Φωτορεπορτάζ: Θόδωρος Κουτσουμπός

Η Πλατεία Ρηγίλλης ανήκει στο μαχόμενο ριζοσπαστικό επαναστατικό εργατικό κίνημα, όχι στους φασίστες της εθνικιστικής ιδεολογίας του μίσους.

Εκατοντάδες αντιφασίστες και διεθνιστές κατέλαβαν την πλατεία από νωρίς (3 μ.μ.) του Σαββάτου 29/1. Επτά το βράδυ αποχώρησαν. Οι ναζιστές μέχρι το 2016 χρησιμοποιούσαν την επέτειο των Ιμίων για να ψαρεύουν στα θολά νερά του εθνικισμού και της εθνοκαπηλείας. Τώρα η επέτειος έχει γίνει μέρα διαδήλωσης για την ειρήνη, τον διεθνισμό και αντιφασισμό.

Παρόντες στη διαδήλωση ήταν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός, το ΕΕΚ, ΝΑΡ/νΚΑ, η συλλογικότητα Κομμουνιστές/στριες- Αναρχικοί/ες- Αντιφασίστες/στριες, φοιτητικοί σύλλογοι, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, YRE, Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος, Ροσινάντε, ΟΡΜΑ, Καμπάνια δεν είναι αθώοι, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό κ.ά.

Το πανό του ΕΕΚ έγραφε:

«Ο βασικός εχθρός είναι στη δική μας χώρα – Επανάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου». Μια από τις κόκκινες σημαίες του ΕΕΚ/ΟΕΝ ήταν των Τούρκων συντρόφων του DİP [Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα].

Στην αντιφασιστική διεθνιστική διαδήλωση δεν πήραν μέρος το ΚΚΕ (ποτέ δεν έχει συμμετάσχει και λίγες ώρες νωρίτερα είχε τη δική του συγκέντρωση με το δήμαρχο Πάτρας στην πλ. Συντάγματος), ούτε ο μ-λ χώρος. Απουσίαζαν επίσης ΛΑΕ και ΟΚΔΕ και αρκετές συλλογικότητες της αναρχίας, ενώ υπήρχε και ένα μπλοκ του ΜΕΡΑ25.