της Μαρίας Δρίτσα (Ανταπόκριση)

Για πρώτη φορά, την Τετάρτη 10/2, στη Σπάρτη, συγκεντρώθηκαν επαγγελματίες του χώρου της εστίασης στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης της ΠΟΕΣΕ (πανελλήνια ομοσπονδία εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων).

Οι επαγγελματίες οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας με (συμβολική) κατάθεση των κλειδιών των καταστημάτων της εστίασης.

Πολλά τα αιτήματα του κλάδου, τα πιο βασικά είναι:

Κούρεμα και ρύθμιση οφειλών από χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία

Επαναφορά των 120 δόσεων

Μείωση του ΦΠΑ

Αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας

Διατήρηση της στήριξης για τα ενοίκια κ.ά

Αυτό που κυριαρχούσε ήταν η απόγνωση καθώς το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο μιας και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξει η εστίαση και το κυριότερο πότε θα τελειώσει η πανδημία!

Την συμπαράστασή τους εκδήλωσαν με την παρουσία τους αγρότες που επίσης υφίστανται τις μεγάλες επιπτώσεις της κρίσης αφού όσο παραμένει κλειστή η εστίαση μένουν στα αζήτητα και τα αγροτικά προϊόντα.

***

Από τις 10 το πρωί της ίδιας μέρας μέχρι το μεσημέρι, η ΠΟΕΣΕ πραγματοποίησε κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Με ανακοίνωσή της η πανελλήνια ομοσπονδία τονίζει:

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή. Παραδίδουμε με πόνο ψυχής τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας».

Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν στην Κοζάνη, στα Χανιά, στην Τρίπολη, στην Κέρκυρα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Συνολικά υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης στην Ελλάδα είναι 81.000 και απασχολούν 350. Υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου θα κλείσουν, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι οι μισές δεν θα ξανανοίξουν. Αλλά πίσω από κάθε επιχείρηση υπάρχουν άνθρωποι και εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο αρμόδιος υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης σε μια εκδήλωση αναλγησίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πάρει αυτός τα κλειδιά των επιχειρήσεων που καταθέτουν οι καταστρεφόμενοι επαγγελματίες!

  • πηγή φώτο: notospress