της Κατερίνας Μάτσα

Απάνθρωπη μεταχείριση επιφυλάσσουν οι Έλληνες συνοριοφύλακες σε όλους όσους περνούν τα ελληνικά σύνορα και ζητούν άσυλο.

Τους εξευτελίζουν αφήνοντας τους γυμνούς, αφού τους πάρουν όλα τα υπάρχοντά τους, τους χτυπούν άγρια και τους αφήνουν γονατιστούς στο έδαφος για πολλές ώρες, χωρίς τροφή και νερό. Στη συνέχεια τους επαναπροωθούν πίσω στην Τουρκία.

Είναι οι περίφημες επαναπροωθήσεις (push backs), παράνομες ενέργειες, που καταγγέλλονται διαρκώς από διάφορες ΜΚΟ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι γίνονται.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Liberation (29\4\22) σχετική καταγγελία που αφορούσε μια Γαλλίδα τουρκικής καταγωγής που σπούδαζε στην Τουρκία, παντρεμένη με Τούρκο. Το ζευγάρι είχε μόλις αποδράσει από τις τουρκικές φυλακές, όπου τους είχε ρίξει ο Ερντογάν το 2019, με ανυπόστατες κατηγορίες ότι ήταν γκιουλενικοί. Η ελληνική αστυνομία αρνήθηκε ακόμα και να εξετάσει τη γαλλική ταυτότητά της. Οι δύο αδελφές της στη Γαλλία ενημερώνονταν διαρκώς από την ίδια για την πορεία του ζευγαριού και ενημέρωναν τη γαλλική πρεσβεία και το ελληνικό προξενείο στο Παρίσι. Παρ’ ολ’ αυτά τόσο οι γαλλικές όσο και οι ελληνικές Αρχές έδρασαν πολύ καθυστερημένα και το ζευγάρι κατέληξε στις τουρκικές φυλακές. Τώρα η οικογένεια της Γαλλίδας έχει απευθυνθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στο Στρασβούργο. Είναι η πρώτη Γαλλίδα θύμα επαναπροώθησης. Τα υπόλοιπα θύματα ξεπερνούν τις 4.000 από τις αρχές του χρόνου στον Έβρο και ακόμα περισσότερα στο Αιγαίο, ενώ από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη 2021 έγιναν 9.600 επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με την οργάνωση Border Violence Monitoring Network. Επαναπροωθήθηκε ακόμα και υπάλληλος της Frontex, ένας Αφγανός μεταφραστής με ιταλική υπηκοότητα.

Το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Frontex Fabrice Leggeri υποχρεώθηκε σε παραίτηση. Πριν από λίγο καιρό ακόμα και η Ευρωπαία επίτροπος για τη μετανάστευση Γιόχανσεν έκανε αυστηρές παρατηρήσεις στο Leggeri καί στον Έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις, απειλώντας με μέτρα. Ο υπουργός και η ελληνική κυβέρνηση αρνούνται τις κατηγορίες. Δεν γίνονται επαναπροωθήσεις, ισχυρίζονται, ακόμη και όταν υπάρχουν βίντεο, φωτογραφίες και άλλο αποδεικτικό υλικό.

Τελικά, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Ελλάδας και, όπως ήταν αναμενόμενο, το πόρισμα επιβεβαίωνε ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά σύνορα του Έβρου και του Αιγαίου! Βλέπετε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φροντίσει να στελεχώσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με «τα δικά της παιδιά»! Και το έγκλημα σε βάρος των κατατρεγμένων συνεχίζεται…