ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ KΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑΚΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αν και, ως επί το πλείστον, η ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα (με όλη την προχειρότητα που διακρίνει, από πλευράς κυβέρνησης, το όλο εγχείρημα) πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι περιπτώσεις (από το Ωραιόκαστρο και την Φιλιππιάδα, μέχρι την Μυτιλήνη, την Βόλβη και την Αυλίδα, αλλά και την Κω και αλλού) που σημειώνονται ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις, ενίοτε ακραίες, με κλειδώματα σχολείων, ψηφίσματα και άλλες ενέργειες, από κάποιους γονείς, υποκινούμενους από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, δημάρχους, διάφορων ειδών ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες.

Είναι αυτές οι αντιδράσεις που υπερπροβάλλονται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να κατασκευαστεί και να διαχυθεί ένα κλίμα φόβου απέναντι, κατ’ αρχήν, στον «υγειονομικό κίνδυνο» που αποτελούν, υποτίθεται, τα προσφυγόπουλα (αλλά, επίσης, και για τη αποφυγή της «μόλυνσης» της «υγιούς εθνικής καθαρότητας» από την κουλτούρα του «ξένου», του μουσουλμάνου κ.λπ.), με στόχο τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τον κοινωνικό ιστό και για τον ασφυκτικότερο εγκλεισμό τους στα στρατόπεδα όπου «φιλοξενούνται» σε άθλιες συνθήκες, ελεγχόμενοι και/ή κρατούμενοι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο «μετριοπαθείς», ας το πούμε έτσι, από τους ξενόφοβους που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία (έστω και αν, όπως προβλέπεται, θα πηγαίνουν εκεί αποκλειστικά τις απογευματινές ώρες, όταν οι άλλοι μαθητές θα έχουν ήδη, προ πολλού, σχολάσει και δεν θα υπάρχει δυνατότητα συνεύρεσης στον ίδιο χώρο), προτείνουν αυτά τα τμήματα για τα προσφυγόπουλα να γίνονται μέσα στα στρατόπεδα.

Αυτό, δηλαδή, που, σε μεγάλο βαθμό, αποτελεί την πολιτική της συγκυβέρνησης του ψευδοαριστερού Σύριζα με τους ακροδεξιούς Ανελ : για τα προσφυγόπουλα νηπιακής ηλικίας η απόφαση είναι να ιδρυθούν τμήματα μέσα στα στρατόπεδα, ενώ για τα παιδιά 6-18 ετών προβλέπεται η ίδρυση τμημάτων που θα λειτουργούν, μετά τις κανονικές ώρες λειτουργίας του σχολείου (14.00-18.00), σε αίθουσες σχολείων που θα είναι κοντά στους  καταυλισμούς και, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, μέσα στους καταυλισμούς

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στις 5 Οκτωβρίου, ο «Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων», αυτή η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην γκετοποίηση των παιδιών αντί για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, στερώντας τους, ταυτόχρονα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην κοινωνική συναλλαγή. Γι’ αυτό, όπως τόνισε η Ντίνα Ρέππα, «το αίτημα του Συντονιστικού είναι η δημιουργία τάξεων υποδοχής μέσα στο σχολείο και κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και, παράλληλα, η συμμετοχή των παιδιών στις κανονικές τάξεις και στο νηπιαγωγείο».

Αλλωστε, όπως είπε η Αιμιλία Τσαγκαράτου, εκ μέρους της ΔΟΕ, «τμήματα υποδοχής υπήρχαν από παλιά στα σχολεία, που, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η λειτουργία τους έχει ανασταλεί».

Και όπως τόνισε ο καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος του EKΠA Κ. Σκορδούλης, «κανένα ρεύμα, καμιά τάση εκπαιδευτικής πολιτικής, δεν αναφέρεται σε μονοπολιτισμικές τάξεις, αλλά, αντίθετα, σε διαπολιτισμικά τμήματα. Δεν υπάρχει καμιά βιβλιογραφία, καμιά έρευνα σε αυτή την κατεύθυνση και παιδαγωγικά δεν δικαιολογείται. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης». Θύμισε μάλιστα πως, «όταν ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους Ρομά, κανείς δεν διανοήθηκε να φτιάξει σχολεία στους καταυλισμούς, τα παιδιά φοιτούσαν και φοιτούν στα κανονικά σχολεία».

Είναι πράγματι σαφές ότι το αναφαίρετο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, όπως το δικαίωμα των προσφύγων και των μεταναστών στην αξιοπρεπή στέγη, μέσα στον κοινωνικό ιστό, στην Υγεία και στην εργασία, ταυτόχρονα με τα ανοιχτά σύνορα, είναι δικαιώματα που καταστρατηγούνται κατάφωρα από την παρούσα κυβέρνηση, που έχει επιλέξει την στρατοπεδική αντιμετώπιση των προσφύγων, τις επαναπροωθήσεις, τα κλειστά σύνορα, κατ’ εντολήν των Ευρωπαίων «εταίρων» και σε πειθήνια εφαρμογή της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η όποια ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία βασίζεται στην «αγωνιστική αγκαλιά» συλλόγων καθηγητών  και γονέων, ή και ομάδων αγωνιστών.

Γιατί η κυβερνητική πολιτική επί του προκειμένου, όπως σχεδιάστηκε και όπως ασκείται, πιο πολύ υπονομεύει παρά ευοδώνει τον διακηρυγμένο στόχο της ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πέρα από τις διαχωριστικές/γκετοποιητικές λογικές στη βάση των οποίων επιτελείται και των κοινωνικών μηνυμάτων που, μ’ αυτόν τον τρόπο, εκπέμπει, έχει, ακόμα και έτσι, πιο πολύ προσχηματικό χαρακτήρα. Είναι π.χ. χαρακτηριστικό ότι στην περιφέρεια του νοτίου Αιγαίου, που περιλαμβάνει νησιά που έχουν εμπλακεί στο προσφυγικό, όπως η Λέρος η Κάλυμνος και η Κως, δεν προβλέφθηκαν καθόλου προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών, κάτι που εκ προοιμίου ακύρωσε την όποια διαδικασία ένταξης των εκατοντάδων εκεί προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτή η χρονιά θα περάσει εκεί χωρίς καθόλου, έστω και προσχηματικό, σχολείο.

Είναι αυτή η πολιτική των ημίμετρων, η πολιτική του «δήθεν», οι λογικές της γκετοποίησης (για «να τα έχουμε καλά με όλους», και με το κίνημα και με τους δεξιούς), που οδηγεί στην απομόνωση και τα στρατόπεδα.

Είναι αυτές οι πολιτικές του αποκλεισμού και του εγκλεισμού, οι πολιτικές της στέρησης των πάντων, του όποιου μέλλοντος, πολιτικές που συνιστούν την άσκηση μιας καθημερινής και αμετάστρεπτης βίας, που γεννούν τις εξεγέρσεις και που θα φέρουν και άλλες ακόμα.

Δίκαιες εξεγέρσεις.

Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει από καιρό φέρει στο προσκήνιο την επείγουσα ανάγκη για ενεργό συμπόρευση των ντόπιων εργαζομένων και ανέργων με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κοινούς αγώνες, για ζητήματα που όσο περνάει ο καιρός γίνονται κοινά, ταυτόσημα : το δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρεπή κατοικία, στη σταθερή και ικανοποιητικά αμειβόμενη εργασία, στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, στην ελεύθερη αυτοέκφραση, ενάντια στην κυρίαρχη κατασταλτική εξουσία, πέρα από έθνη, θρησκείες και φυλές… το δικαίωμα σε ένα μέλλον. Ενάντια στους κάθε λογής φασίστες, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό κάθε είδους. Ενάντια σε μια κυβέρνηση που, με την πολιτική της, δεν κάνει άλλο από το να ανοίγει όλο και πιο πολύ χώρο σ’ αυτές τις ξενόφοβες και ρατσιστικές αντιδράσεις και στις φασιστικές συμμορίες.

Και είναι στον αγώνα για όλα αυτά, ως μια στιγμή σ’ αυτόν τον αγώνα που οργανώνεται η αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, αντιφασιστική διαδήλωση την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, για «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, για δικαιώματα, ελευθερίες, προστασία, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Στα Προπύλαια, στις 6 μμ.

 

Θόδ. Mεγ.