και σε αίμα. Ήδη από την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης που υπάρχει στη χώρα έχουν χάσει την ζωή τους 55 Γάλλοι και 7 Ευρωπαίοι στρατιωτικοί. Οι απώλειες για τον επίσημο στρατό του Μάλι ξεπερνούν τους 420 νεκρούς. Υπάρχουν επίσης 190 νεκροί από τις δυνάμεις της Αφρικανικής στρατιωτικής δύναμης που συνδράμουν τον στρατό του Μάλι.

Οι απώλειες από μεριάς των Τουαρέγκ του AZAWAD ανέρχονται σε 200 μαχητές.

Οι απώλειες των τζιχαντιστών που ηττήθηκαν είναι πάνω από 750 μαχητές.

Αλλά τον βαρύτερο φόρο αίματος πληρώνουν οι άμαχοι που φεύγουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες από τις εστίες τους. Υπολογίζονται σε 145 χιλιάδες οι πρόσφυγες που έφυγαν έξω από την χώρα και σε πάνω από 230 χιλιάδες οι εκτοπισμένοι εντός της χώρας.

Ο Ελληνικός στρατός στο πλευρό των Γάλλων ιμπεριαλιστών, θα συμμετέχει σε επιχείρηση που παράγει προσφυγικές ροές κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Και μάλιστα σε χώρες που η ΕΕ και το Ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης αναγνωρίζει ως «ασφαλείς χώρες» για να μπορεί να απελάσει όσους φτωχοδιάβολους καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα.

Γ. Χ.