ΕΡΓΑΤΙΚΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Την Πέμπτη 8/10/2015 έγινε η συνέλευση των εργαζομένων στην Αλουμίνιον της Ελλάδος με σκοπό να ψηφίσει το «πακέτο των αιτημάτων» του 2016.

Το «πακέτο» αυτό ήταν αιτήματα που κατέβασαν ομάδες, ή και μεμονωμένοι εργαζόμενοι. Aιτήματα που στο σύνολό τους δεν ήταν άλλα από ό,τι έχασαν με τις περικοπές που επέβαλε η εταιρία το 2013. Το πακέτο αυτό συν το αίτημα για μια μικρή αύξηση 70 ευρώ το μήνα, ψηφίστηκε με 7 υπέρ και 4 «παρών» στο Δ.Σ. του σωματείου «ένωση». Η παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ μαζί με την ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ υπερψήφισαν το πακέτο των αιτημάτων ενάντια στην λογική της παράταξης E.K.E., που ψήφισε «παρών». Ακόμη και η παράταξη αυτή, αναγνώριζε το δίκαιο των εργατικών αιτημάτων, όμως θεώρησε βαρύ το «πακέτο αιτημάτων» για την συγκεκριμένη εποχή διαπραγμάτευσης.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του σωματείου, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες της γενικότερης συγκυρίας, ζήτησε την υπερψήφιση του πακέτου για να καταγραφεί η στάση των εργατών ενάντια στις μνημονιακές περικοπές που εφάρμοσε σε βάρος τους ο εργοδότης το 2013.

Το «πακέτο» αιτημάτων υπερψηφίστηκε με 93,5%, στην πιο μαζική συνέλευση που έχει γίνει για τη ψήφιση αιτημάτων την τελευταία δεκαετία. Και μάλιστα υπερψηφίστηκε παρά το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού των εργαζόμενων από τις ενημερώσεις της διεύθυνσης του εργοστασίου για τις «άσχημες εξελίξεις στην αγορά του αλουμινίου». Ενημερώσεις που διοργάνωνε η διοίκηση με τον ίδιο το διευθυντή και 25δες εργατών. Στις ενημερώσεις αυτές το μοτίβο εν ολίγοις ήταν: «Η Κίνα σήμερα διαθέτει τα μεγαλύτερα, τα πιο αποτελεσματικά κοστολογικά και κεφαλαιουχικά ολοκληρωμένα εργοστάσια πρωτόχυτου αλουμινίου και μεταποίησης στον κόσμο. Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν μετατρέψει την Κίνα από μεγάλο καταναλωτή που ωθούσε στην άνοδο των τιμών, στην αγορά αλουμινίου, σε επιθετικό εξαγωγέα που γκρεμίζει τις τιμές. Στην συρρίκνωση αυτή συμβάλει η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Κινέζικης οικονομίας και η στασιμότητα που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομία που ακόμα δεν ξεπέρασε την κρίση του 2008. Η παραπάνω κατάσταση σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου που φτηναίνει τα κόμιστρα της μεταφοράς των προϊόντων, έφεραν το Κινέζικο αλουμίνιο να μοστράρει πλέον για πρώτη φορά και στην Ευρώπη, εξαναγκάζοντας τους ευρωπαίους παραγωγούς να προχωρήσουν σε νέες περικοπές κόστους για την επιβίωση τους. Και όλο αυτό σας το λέμε για να το λάβετε υπόψη και να συμπεριφερθείτε με σύνεση στην επικείμενη διαμόρφωση των αιτημάτων».

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. πάλεψε και ανέτρεψε το κλίμα τρομοκρατίας. Tο 93,5% κάτω από αυτές τις συνθήκες, δείχνει πως οι εργάτες δεν ξεχνούν το κομμάτι της ζωής που τους έχει αφαιρεθεί, και πως το «όχι στα μνημόνια», παραμένει ζωντανό και ζητά ευκαιρία να εκφραστεί, παρά την προδοσία του Τσιπρα.

Άσπρα Σπίτια
8/10/2015