Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κριστιάν Ρακόφσκι»

Ο πόλεμος που προκάλεσε το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία με τη Ρωσία έχει ήδη ξεπεράσει τις 100 ημέρες. Οι δυσοίωνες προοπτικές δείχνουν ότι πρόκειται να παραταθεί επ’ αόριστον, με διακηρυγμένο στόχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «σπάσει την ραχοκοκκαλιά της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος» (Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, 24 Απριλίου 2022).

Ήδη οι κυρώσεις και οι επιπτώσεις τους πάνω σε μια παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία σε άλυτη κρίση από το 2008 και μετά το παγκόσμιο σοκ της πανδημίας, ιδιαίτερα τώρα η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, πλήττουν με τη μέγιστη δυνατή σφοδρότητα τις φτωχότερες χώρες και πληθυσμούς και απειλούν με λιμοκτονία εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω απ’ όλα οι διεθνείς αιτίες και οι διαστάσεις του πολέμου έχουν ήδη φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος της αβύσσου ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και στον εφιάλτη ενός πυρηνικού Αρμαγεδδώνα.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην πορεία του χρόνου.

Μόνο η ενεργητική κινητοποίηση των οργανώσεων της διεθνούς εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαϊκών μαζών μπορεί και πρέπει να σταματήσει την παγκόσμια καταστροφή. Δυστυχώς, τα περισσότερα αριστερά κόμματα και οργανώσεις στις δυτικές χώρες έχουν ταχθεί με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ ή έχουν πάρει μια υποτιθέμενη «ουδέτερη» θέση «ίσων αποστάσεων» σε αυτή τη στρατιωτική ανάφλεξη. Είναι πρωταρχικό καθήκον προτεραιότητας για όλους τους ειλικρινείς σοσιαλιστές και όλους όσους δηλώνουν πίστη στο διεθνές προλεταριάτο να τηρήσουν μια αδιάλλακτη αντιιμπεριαλιστική στάση απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, δείχνοντας με το δάχτυλο τον πραγματικό ένοχο, το ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά κράτη–μέλη του.

Η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των οργανώσεων–μελών του Διεθνούς Σοσιαλιστικού Κέντρου «Κρίστιαν Ρακόφσκι», στη συνεδρίασή της στις 22 Μαΐου 2022, αποφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Διεθνή Αντιπολεμική Συνδιάσκεψη, προσκαλώντας αριστερά κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και ανεξάρτητους μαχητές της επαναστατικής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, στη βάση του προλεταριακού σοσιαλιστικού διεθνισμού, για να συζητήσουμε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία, τις διεθνείς επιπτώσεις και τα καθήκοντα που βάζει, και να αποφασίσουμε ένα αρχικό επείγον σχέδιο δράσης.

Η Συνδιάσκεψη, υπό την ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Ρακόφσκι, θα συντονίζεται από το ΕΕΚ (Ελλάδα), το DİP (Τουρκία) και τον ιστότοπο RedMed.

Θα είναι υβριδικό, κυρίως διαδικτυακά, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοπροσώπως, όταν είναι δυνατή η συλλογική συμμετοχή στη διαδικασία.

Ο σύνδεσμος θα σταλεί στους συμμετέχοντες έγκαιρα.

Το χρονοδιάγραμμα θα δώσει προσοχή στις διαφορές ώρας μεταξύ χωρών και ηπείρων.

Η ατζέντα θα αποσταλεί μόλις οριστικοποιηθεί η λίστα των συμμετεχόντων.

1η Ιουνίου 2022

Φωτογραφία αρχείου Νέας Προοπτικής.