ΠΟΛΩΝΙΑ : ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Πολλές χιλιάδες καθηγητές διαδήλωσαν την Δευτέρα 10/10 στην Πολωνία ενάντια στη συντηρητική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί η δεξιά κυβέρνηση. Mε την αντι-μεταρρύθμιση αναμένεται η  κατάργηση πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στη Βαρσοβία περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης των εκπαιδευτικών ZNP, με συνθήματα όπως «εργολάβοι κηδειών για την εκπαίδευση της Πολωνίας», «όχι στο χάος», «όχι στην επανάσταση στα σχολεία».
Το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα στην Πολωνία είναι τριών βαθμίδων: δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Η κυβέρνηση του δεξιού κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) προβλέπει την αντικατάστασή του από ένα σύστημα δύο βαθμίδων, καταργώντας το γυμνάσιο.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση πολλών χιλιάδων καθηγητών.
«Πρόκειται επίσης για την επιστροφή σε ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στα διακυβεύματα του εκσυγχρονισμού», έγραψαν τα μέλη του σε μια έκκληση που διένειμαν στις αρχές.

«Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τις δουλειές μας, φοβόμαστε ότι το χάος θα επικρατήσει στο σχολείο. Δεν γνωρίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα… και δεν γνωρίζουμε όσα μας επιφυλάσσουν για το μέλλον» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έβα Οτσεντούζκα που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται επίσης για την μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Για τον πρόεδρο του ZNP Σλαβόμιρ Μπρονιάρτζ «η κατεύθυνση που προτείνει το υπουργείο Παιδείας κλίνει προς εθνικιστικά, ξενοφοβικά ρεύματα».