Λευτεριά στον Αχμάντ Σααντάτ, φυλακισμένο γενικό γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης

 

Λευτεριά σε όλους τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Στα πλαίσια του διεθνούς καλέσματος αλληλεγγύης στον φυλακισμένο Γενικό Γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου Aπελευθέρωσης της Παλαιστίνης, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό οργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης Αχμάντ Σαντάτ, γενικό γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ), το απόγευμα της Τρίτης 22 Γενάρη, στην πλατεία Καπνικαρέας στην Aθήνα. Δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και με τη ντουντούκα ενημέρωναν τον κόσμο για τον παλαιστίνιο αγωνιστή.

Δεκατρία χρόνια τώρα αιχμάλωτος στα κελιά του Ισραήλ ο Αχμάντ Σαντάτ, σηκώνει ψηλά τη σημαία της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Κόντρα στα μέτρα πολυήμερης απομόνωσής του, που στόχο είχαν να σπάσουν το ηθικό του και να εκμαιεύσουν δηλώσεις υποταγής στην “ειρήνη της κατοχής”, ο Σαντάτ παρέμεινε αλύγιστος, υποστηρίζοντας δημόσια τον μαχητικό αγώνα ενάντια στην κατοχή. Κόντρα στις προσπάθειες της κατοχής να τσακίσει το κίνημα των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων, ο Σαντάτ συμμετείχε ενεργά και πρωτοπόρα σε όλους τους αγώνες των παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων με πολυήμερες απεργίες πείνας στο ενεργητικό του.

Ο Αχμαντ Σαντάτ ανέλαβε την ηγεσία του ΛΜΑΠ κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα, λίγο μετά την δολοφονία του Αμπού Αλί Μουσταφά, γενικού γραμματέα και ιδρυτικού στελέχους του ΛΜΑΠ, μέσα στο ίδιο του το γραφείο του στη Ραμάλα από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού κατοχής. Σε αντίποινα για την δολοφονία του Αμπού Αλί Μουσταφά, μαχητές του ΛΜΑΠ εκτέλεσαν τον υπουργό τουρισμού του Ισραήλ Ρεχαβάμ Ζεβί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εκτέλεσης. Ο ηγέτης του ΛΜΑΠ Σαντάτ θεωρήθηκε από την ισραηλινή κατοχή υπεύθυνος για την οργάνωση της εκτέλεσης του ισραηλινού υπουργού και άρχισε η καταδίωξή του στη Δυτική Οχθη.

Όταν ο κλοιός της καταδίωξης άρχισε να σφίγγει, ο Σαντάτ μαζί με άλλα στελέχη της Παλαιστινιακής Αντίστασης βρέθηκαν στο αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα. Ο ισραηλινός στρατός πολιόρκησε επί δέκα μέρες το αρχηγείο του Αραφάτ το 2002 προκειμένου να αποσπάσει τους καταδιωκόμενους αγωνιστές, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε να παραδώσει τα στελέχη της Αντίστασης στους κατακτητές. Προκειμένου, όμως, να σταματήσουν την πολιορκία τους οι ισραηλινοί πραγματοποίησαν παρασκηνιακή συμφωνία να καταδικαστούν σε κάθειρξη από την Παλαιστινιακή Αρχή οι καταδιωκόμενοι αγωνιστές. Ο Σαντάτ οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στη παλαιστινιακή φυλακή της Ιεριχούς, όπου βρετανοί και αμερικάνοι παρατηρητέςανέλαβαν την επιτήρηση της αιχμαλωσίας του Σαντάτ, αντί των ισραηλινών κατακτητών. Δυο χρόνια μετά το θάνατο του Αραφάτ, το 2006, οι ευρωπαίοι και αμερικανοί παρατηρητές αποχώρησαν εκτάκτως από τη φυλακή και ο έλεγχος πέρασε αυτόματα, προφανώς κατόπιν συνεννόησης, στα χέρια των σιωνιστών. Ο Σαντάτ βρέθηκε έκτοτε στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Αχμαντ Σαντάτ είναι ένας απ’ τους πολλούς επαναστάτες ηγέτες ενός λαού που δεν υποκύπτει στην κατοχή, όσο και να ματώνει. Αιχμάλωτος στα κελιά της κατοχής, στέλνει με κάθε ευκαιρία το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα και της διεθνιστικής αλληλεγγύης σε όλους τους καταπιεσμένους που αντιστέκονται διεθνώς:

“O παλαιστινιακός λαός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ιντιφάντα για όλα τα εθνικά δικαιώματά μας. Αυτή η θέση είναι φυσικά συνεπής με τον αγώνα όλων των προοδευτικών δυνάμεων διεθνώς που αντιμετωπίζουν την παγκόσμια αυτοκρατορική αλαζονεία και αγωνίζονται για ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση και απελευθέρωση, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και τον σοσιαλισμό, που βασίζεται στη δίκαιη κατανομή του πλούτου και στις ανθρώπινες αρχές της ειρήνης, της απόρριψης του πολέμου, του ιμπεριαλισμού και όλων των μορφών καταπίεσης και εκμετάλλευσης.”

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό