της Βίκυς Κ.
φωτογραφίες: Ν.Π.

Την Τετάρτη 24/05/23 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της ψυχιάτρου Κατερίνας Μάτσα “Παρίες ανάμεσα στους Παρίες”. Η βραδιά οργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο Σελίδα 17, στον φιλόξενο και ζεστό χώρο του στους Αμπελόκηπους, σε συνεργασία με τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω και ομολογουμένως, πρόκειται για μια παρουσίαση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο της Κατερίνας Μάτσα ή της κυρίας Κατερίνας μας όπως συχνά την αποκαλούσαν τα παιδιά, πραγματεύεται το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης σε συνδυασμό με  την “ψυχική νόσο” και με το στίγμα, που και τα δύο φέρουν. Η ψυχίατρος που διετέλεσε για δεκαετίες διευθύντρια του στεγνού και δημοσίου προγράμματος απεξάρτησης 18 Άνω προλόγισε το βιβλίο διευκρινίζοντας γιατί επέλεξε να αναφέρει στον τίτλο του τη λέξη “παρίας” υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα χειραφέτησης των εν λόγω ανθρώπων μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας. Μέσα  στον κατάμεστο χώρο του βιβλιοπωλείου οι άνθρωποι που έδωσαν το παρών είχαν την τύχη να συνομιλήσουν με άτομα απεξαρτημένα, άτομα που έχουν ζήσει την εμπειρία του ψυχιατρείου από πρώτο χέρι και παιδιά από την κοινωνική επανένταξη του 18 Άνω. Καταλυτικό ήταν το μοίρασμα της εμπειρίας των απεξαρτημένων μητέρων οι οποίες τόνισαν τις δυσκολίες και την κακοποίηση από την περίοδο της χρήσης αποδεικνύοντας αναπόφευκτα και την εμφυλη διάσταση του φαινομένου.

“Η εξάρτηση μάς ανάγκασε να κρατήσουν τα μωρά μας στο νοσοκομείο”, είπαν με δάκρυα στα μάτια, επισημαίνοντας πόσο τυχερές νιώθουν που το πρόγραμμα του 18 Άνω τους έδωσε τη δυνατότητα όχι μόνο να πάρουν τα παιδιά τους πίσω αλλά και να κάνουν θεραπεία έχοντάς τα κοντά τους. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν κρυμμένες πίσω από το κοινωνικό στίγμα ήταν συγκλονιστικές, είτε αναφέρονταν στην ψύχωση και πώς αυτή βιώθηκε από την παιδική ηλικία, είτε αναφέρονταν στον αποκλεισμό της φυλακής, είτε στον αποκλεισμό που φέρνει η ανεργία και η φτώχεια.

Ο κόσμος πραγματικά ενώθηκε με τις φωνές των ανθρώπων που επικοινώνησαν την δική τους προσωπική ιστορία και τα δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα έδιναν και έπαιρναν κάθε φορά που ολοκληρωνόταν μια αφήγηση. Τέτοιες βραδιές αποτελούν και κοινωνούν πραγματικά ένα ελπιδοφόρο μήνυμα μέσω της χειραφετητικης διαδικασίας της απεξάρτησης, για την επανοικειοποίηση της ζωής και για το μέλλον το οποίο εξασφαλίζεται μόνο μέσα από συντροφικές και συλλογικές διαδικασίες. Όλοι οι άνθρωποι του παρακολούθησαν την εκδήλωση είδαν στοιχεία του εαυτού τους μέσα από τα μάτια αυτών των παιδιών και η δύναμη των απεξαρτημένων αποτελεί έμπνευση για όλους. Λίγες μέρες μόνο μετά από την φαινομενικά απόλυτη νίκη της δεξιάς η βιβλιο-παρουσίαση  αυτή λειτούργησε ιαματικά αφού κατέδειξε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο ότι τα πράγματα ακόμα και τα πιο δύσκολα αλλάζουν πλήρως αρκεί να υπάρχει η απόφαση για ανατροπή.