φωτογραφία: Θ.Κ.

Κανένας κάβος δεν έλυσε, καμία προπέλα δεν κινήθηκε, καθολική ήταν η συμμετοχή των Ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία, την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στο λιμάνι του Πειραιά! Το κλίμα στην προβλήτα απέναντι από τον Ηλεκτρικό σταθμό ήταν ήρεμο και πανηγυρικό, με το μουσική των εργατικών τραγουδιών να εναλλάσσεται με τις σύντομες ανακοινώσεις για την απεργία και τα αιτήματα των απεργών.

Οι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων έστειλαν ηχηρό, μαζικό και προειδοποιητικό μήνυμα στο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης/ΥΕΝ – εφοπλιστών, όπως επίσης στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ : οι απόπειρές τους να υπονομεύσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τους όρους εργασίας και τα ελάχιστα θεσπισμένα δικαιώματα, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Πολύ νωρίς, τα ξημερώματα της Τρίτης, φαινόταν ότι η απεργία σημείωνε απόλυτη επιτυχία. Τα πλοία έμεναν δεμένα στους κάβους. Το επιβατικό κοινό (προφανώς ενημερωμένο) δεν προσερχόταν, όπως άλλες φορές για να ασκήσει πίεση και… απειλές κοινωνικού αυτοματισμού. Η αστυνομία και το λιμενικό δεν έκαναν εμφανή την απειλητική τους παρουσία. Παράλληλα, όπως φαίνεται, οι πλοιοκτήτες επέλεξαν να μην ανεβάσουν τους τόνους και δεν αντέδρασαν με ένδικα μέσα εναντίον της απεργίας, προκειμένου να την κηρύξουν παράνομη και καταχρηστική, όπως κατά κόρον και συστηματικά πράττουν τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο χαμηλούς τόνους επέλεξε να κρατήσει και η κυβέρνηση, συντονιζόμενη με τους εφοπλιστές, αποφεύγοντας να δημιουργήσει κλίμα έντασης, κατεβάζοντας τις ορδές των κατασταλτικών δυνάμεων, όπως συχνά κάνει.

Με την 24ωρη απεργία οι ναυτεργάτες διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και της συνδικαλιστικής συγκρότησης.

Με την ελπίδα ότι η απεργία αυτή θα αποτελέσει το προανάκρουσμα μίας ανάλογης επιτυχίας της Γενικής Απεργίας στις 9 Νοέμβρη, συσπειρωνόμαστε στα σωματεία και κατεβαίνουμε μαζικά στις εργατικές διαδηλώσεις της απεργίας.

Μ.Κ

φωτογραφία: Θ.Κ.
φωτογραφία: Θ.Κ.

ΠΕΝΕΝ

Αναφερόμενη στην επιτυχία της απεργίας, η ΠΕΝΕΝ, ένα από τα 5 ναυτεργατικά σωματεία που κήρυξαν την απεργία, σημειώνει:

Μεγάλη η επιτυχία της 24ωρης Παμπειραϊκής απεργίας των 5 Ναυτεργατικών Σωματείων

Κανένας κάβος δεν έλυσε καμία προπέλα δεν κινήθηκε, καθολική ήταν η συμμετοχή των Ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία σήμερα 25/10 στο λιμάνι του Πειραιά!

Οι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων έστειλαν ηχηρό μαζικό και προειδοποιητικό μήνυμα σε κυβέρνηση ΥΕΝ- εφοπλιστές αλλά και στην συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι δεν θα υποκύψουν στις απόπειρές τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα μέσω των επιτροπών που σκαρώνουν και με τις οποίες επιχειρούν να υπονομεύσουν τις ΣΣΕ, τους όρους εργασίας και τα ελάχιστα θεσπισμένα δικαιώματα τους!

Από τα ξημερώματα πολλές δεκάδες μέλη της ΠΕΝΕΝ μαζί και των άλλων Σωματείων (ΠΕΜΕΝ- ΠΕΑΘΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΠΕΕΜΑΓΕΝ) έδωσαν δυναμικό – αγωνιστικό παρόν έξω από τα πλοία που είχαν πρωινή αναχώρηση!

Μαζί με τις ομάδες περιφρούρησης στο λιμάνι βρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών εργατικών Σωματείων, συνδικαλιστές, εργατικά αιτήματα και συλλογικότητες από διάφορους εργασιακούς χώρους οι οποίοι έμπρακτα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Ναυτεργάτες.

Κανένα από τα προγραμματισμένα δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκε ενώ οι Ναυτιλιακές – Ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν ματαιώσει κάθε δρομολόγιο έως και τα μεσάνυχτα που ολοκληρώνεται η απεργία!

Σε σχετική δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ προς τα ΜΜΕ μεταξύ των άλλων υπογράμμισε:

• Σήμερα δίνουμε μια πρώτη μαζική αγωνιστική απάντηση στους σχεδιασμούς ΥΕΝ- εφοπλιστών να μην επιχειρήσουν την υπονόμευση των ΣΣΕ και να μην αποπειραθούν να εφαρμόσουν τα ελάχιστα επίπεδα μισθών σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα (Συμβάσεις ΙLO- ITF).

• Με την προειδοποιητική απεργία στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα να μην τολμήσουν να θίξουν κατά οποιοδήποτε τρόπο τα κατοχυρωμένα Ναυτεργατικά δικαιώματα στις ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

• Διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις που θα αντιστοιχούν στις απώλειες του Ναυτεργατικού εισοδήματος όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τον πληθωρισμό και τις τεράστιες ανατιμήσεις σε ενέργεια- καύσιμα και καταναλωτικά αγαθά!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη σε όλα τα πλοία και λιμάνια της χώρας μας.

• Στηρίζουμε τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα στον Πειραιά, στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις προβλήτες II και ΙΙΙ, των Ναυπηγοξυλουργών και των Ναυτεργατών, στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά σκάφη!

• Ενώνουμε τις δυνάμεις με όλα τα αγωνιστικά Σωματεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παλεύοντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ