Καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στο ΨΝΑ

Ανήλικα παιδιά και έφηβοι, στις ευαίσθητες ηλικίες των 15, 16 έως 18 ετών, με εισαγγελική παραγγελία, στέλνονται κατ’ ευθείαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο γνωστό στο ευρύ κοινό ως ΔΑΦΝΙ. Ο εισαγγελέας σε ρόλο Πανεπόπτη, προφανώς με την συνδρομή της αστυνομίας, αναλαμβάνει να δώσει «λύσεις» σε ευαίσθητα ζητήματα ψυχικής υγείας. Ο εγκλεισμός, ασφαλώς, θα είναι η επόμενη Ιατρικο-εισαγγελική πράξη, τουλάχιστον στα δύσκολα περιστατικά. Η επιστροφή σε μεθόδους Μεσαίωνα, στην αντιμετώπιση της «τρέλας», των όποιων ψυχικών νόσων με τον Εισαγγελέα και το Χωροφύλακα, έχει την τιμητική της.

Εφιαλτικά είναι όλα όσα καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο ΨΝΑ. Και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά της απάτης της νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης που συνδυάζει το νεοφιλελευθερισμό υποτιθέμενων εκσυγχρονιστών της “ψηφιακής” εποχής με τους ναζί στις γραμμές της (Γεωργιάδης, Πλεύρης, Βορίδης…). Βεβαίως, αυτό δεν συνιστά τόσο επιστροφή στο παρελθόν, όσο την απεικόνιση του φρικτού μέλλοντος που το ιστορικά χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα, στην θανάσιμη κρίση του, επιχειρεί να επιβάλλει.

Η ανακοίνωση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α με ημερομηνία 1/6/2023 καταγγέλλει:

« Οι συνεχείς εισαγγελικές παραγγελίες για εξέταση ανηλίκων και οι αλλεπάλληλες εισαγωγές εφήβων άνω των 15 ετών και ιδιαιτέρως στο ηλικιακό φάσμα 16 – 18 ετών στα Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών του ΨΝΑ, αποδεικνύουν την υποκρισία, τον κυνισμό, τα «κροκοδείλια δάκρυα» όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, πάνω σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων.

Ένα χρόνο μετά τα «πανηγυρικά» εγκαίνια των «ανακαινισμένων ντουβαριών» της Ψυχιατρικής Κλινικής Εφήβων στο πρώην Λοιμωδών, η κλινική παραμένει κλειστή, με ευθύνη ακριβώς εκείνων που στριμώχτηκαν να φωτογραφηθούν γύρω από το κόψιμο της κορδέλας (διοικητές – υπουργοί κ.λ.π.). Όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή επιστημονική εξήγηση, την ίδια ώρα που τα τρία (3) Κ.Ψ.Υ του Νοσοκομείου, που αποτελούν τον πυρήνα διασύνδεσης με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας (έγκαιρη παρέμβαση, συνεργασία με κοινοτικές υπηρεσίες, σχολεία κ.α.), στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα, δεν διαθέτουν απαραίτητο προσωπικό, είναι τραγικά υποστελεχωμένα! Μάλιστα σε ένα εξ αυτών, το Κ.Ψ.Υ Αθηνών, από την σύστασή του το 2018, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις για δημιουργία Τμήματος Κοινοτικής Ψυχιατρικής Φροντίδας Παιδιών και Εφήβων, και 5 χρόνια μετά, το έμψυχο δυναμικό απουσιάζει λόγω τραγικών ελλείψεων και μηδενικών προσλήψεων.

Εκείνοι που βλέπουν ως κόστος και εμπόρευμα την ψυχική υγεία, εκθέτουν μικρά παιδιά, εφήβους, σε αδιανόητους κινδύνους και κακοποιητικές συμπεριφορές, σε έναν δρόμο που οδηγεί… πίσω στον Μεσαίωνα. Μπροστά στην αύξηση των κερδών τους, είναι «μονόδρομος» η πολιτική της απαξίωσης, της υποβάθμισης, της τραγικής έλλειψης σύγχρονων δομών ψυχικής υγείας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που εισαγγελείς και Υπουργείο Υγείας δίνουν εντολές να νοσηλεύονται παιδιά και έφηβοι αυτών των ευαίσθητων ηλικιών σε ΨΤΕ ενηλίκων, υπό την πίεση της έλλειψης κλινών στις ελάχιστες υπάρχουσες κλινικές.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε διάφορους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ, την περίοδο των εκλογών, να ολοκληρώνουν τον εμπαιγμό, πατώντας στην αγωνία των γονιών που ζούνε στις υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, φτάνοντας να τάζουν παιδιατρικό νοσοκομείο με «ανακαίνιση υπαρχουσών δομών, όπως του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί». Την ίδια ώρα δρομολογούνταν το κλείσιμο και η μεταστέγαση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Τζανείου. Για ακόμη μια φορά η ψυχική υγεία των παιδιών μας μπαίνει στο ζύγι κόστος – όφελος!

Καλούμε την Πέμπτη 8/6/2023 και ώρα 2 μ.μ στην τραπεζαρία του Νοσοκομείου, όλους τους εργαζόμενους, τους Ιατρούς του ΨΝΑ που έχουν το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης αυτών των αποφάσεων την ώρα της εφημερίας αλλά και κατά τη νοσηλεία, να δώσουν το “παρών”, να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση υπομνήματος και σε παρέμβαση στην εισαγγελία, για την από κάθε άποψη απαράδεκτη κατάσταση της εξέτασης και εισαγωγής μικρών παιδιών στα Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών, βάζοντας τέλος σε αυτό το αίσχος! Καλούμε τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο να πάρουν θέση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ Σ.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΟΣΜΗ Χ.