“ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ”

Τις τελευταίες μέρες τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω σ’ ένα μικρό παιδί. Ο λόγος για τη μικρή Μαρία, τον «ξανθό άγγελο» που βρέθηκε να ζει με μια οικογένεια Ρομά στον καταυλισμό των Φαρσάλων. ‘Επεσαν επιδερμικά και υποκριτικά πάνω στην συγκεκριμένη υπόθεση της μικρής που φέρεται να είναι θύμα αρπαγής ανηλίκου ή παράνομης υιοθεσίας ή ακόμα και εμπορίας βρεφών.
Επιδερμικά διότι, όσα κυκλώματα εμπορίας βρεφών, επαιτείας, ή και εμπορίας οργάνων κι αν εξαρθρωθούν, η γενεσιουργός αιτία εξακολουθεί να υπάρχει. Στο καπιταλιστικό περιβάλλον, όπου τα πάντα θεωρούνται εν δυνάμει εμπόρευμα, γιατί όχι και η αγοραπωλησία βρεφών; Γιατί όχι και η εκμετάλλευση βρεφών ή παιδιών με τον πιο στυγνό τρόπο;
Υποκριτικά διότι το συγκεκριμένο παιδί έτυχε να είναι ένας «ξανθός άγγελος». Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ένα σκουρόχρωμο παιδί δεν θα προκαλούσε τόσο το κοινό αίσθημα ή τα φώτα της δημοσιότητας. Πατώντας πάνω στα ρατσιστικά στερεότυπα το θέμα αναδύθηκε στην επιφάνεια φιγουράροντας στα πρωτοσέλιδα, στοχοποιώντας μάλιστα συλλήβδην μια ολόκληρη φυλετική ομάδα ως απαγωγείς βρεφών.
Υποκριτικά λειτούργησε -γι’ αυτό το ένα παιδί- όλος ο κρατικός μηχανισμός που κινητοποιήθηκε για την υπόθεση, από την ΕΛ.ΛΑΣ μέχρι τις δικαστικές αρχές, ενώ δε γίνεται λόγος για τόσα άλλα παιδιά που ζουν ίσως στην ίδια ή σε μια παρόμοια οικογένεια όπως αυτή που ζούσε μέχρι τώρα η Μαρία και βιώνουν καθημερινά την περιθωριοποίηση, την αμάθεια και τον αναλφαβητισμό, την αφαγία και την αβιταμίνωση.
Ούτε λόγος για τα παιδιά που ζουν σε κέντρα προσφύγων (sic) κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κράτησης, που υποσιτίζονται και δεν τους παρέχεται ούτε η στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ούτε λόγος για εκείνα τα παιδιά που υποσιτίζονται σε κάποιο σπίτι σε μια από τις πληγείσες από την κρίση περιοχές της χώρας λόγω της πολιτικής της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης που έχουν χαράξει κυβέρνηση και ΔΝΤ.  Η ίδια ευαισθησία δεν κεραυνοβόλησε γι αυτά τα παιδιά το κοινό αίσθημα που άγεται και φέρεται από τα συστημικά ΜΜΕ.
Άλλη μία περίπτωση στην οποία «σώζεται» το δέντρο στο βωμό της τηλεθέασης και χάνεται το δάσος.
Ν.Σ