EPT -ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Νικητές βγήκαν από την καλοκαιρινή περίοδο οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, κρατώντας ζωντανό ένα πρωτόγνωρο πείραμα στην κατεύθυνση του εργατικού ελέγχου.
Χωρίς λαμόγια, διευθυντικά στελέχη, αργόμισθους και σε διατεταγμένη υπηρεσία τροϊκανούς τοποτηρητές, το εκπεμπόμενο πρόγραμμα, έκανε σημαντικά βήματα προόδου και έχει μπροστά του άλλα τόσα να κάνει. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αντέξουν και θα διαλυθούν μέσα στον δύσκολο Αύγουστο, δεν επαληθεύτηκαν. Τουναντίον, οι «δηλώσεις» συμμετοχής στη ΔΤ, παρά την κινητοποίηση λυτών και δεμένων, δεν απέδωσαν, αφού ήδη άρχισαν οι επιστροφές και οι αποσκιρτήσεις από το μνημονιακό τηλε-έκτρωμα. Αν μάλιστα και η αριστερά είχε στοιχειωδώς σοβαρή στάση, τότε το κυβερνητικό αδιέξοδο θα είχε πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Το ΚΚΕ με γραμμή εκφρασμένη δημοσίως στις συνελεύσεις της ΕΡΤ και απολύτως προδοτική, ότι επειδή δεν υπάρχει κίνημα, πρέπει να διασώσουμε ένα αγωνιστικό κομμάτι στη ΔΤ και να δώσουμε τη μάχη από μέσα, υπέγραψε τις δίμηνες συμβάσεις της ξευτίλας και ήδη μέλη του ψηφοδελτίου του στην ΕΣΗΕΑ βρίσκονται στη δημοσιοποιημένη λίστα της μνημονιακής ΔΤ. (Σε συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων της ΕΡΤ με τα κόμματα, ο γγ του ΚΚΕ αρνήθηκε ότι υπήρξε τέτοια γραμμή και ζήτησε “ονόματα”, αλλά όσοι είμασταν στις συνελεύσεις και τα ονόματα ξέρουμε και τί ακούσαμε και ποιούς είδαμε στις λίστες της ΔΤ). O δε ΣΥΡΙΖΑ αν και είχε γραμμή ενάντια στις δίμηνες, την «πάτησε» στον πολυσυλλεκτισμό του, με τις «μεταγραφές» του, την ίδια ώρα που μιλούσαν σε εκδηλώσεις για τον αγώνα της ΕΡΤ, την ίδια ώρα να υπογράφουν, να επιχειρούν να παρασύρουν κι άλλους και τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές δημοσίως. Ο μόνος πολιτικός χώρος που δεν είχε ούτε έναν “δηλωσία” από το ψηφοδέλτιό του στην ΕΣΗΕΑ, αλλά και στην ΕΣΗΕΜΘ ήταν η εξωκοινοβουλευτική αριστερά σε όλο της το φάσμα και αποτελεί τιμή για όλους-ες που άντεξαν και στάθηκαν όρθιοι εκεί που έπρεπε.
Παρά την κούραση, τα τεχνικά προβλήματα, τις διαφορετικές διαδρομές, αντιλήψεις και εκτιμήσεις των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά και τις συνεχείς κυβερνητικές προβοκάτσιες με μονόλογους από τα ιδιωτικά ΜΜΕ, με κατεδαφίσεις κεραιών από υπόδικους για εκβιασμό, ιδιώτες καναλάρχες και ΜΑΤ, η σχέση των εργαζόμενων της ΕΡΤ με την κοινωνία και τα συνδικάτα, βάθυνε ακόμα περισσότερο.
Ειδικά με τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και τους εκπαιδευτικούς, σειρά κοινών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, συζητήσεων εντός ΕΡΤ και εκτός αυτής, σε γειτονιές, πόλεις, συνοικίες, αλλά και η συμμετοχή στην απεργιακή διαδήλωση των υγειονομικών στις 23 Αυγούστου, ήταν συγκεκριμένα βήματα.

Τώρα για να πάει ο αγώνας παρακάτω και επειδή έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα σε όλους τους κλάδους, απαιτείται η γενίκευση της πάλης με μοναδική ρεαλιστική διέξοδο την γενική πολιτική απεργία διαρκείας, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση, με την οποία δεν υπάρχει-δεν υπήρξε ποτέ το παραμικρό περιθώριο «διαπραγμάτευσης» και «εξαίρεσης», γιατί απλά δεν υπάρχει περιθώριο «διαλόγου» με τους γκάνγκστερς των  αγορών, όπως επιχειρούσαν ακόμα και πρόσφατα να μας πείσουν τα συνδικαλιστικά υπόλοιπα των μνημονιακών κομμάτων μέσα στους εργασιακούς χώρους. Έτσι θα νικήσει το κάθε νοσοκομείο, το κάθε σχολείο, ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε φοιτητής, ο κάθε απολυμένος, ο κάθε εργαζόμενος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη αυτό που φωνάζαμε στη διαδήλωση των νοσοκομείων στις 23/8 όσοι συμμετείχαμε από την ΕΡΤ, δηλαδή «η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή, του κάθε εργαζόμενου θα γίνει η φωνή».

Νάσος Μπράτσος
Εργαζόνενος στην ΕΡΤ
Μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή (ΜΜΕ)

Νέα Προοπτική τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013