[Αυτές τις μέρες ένας νέος γύρος διερευνητικών διαπραγματεύσεων έχει αρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την πίεση και των Βρυξελλών που εκτός από τις μεγάλες γερμανικές επενδύσεις ενδιαφέρεται για τη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό. Το επίδικο, το Κυπριακό πρόβλημα, έχει προ πολλού φύγει από την ατζέντα παρόμοιων συζητήσεων. Η παραμονή του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο δεν συζητιέται, ούτε και η απομάκρυνση όλων των ξένων στρατών, του βρετανικού, του ελληνικού και των αμερικανών…

Για τη διαμόρφωση μιας διεθνιστικής και αντι-ιμπεριαλιστικής στρατηγικής στο Κυπριακό βασικός όρος είναι η αλήθεια και η πάλη ενάντια στα εγκλήματα του εθνικισμού. Και ας το πούμε καθαρά. Ο τουρκικός στρατός έκανε εισβολή τον Ιούλιο του 1974, αφού ο στρατός της ελληνικής στρατιωτικής χούντας τους έδωσε την αφορμή εισβολής, οργανώνοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Βεβαίως, η εγκληματική δράση των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων φασιστών δεν περιορίζεται στο 1974. Από τα πρώτα χρόνια διαμόρφωσης του ανεξάρτητου Κυπριακού κράτους, σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960-70 η εγκληματική δράση της ΕΟΚΑ Β’ τροφοδοτούσε την εθνικιστική αντιπαράθεση και σαμποτάριζε κάθε προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων.

Στο κείμενο που ακολουθεί, ο Γιώργος Δούδος, δικηγόρος, ρίχνει φως σε ένα από τα απεχθή εγκλήματα των φασιστών της ΕΟΚΑ Β’ σε χωριό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ήταν τότε, που οι Ελληνοκύπριοι φασίστες, όπως και οι αξιωματικοί της ελληνικής χούντας του Ιωαννίδη, αντί να αντιστέκονται στις δυνάμεις εισβολής, δολοφονούσαν Κύπριους αριστερούς και γυναικόπαιδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μετά την «κοπανούσαν» για την Αθήνα. Η αλήθεια, η πλήρης αλήθεια, πρέπει να λεχθεί και να πολεμηθεί μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα ο εθνικιστικός φασισμός και να δημιουργηθούν όροι και συνθήκες για τη διεθνιστική λύση του Κυπριακού με απομάκρυνση όλων των ξένων στρατών. – Θ.Κ.]

Γιώργος Δούδος*

Ο εθνικισμός και οι ακραίες πολιτικές δράσεις του, πάντοτε προκαλούσαν και συνεχίζουν να προκαλούν θλίψη, αθώα θύματα, αφήνοντας πληγές που ματώνουν αδιάκοπα και δε λένε να επουλωθούν.

Η Κύπρος είναι ένα Νησί, που οι εθνικισμοί Ελλήνων και Τούρκων επί χρόνια πληγώνουν τους κατοίκους του και είναι η αιτία του ουσιαστικά άλυτου “Κυπριακού προβλήματος”. Συχνά στα ελληνικά και στα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης εμφανίζεται μια μονομερής πληροφόρηση, που ρίχνει φως στο σκοτάδι και στον πόνο που προκάλεσαν οι Τούρκοι το 1974 με την επέμβασή τους στο Νησί. Τα πράγματα, δυστυχώς δεν είναι έτσι. Υπάρχει πολύ σκοτάδι και από τις δράσεις Ελληνοκυπρίων εθνικιστών, που ενεργώντας δουλικά ως όργανα της ελληνικής χούντας του Ιωαννίδη, ουσιαστικά πρόδωσαν την πατρίδα τους την Κύπρο, παρέχοντας στην Τουρκία το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά στο Νησί για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, που είχαν διαταράξει οι ίδιοι…

Η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Sevgül Uludağ, της κυπριακής εφημερίδας ‘Yenidüzen’, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του Νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με άρθρο της στις 26 Δεκεμβρίου του 2020, μας ενημέρωσε για το τέλος μιας τραγωδίας του 1974, που προκάλεσαν οι Ελληνοκύπριοι δολοφόνοι της ΕΟΚΑ Β΄.

“Εφτά κορίτσια, εφτά αγόρια, 14 παιδιά, που οι ταυτότητές τους εντοπίστηκαν μέσω ερευνών DNA από την Επιτροπή Αγνοουμένων, σχετικά με τη σφαγή στο χωριό Muratağa-Sandallar, που είχαν διαπράξει μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ το 1974, βρέθηκαν στη Muratağa. Θα ταφούν στο νεκροταφείο του Muratağa-Sandallar…

Το μικρότερο ήταν τεσσάρων μηνών…

14 παιδιά που σκοτώθηκαν στη σφαγή θα ταφούν. Τα μικρότερα από τα παιδιά είναι τεσσάρων και έξι μηνών, και το πιο μεγάλο είναι 15 ετών. Το μικρότερο από τα παιδιά που θα ταφεί το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020, είναι η Hayriye Arif, τεσσάρων μηνών. Η Zehra Bayram, που δολοφονήθηκε από μέλη της EOKAB΄ όταν ήταν μωρό έξι μηνών, ταυτοποιήθηκε επίσης με τεστ DNA. 3 χρονών ήταν ο Mustafa Bayram, 6 χρονών η Ayşe Bayram, 6 με 7 χρονών η Yüksel Arif, 9 χρονών η Eren Bayram, 9 με 10 χρονών ο Göksel Arif, 10 χρονών ο Aziz Fikri, 10 χρονών η Sevgi Hasan, 10 με 11 ετών η Havva Süleyman, ο 11χρονος Halil Bayram, η 12χρονη Aliye Süleyman και η 15χρονη Ayşe Hasan, είναι τα παιδιά που θα ταφούν στο Muratağa το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020. Μοιραζόμαστε τον πόνο των οικογενειών τους και της κοινωνίας μας”. (από το άρθρο της Sevgül Uludağ).

Δεκατέσσερα  παιδιά της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είχαν δολοφονηθεί από την ΕΟΚΑ Β΄ (ελληνοκυπριακή φασιστική παραστρατιωτική οργάνωση) το 1974, κηδεύτηκαν στο χωριό Σανταλάρη της βόρειας Κύπρου το Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2020. Τα λείψανα των παιδιών είχαν ταυτοποιηθεί με τεστ DNA, από την Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ/CMP).

Τα λείψανα των παιδιών βρέθηκαν σε μαζικό τάφο, μαζί με άλλων Τουρκοκύπριων, που είχαν δολοφονήσει μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ τον Αύγουστο του 1974. Πιστεύεται ότι οι δολοφόνοι, προέρχονταν από το γειτονικό χωριό Περιστερωνοπηγή. Τα μικρότερα παιδιά, δύο κορίτσια, ήταν ηλικίας τεσσάρων και έξι μηνών. Το πιο μεγάλο ήταν αγόρι, 15 χρονών. Τέσσερα από τα 14 παιδιά που κηδεύτηκαν το Σάββατο ήταν αδέλφια, όπως και άλλα τρία.

Στις 14 Αυγούστου του 1974, είχαν δολοφονηθεί συνολικά 126 παιδιά και γυναίκες, από τους εγκληματίες της ΕΟΚΑ Β΄. Τα λείψανα άλλων 89 ανθρώπων που βρέθηκαν στον μαζικό τάφο, διαπιστώθηκε πως ανήκαν σε κατοίκους των χωριών Αλόα, Σανταλάρη και Μαράθα, όλα στην περιοχή της Αμμοχώστου. Ο συγκεκριμένος μαζικός τάφος είχε ανασκαφεί σε τρεις φάσεις, μεταξύ 14 Οκτωβρίου 2015 και 5 Φεβρουαρίου 2016. Τα χωριά Σανταλάρη, Μαράθα και Αλόα, κατοικούνταν εξ ολοκλήρου από Τουρκοκύπριους και βρίσκονταν το ένα δίπλα στο άλλο.

Οι άνδρες των τριών παραπάνω χωριών είχαν συλληφθεί και στάλθηκαν στη Λεμεσό στις 20 Ιουλίου 1974, την ημέρα που η Τουρκία εισέβαλε στο νησί. Οι άντρες «εξαφανίστηκαν»! Στην πραγματικότητα δολοφονήθηκαν από τους «γενναίους» της ΕΟΚΑ Β΄!

Το 2009, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ‘VOLKAN’ είχε δημοσιεύσει έναν κατάλογο με ονόματα Ελληνοκυπρίων, που οι Tουρκοκύπριοι θεωρούσαν δολοφόνους! Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Πέτρος Κληρίδης, είχε ζητήσει από την Αστυνομία να ερευνήσει τις κατηγορίες και τα ονόματα που δημοσίευσε η VOLKAN. Δυστυχώς, ως τώρα, δεν υπάρχουν αποτελέσματα από την έρευνα της Αστυνομίας και εννοείται, δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη κατηγορουμένου ή δίκη και επιβολή ποινής!

Λέγεται, πως «αυτοί οι γενναίοι» της EOKA B΄, όταν αναφέρονταν σ’ αυτό το έγκλημα, το θεωρούσαν «επίτευγμα»! Ενώ πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο.

Δεν πρέπει να ξεχαστεί, από τους Ελληνοκύπριους, αλλά και από τους Ελλαδίτες, ότι η οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄, με τις δράσεις της, προκάλεσε την επέμβαση της Τουρκίας στο Νησί, ως εγγυήτριας δύναμης κατά το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξελίχθηκε σε Κατοχή του βόρειου τμήματος και μονομερή ανακήρυξη  της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”!

Αν η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να είναι πράγματι ένα σύγχρονο πολιτισμένο κράτος, οφείλει επιτέλους να ερευνήσει σε βάθος, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, το τραγικό αυτό έγκλημα, όχι μόνο σε βάρος των αθώων παιδιών, αλλά σε βάρος όλων των θυμάτων του ελληνικού εθνικισμού. Οι δολοφόνοι πρέπει να τιμωρηθούν!

30/12/2020