ΕΛΤΑ : ΑΠΕΡΓΙΑ ENANTIA ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

Στις 23/1 οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και πορεία στο κέντρο της Aθήνας, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στην «περαιτέρω συρρίκνωση των ΕΛΤΑ και τις χιλιάδες απολύσεις προσωπικού».

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ καταγγέλλουν τις προσπάθειες του Υπερταμείου και της διοίκησης του Οργανισμού για την προωθούμενη μείωση 2.300 και πλέον θέσεων εργασίας, το κλείσιμο 220 και πλέον καταστημάτων και την υποβάθμιση της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πλάνο «βιωσιμότητας»(;) του Οργανισμού.

Για μία ακόμη φορά, «βαφτίζεται» εξυγίανση και εξορθολογισμός η συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και των δαπανών προσωπικού, λησμονώντας ή και αποκρύπτοντας ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, από το 2010 και έπειτα, έχουν υποστεί μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 40%! Στον αντίποδα, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις των τελευταίων διοικήσεων για την άντληση ικανοποιητικών εσόδων από εναλλακτικές πηγές (δέμα, εκτελωνισμός, ενέργεια), αλλά ολοένα και διολισθαίνει ο κύκλος εργασιών, συνεχίζονται οι ολιγωρίες με την απώλεια μεγάλων πελατών (τελευταίο παράδειγμα η Cosmote) και παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου από την Καθολική Υπηρεσία και όχι μόνο».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπερταμείο ελέγχει το 90% της εταιρίας, οι υπεύθυνοι του οποίου διατείνονται πως το βασικό ζητούμενο είναι η μείωση της «μαύρης τρύπας» του οργανισμού που αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι που φαίνεται ότι θα εγκαινιάσουν τον κύκλο των πρώτων μεταμνημονιακών απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κατά τα άλλα το κυβερνητικό παραμύθι ενόψει βεβαίως και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν στο προσεχές διάστημα και αναφέρεται στο τέλος των μνημονίων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Οι εργαζόμενοι ωστόσο στα ΕΛΤΑ δεν φαίνεται να το πιστεύουν ιδιαίτερα αφού το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε σε πολλές περιοχές της χώρας ακόμα και το 100% ενώ την ίδια ωρα η απεργιακή πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας (Θέατρο ΑΛΦΑ – Υπουργείο Οικονομικών) συγκέντρωσε πάνω από 2000 άτομα.

Χαλβατζής Αλέξης