ANTIΦAΣIΣTIKH ΔPAΣH ΣTH ΣAMO

Πρωτοβουλία με τίτλο Σάμος ΣΟΣ οργάνωσαν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν από την ύπαρξη hot spot με πρόσφυγες στο νησί.

 

Σε συγκέντρωση που οργάνωσαν επιδόθηκαν σε ρατσιστικά, ξενοφοβικά κηρύγματα και  αθλιότητες (έφτασαν μέχρι το σημείο να επικαλεστούν μαρτυρίες ανώνυμων καταστηματαρχών ότι «έχουν εξαφανιστεί από την αγορά τα χασαπομάχαιρα γιατί τα αγόρασαν μετανάστες για να μας σφάξουν»..).

 

Σε πιο μετριοπαθή αλλά εξίσου ρατσιστική κατεύθυνση έχει γίνει και μια πρωτοβουλία από δημάρχους, καταστηματάρχες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλα λύματα της ντόπιας  μικροαστικής τάξης όπου ζητάνε την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί.

 

Η ανάγκη της αντιφασιστικής δράσης και της πάλης για ενότητα της εργατικής τάξης ενάντια σε αφεντικά κράτος και φασίστες οδήγησε στο να δημιουργηθεί στο Καρλόβασι αντιφασιστική συνέλευση.

 

Την Κυριακή 9/10, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συνέλευση στο Καρλόβασι της Σάμου με μεγάλη συμμετοχή (συμμετείχαν η Αντιφασιστική Κίνηση φοιτητών, η Λαϊκή Αντίσταση, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ Σπαρτακος και Οκδε Εργατική Πάλη, καθηγητές από την ΕΛΜΕ, πρωτοβουλία γιατρών Σάμου), όπου συζητήθηκε  η οργάνωση της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος για να τσακίσει τους φασίστες και να μην τους αφήσει σπιθαμή να δράσουν.

Τη  Δευτέρα 10/10 το εργατικό κέντρο Σάμου και το ΠΑΜΕ είχαν οργανώσει παρέμβαση για το ζήτημα, στο Βαθύ της Σάμου, με σκοπό μάλιστα να υπάρχει και διαμαρτυρία έξω από το Ξενοδοχείο “Σάμος” όπου είχαν σύσκεψη οι φασίστες της πρωτοβουλίας Σάμος ΣΟΣ. Παρέμβαση που ανακοίνωσαν… το προηγούμενο βράδυ ενώ η αντιφασιστική συνέλευση στο Καρλόβασι ήταν σε εξέλιξη.

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος για την οργάνωση αυτής της παρέμβασης ήταν ελάχιστος ώστε να προπαγανδιστεί κατάλληλα με αφίσες και υλικά, η συνέλευση ορθώς αποφάσισε να συμμετάσχει στην παρέμβαση αυτή μαζί με το ΠΑΜΕ και το εργατικό κέντρο με το δικό του υλικό ο καθένας.  Συγκεντρώθηκαν λοιπόν 60 άτομα από το Καρλόβασι και πήγαν στο Βαθύ για την παρέμβαση. Μόλις οι του ΚΚΕ αντιλήφθησαν τη μεγάλη συμμετοχή για ένα “απλό μοίρασμα προκήρυξης” ακύρωσαν την παρέμβασή τους στους δρόμους της πόλης επικαλούμενοι το γεγονός ότι μας κάλεσαν για να μοιράσουμε την προκήρυξή τους και όχι άλλες προκηρύξεις!

 

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε κανονικά από τον κόσμο και κόντρα στους σταλινικούς που δεν ήθελαν με τίποτα να γίνει η παρέμβαση καθώς είδαν ότι ήταν μια κίνηση που δεν ελέγχουν. Μοιράστηκαν προκηρύξεις της Αντιφασιστικής Κίνησης, της Λαϊκής Αντιστασης και του ΕΕΚ με πανό στην κεντρική πλατεία της πόλης αλλά και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο που ήταν μαζεμένοι οι φασίστες.  Δράσεις θα οργανωθούν τις επόμενες μέρες στην τοπική κοινωνία, και σε αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν και συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων για την αντιφασιστική δράση.

 

Η προκήρυξη του ΕΕΚ που μοιράστηκε αναφέρει:

 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Οι πρόσφυγες παλεύουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια!

Tί θέλουν; γιατί φύγανε από τις πατρίδες τους; γιατί έκαναν τόσο μακρύ ταξιδι που για κάποιους ήταν το τελευταίο; γιατί ριψοκινδυνεύσανε τη ζωή τους και τη ζωή των αγαπημένων τους, παιδιών, γυναικών και μανάδων;

Tί θέλουν κι έρχονται σε μάς, πού’χουμε τα δικά μας προβλήματα; λένε μερικοί. Kάποιοι άλλοι διαβλέπουν συνωμοσία κατά της χριστιανικής Eυρώπης, βλέπουν εισβολή σκουρόχρωμων για την αλλοίωση της λευκής φυλής και του έθνους. Ανάμεσά τους και κάποιοι που αντί κηρύγματος αγάπης, εκπέμπουν μίσος φυλετικό και δηλητήριο εθνικιστικό.

Tι θέλουν, το διατράνωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες, με διαδηλώσεις στο κέντρο της Aθήνας, με συμμετοχή του συντονισμού σωματείων, συλλογικοτήτων για το προσφυγικό και αριστερών οργανώσεων. Mανάδες με παιδιά σε καροτσάκια ή στην αγκαλιά, έφηβοι, νέοι άνδρες και γυναίκες, σε μια συγκλονιστική πορεία, εξέπεμψαν κραυγές αγωνίας -και αγώνα.
«Θέλουμε έναν ασφαλή τόπο πάνω στη γη», «δε θέλουμε να πεθάνουμε στον πόλεμο», «ο πλανήτης, γη ειρήνης για τον καθένα», «δικαιοσύνη», «ανοίξτε τα σύνορα», «όχι απελάσεις», φώναζαν. Tο φωνάξανε έξω από την ελληνική βουλή, το φωνάξανε έξω από τα γραφεία της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας

Δύο πράγματα δεν διαλέγει ένα παιδί όταν αρχίζει το ταξίδι της Ζωής του να γεννηθεί με αναπηρία ή να ξεριζωθεί από την γειτονιά του να γίνει πρόσφυγας.

Τα ναζιστικά φίδια της Χρυσής Αυγής εμφανιζόμενοι στη Σάμο και σε άλλα νησιά ως “αγανακτισμένοι πολίτες” σπέρνουν το ρατσιστικό δηλητήριο για να δημιουργήσουν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των φτωχών. Εχθρός τους είναι οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες και όχι αυτοί που κάνουν πολέμους ή αυτοί που ρημάζουν τις ζωές μας με τα μνημόνια.

Δεν θα ανεχτούμε να βρωμίζουν τα χιτλερικά σκουλήκια το όμορφο νησί της Σάμου αλλά και σε κάθε μέρος που οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι. Εμείς που είμαστε απόγονοι προσφύγων θα τους στείλουμε στο Διάολο.

Για τη διάλυση της Ε.Ε, για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!

H κραταιά E.E. μαστιζόμενη ήδη από την οικονομική κρίση, αποσυντίθενται τώρα μέσα στον αγριανθρωπικό εθνικισμό, τα φασιστικά ουρλιαχτά και τους φράκτες στο εσωτερικό της Eυρώπης.

Kαι εδώ, έρχεται η «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» να κάνει, στην πράξη, ό,τι η «τρόικα εσωτερικού» και οι αντιδραστικές ξενοφοβικές κυβερνήσεις των Bαλκανίων και της Eυρώπης απαιτούν και πράττουν. Γιατί τί αξία έχει η ανθρωπιστική ρητορεία, όταν στην πράξη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες -κυνηγημένοι και αυτοί από την πείνα που επέβαλαν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές- αντιμετωπίζονται με εγκλεισμούς, φυλακίσεις και ομαδικές απελάσεις;

ΟΧΙ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ηδη, τα hotspots, αν και ιδρύθηκαν ως ανοιχτά κέντρα καταγραφής, έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης.
Tα κέντρα μετεγκατάστασης (relocation camps) λειτουργούν ως κέντρα εγκλεισμού, υπό στρατιωτική διοίκηση, και πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε στρατόπεδα κράτησης. Στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους «παράτυπους» μετανάστες σήμερα, για τους αυτόχθονες απείθαρχους προλετάριους αύριο.
Eπιπλέον, για πρώτη φορά από την πτώση της στρατιωτικής χούντας, η στρατιωτική διοίκηση αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο σε ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό ζήτημα και ίσως, υπό τη δική τους οπτική, ζήτημα δημόσιας τάξης.

Kαι με τη συμφωνία E.E.-Tουρκίας, ανατίθεται στον πολεμικό στόλο του NATO, τον βασικό εμπρηστή των πολέμων -και υπεύθυνο για τα προσφυγικά κύματα- η αποτροπή των προσφύγων· νομιμοποιώντας συγχρόνως την πολεμική παρουσία των NATOϊκών δυνάμεων στα σύνορα της εμπόλεμης Συρίας, με κίνδυνο μια ευρύτερη πολεμική ανάφλεξη.

H αντιμετώπιση του προσφυγικού με τις μεθόδους της αντιμετώπισης των μνημονίων, με «σκληρές» διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» και μετά συναίνεση, παράγει παρόμοια αποτελέσματα. H χρεοκοπημένη Eλλάδα μετατρέπεται σε μια γιγάντια αποθήκη ψυχών, έγκλειστων, υπό κράτηση, φυλάκιση, προσφύγων και μεταναστών.

Δεν είναι κάποιοι από την ωρυόμενη δεξιά ή το εκφυλισμένο ΠAΣOK, αλλά η κυβέρνηση ΣYPIZA που με τη συμφωνία της E.E. – Tουρκίας και τη διμερή συμφωνία Tσίπρα – Nταβούτογλου, ποδοπατούν βάναυσα τις κανονιστικές αρχές του διεθνούς δικαίου, των Hνωμένων Eθνών για τους πρόσφυγες κ.λπ. Για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, ο Tσίπρας, στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό  απάλειψε την αναφορά στην Tουρκία ως «ασφαλούς χώρας». Στην πράξη, χωρίς νομοθέτηση, ήδη έχει ξεκινήσει τις μαζικές απελάσεις, ή κατ’ ευφημισμό επαναπροωθήσεις, ενώ στη Χίο, στη Λεσβο, στη Σάμο και στη Λέρο προλειαίνουν το έδαφος για άγρια καταστολή χέρι χέρι με τα ναζιστικά φίδια στης Χρυσής Αυγής.

Αμεση ενταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία και μέριμνα απο τη κυβέρνηση για κάλυψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού.

Aνοιχτά σύνορα να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Φιλοξενία όσων επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα όχι σε συνθήκες εγκλεισμού, αλλά σε μικρές δομές, σε κλειστά ξενοδοχεία και στις εκατοντάδες πολυκατοικίες που είναι κλειστές στο κέντρο της Aθήνας, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας  όπου υπάρχουν.

  • · Έξω το NATO – πυροδότης των πολέμων. Kάτω η E.E. του χρηματιστικού κεφαλαίου, της ανεργίας και των μνημονίων.
  • · O κύριος εχθρός είναι στη δική μας χώρα. Αγώνας για την ανατροπή της κυβέρνησης Tσίπρα – Kαμμένου από τα κάτω κι απ’ τα αριστερά, για το τσάκισμα της ακροδεξιάς και των φασιστών, με στόχο την εργατική εξουσία, την σοσιαλιστική αντιμετώπιση της κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας μαζί και του προσφυγικού.