του Γιάννη Αγγέλη

Μία από τις πρώτες απεργίες στην Ευρώπη για την αποκατάσταση των απωλειών στο εισόδημα των εργαζόμενων από την κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού έχει ξεσπάσει στην Γερμανία στον σιδηρόδρομο. Η απεργία την Πέμπτη 12/8/2021 μπήκε στην τρίτη ημέρα έχοντας μπλοκάρει μεγάλο μέρος των μεταφορών.

Η απεργία, που ξεκίνησε με τα εμπορικά τρένα την Τρίτη 10/8 το βράδυ και αναμένεται να διαρκέσει έως το πρωί της Παρασκευής, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες συρμοί να ακινητοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Περίπου το 20-30% των τοπικών δρομολογίων και ένα τέταρτο των δρομολογίων μεγάλης απόστασης συνέχισαν να πραγματοποιούνται σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Deutsche Bahn.

Το συνδικάτο μηχανοδηγών τρένων GDL ανακοίνωσε την απεργία μετά την κατάρρευση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της Deutsche Bahn. Το GDL ζητά μισθολογική αύξηση της τάξης περίπου του 3,2% και έκτακτο επίδομα λόγω κορωνοϊού ύψους 600 ευρώ.

Η Deutsche Bahn είπε ότι η θέση της σε ό,τι αφορά το μισθολογικό ζήτημα είναι «αρκετά κοντά» σε αυτή του συνδικάτου, καλώντας το να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Γερμανία ήταν σε ετήσια βάση στο 3,8% και αναμένεται να εκτιναχθεί στο 5% πριν από το τέλος του έτους.