ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 2000 ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Παγκρήτια πορεία πραγματοποίησαν 2000 διαδηλωτές στο Ρέθυμνο το Σάββατο 8 Οκτώβρη, εκφράζοντας την οργή τους ενάντια στις ρατσιστικές προκλήσεις των φασιστών και την ταξική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη στα τέλη Σεπτέμβρη και τις αρχές Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου για την επικείμενη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών εκεί, την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, η Χρυσή Αυγή, φασιστικές ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών», η «Ελλήνων Συνέλευσις» του φασιστοψεκασμένου απατεώνα Σώρρα, καλούσαν σε συγκέντρωση ρατσιστικού μίσους. Στο κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων, σωματείων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων για κινητοποίηση ενάντια στη φασιστική αυτή σύναξη μία ώρα πριν την πραγματοποίησή της στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, υπήρξε κινητοποίηση και εκδίωξη από το χώρο, των  φασιστών. Τότε έκανε την εμφάνισή της η Αστυνομία μέσα από το Δημαρχείο,  η οποία εξαπόλυσε επίθεση με χημικά και γκλομπ στους αντιφασίστες διαδηλωτές, επιτρέποντας έτσι στους φασίστες την πραγματοποίηση της συγκέντρωσής τους. Συγχρόνως έγιναν 4 προσαγωγές που 2 από αυτές μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με αστυνομικούς να έχουν σπάσει το χέρι αντιφασίστριας διαδηλώτριας που έπιασαν κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους, μη επιτρέποντας οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη μετά. Από την επόμενη μέρα, οι φασιστικές συμμορίες πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, με κύριο στόχο φοιτητές και μαθητές των ΕΠΑΛ. Την Κυριακή το βράδυ προς Δευτέρα 3 Οκτώβρη με λοστούς και ρόπαλα οι φασίστες επιχειρούσαν να «αδειάσουν» ορισμένα σημεία της πόλης από την νεολαία και όποιον άλλο βρισκόταν εκεί. Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η πορεία του Σαββάτου 8 Οκτώβρη καλέστηκε από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην Κρήτη και πάρα πολλές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες της περιοχής και όχι μόνο. Από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, περί τους 2.000 διαδηλωτές, κυρίως νεολαία, πορεύτηκαν στους δρόμους του κέντρου του Ρεθύμνου, φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενάντια στους φασίστες, την αστυνομία και την Κυβέρνηση. Στην πορεία με μπλοκ συμμετείχαν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Ρεθύμνου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Κρήτης, ο Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλείου Τηγανίτης, Πρωτοβάθμια Σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες των αναρχικών-αντιεξουσιαστών, το ΚΚΕ-μλ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης αρκετός κόσμος από τα μπαλκόνια και τους δρόμους δήλωνε την υποστήριξή του στην πορεία, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ κινούνταν σε παράλληλους  από την πορεία δρόμους. Η σχετική προκήρυξη του ΕΕΚ που μοιράστηκε από συντρόφους στην διαδήλωση μεταξύ άλλων ανέφερε:  

Στους δρόμους για το τσάκισμα φασιστών-αστικού κράτους

[..]Στην εκρηκτική για την άρχουσα τάξη κρίση της αστικής εξουσίας, τα πειθήνια όργανα της καπιταλιστικής τάξης, οι ναζί ταγματασφαλίτες-συνεργάτες των χιτλερικών, οι εθνικιστές-πατριώτες, με την απαραίτητη πάντα συνεργασία της αστυνομίας, επιχειρούν να κάνουν τη δουλειά που η άρχουσα τάξη δεν μπορεί πλέον να κάνει με τα «νόμιμα», δημοκρατικά μέσα. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν στη γέννησή του το επαναστατικό κίνημα των μαζών.[…]Ο εχθρός της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, τα όργανα των ιμπεριαλιστών. Αυτούς πρέπει και μπορούμε να συντρίψουμε […]Απέναντι στις ρατσιστικές, φασιστικές ορδές, αναπτύσσουμε την διεθνή και διεθνιστική αλληλεγγύη και κοινή δράση όλων των καταπιεσμένων, το κίνημα αλληλεγγύης στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, οργανώνοντας ομάδες περιφρούρησης του εργατικού κινήματος.

Αγγελής Ε.