της Κατερίνας Μάτσα

Τον όρο «εμβολιαστικό απαρτχάιντ» χρησιμοποιούν πλέον οι επιστήμονες για να αποδώσουν την εικόνα του χάσματος που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια σε σχέση με τους εμβολιασμούς για τον Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ (που παραθέτει η οικονομολόγος Gita Gobinath σε κείμενό της στο Tricontinental : Institute for Social Research 5/8/2021), στις ανεπτυγμένες χώρες ο πληθυσμός έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 40% κατά μέσον όρο, στις αναπτυσσόμενες κατά 11% και στον φτωχό Τρίτο Κόσμο ένα πραγματικά ελάχιστο ποσοστό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί όσο υπάρχει αυτό το χάσμα. Παρολαυτά, οι πλούσιες χώρες αγοράζουν πρόσθετες δόσεις εμβολίων από τα αρπακτικά των Big Pharma για να χορηγήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου, εγκαταλείποντας τους φτωχούς στη μοίρα τους, στην αρρώστια και στο θάνατο.

Το πιο εξωφρενικό, που προκαλεί τεράστια οργή, είναι το στοιχείο που πρόσφατα δημοσιεύτηκε και αφορά το ταξίδι του δισεκατομμυριούχου Μπέζος στο Διάστημα. Τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν, θα μπορούσαν να είχαν πλήρως χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα COVAX για τον εμβολιασμό 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων!