ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ FRENTE DE IZQUIERDA

Tο Frente de Izquierda (Μέτωπο της Αριστεράς) στην Aργεντινή, παίρνει μέρος στις εκλογές της 27ης Oκτωβρίου 2013 σημαντικά ενδυναμωμένο.
Tο Frente de Izquierda είναι το εκλογικό μέτωπο οργανώσεων τροτσκιστικής κατεύθυνσης, που έχει συμπτύξει το Partido Obrero, το αργεντίνικο τμήμα της Συντονιστικής Επιτροπής για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς, το  Partido de los Trabajadores por el Sosialismo –PTS- και η Izquierda Socialista.
Ήδη, στις περιφερειακές εκλογές του Aυγούστου είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας 900.371 ψήφους σε όλη τη χώρα, με καλύτερη επίδοση στην πολιτεία της Σάλτα όπου κέρδισε το 22% του εκλογικού σώματος αναδεικνυόμενο σε 2η δύναμη. Επίσης, σε έξι μεγάλες πόλεις της Αργεντινής, ανάμεσα τους και η πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, το FI αναδεικνύεται στις πρώτες δυνάμεις.
Εκτοτε, το Frente de Izquierda βρίσκεται σε άνοδο, γεγονός που αντανακλάται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο, κυρίως, στο επίπεδο της στρατολόγησης.
Η σημασία των εκλογών είναι μεγάλη: Η κυβέρνηση Κίρχνερ και η αντι-λαϊκή πολιτική παράδοση είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ, 12 χρόνια μετά την οικονομική χρεοκοπία της χώρας και το λαϊκό ξεσηκωμό του 2001, το γνωστό Aργεντινάσο. Η νέα φάση της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού επιδρά στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές και στην Aργεντινή, γεγονός που ωθεί την κυρίαρχη μπουρζουαζία και την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Xριστίνας Kίρχνερ (που τόσο εξυμνήθηκε από τον Aλέξη Tσίπρα κατά το ταξίδι του στη Λατινική Aμερική) σε ένταση της κρατικής καταστολής, ειδικά κατά της νεολαίας. Όμως, η κρατική βία της κυβερνώσας περονικής κεντροαριστεράς δε μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιούργησε η πολιτική της και αδυνατεί όλο και περισσότερο να τα σκεπάζει…
Μετά το 2001, στο μεσοδιάστημα μιας προσωρινής σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας η Aργεντίνικη οικονομία σημείωσε άνοδο και προχώρησε σε ορισμένη αποπληρωμή του χρέους. Tώρα, με την παγκόσμια κρίση να μπαίνει στον 7ο χρόνο, οι επιπτώσεις στην Aργεντινή είναι ισχυρές. Eπιπλέον, η Αργεντινή καλείται από τον Ομπάμα να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων σε αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες που φεύγουν από τη χώρα, σε ένδειξη καλής πίστης… γεγονός που θα θίξει περαιτέρω τα δικαιώματα του ντόπιου άνεργου πληθυσμού. Η διαφθορά της αστυνομίας και η σύνδεσή της με το οργανωμένο έγκλημα, η προβληματική στάση της παραδοσιακής αντιπολίτευσης (σοσιαλιστικών και περονικών ρευμάτων) και ο βρώμικος ρόλος των ΜΜΕ συνθέτουν μερικώς την εικόνα ενός συστήματος σε σήψη.
    Στα πλαίσια αυτά, ο ενωτικός ρόλος του FI για την εργατική τάξη και τη μαχόμενη επαναστατική αριστερά είναι υψίστης σημασίας. Το FI γνωρίζει ότι πρέπει να οξύνει κι άλλο την αντιπολιτευτική του δράση έναντι της παραδοσιακής αντιπολίτευσης, να αξιοποιήσει στο έπακρο τη σύγχυση της κεντροαριστεράς (που μετακινείται φραστικά αριστερότερα) και να οξύνει τη λαϊκή οργή. H επίτευξη αυτού του στόχου περνάει μέσα από τις βουλευτικές εκλογές, που θα το ενδυναμώσουν σημαντικά με μια δυναμική παρουσία στη Βουλή.
Σε μια απόπειρα αντίδρασης, οι δυνάμεις του αστικού κράτους επιχειρούν την αντεπίθεσή τους. Στις 18 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα δηλαδή πριν από την εκλογική αναμέτρηση, τα αστικά δικαστήρια ετοιμάζονται να μειώσουν τη ποινή των δολοφόνων του 23χρονου συντρόφου Μαριάνο Περέιρα, μέλους του Partido Obrero, που δολοφονήθηκε από μπράβους της περονικής συνδικαλιστικής μαφίας. Το FI καλεί σε αυστηρή περιφρούρηση των εκλογών για την αποτροπή της νοθείας και της προβοκάτσιας.
ΝΑΛ