ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

 

 

Υπό την πολιορκία εκατοντάδων φοιτητών βρέθηκε το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής στο Κέηπ Τάουν, την Τέταρτη 21/10, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό στην οποία ανακοίνωνε τα μέτρα αύξησης των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια κατά 10,5-11%.

Η εικόνα της αστυνομίας να εισβάλει στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου του Στέλενμπος, για να εκκενώσει τους περισσότερους από 150 καταληψίες φοιτητές, ξύπνησε αλγεινές μνήμες από τη σφαγή 69 φοιτητών από την αστυνομία στο πανεπιστήμιο του Σοβέτο το 1976 σε κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στο απαρτχάιντ και τη διδασκαλία των μαθημάτων στα αφρικάανς.

Η μηδενική ανοχή από τις δυνάμεις καταστολής δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση. Χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ξύλο και αθρόες συλλήψεις ήταν η απάντηση της αστυνομίας και τις δύο ημέρες των διαδηλώσεων στο Κέηπ Τάουν.
Η απαίτηση του φοιτητικού κινήματος να συναντηθούν με τον Νχλανχλά Νένε, Υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του –κατ’ ευφημισμόν- Κομμουνιστικού Κόμματος, βρήκε απάντηση μόνο από την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τη διαδήλωση.

Να σημειώσουμε πως οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα στο πανεπιστήμιο Wits στο Γιοχάνεσμπουργκ και παρά το κλείσιμο του πανεπιστημίου από τις αρχές για να τερματίσουν τον αναβρασμό, οι αναταραχές απλώθηκαν από το Γιοχάνεσμπουργκ στην Πρετόρια, το Ντουρμπάν, το Πορτ Ελίζαμπεθ, το Πότσεφστρουμ, το Γκράχαμς-τάουν και φυσικά το Κέηπ Τάουν.

Η αύξηση των διδάκτρων στάθηκε αφορμή για την ανάδειξη της αμφισβήτησης των φοιτητών συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα απομεινάρια του απαρτχάιντ. Χαρακτηριστική είναι η διεκδίκηση των φοιτητών να αφαιρεθεί το άγαλμα του Σέσιλ Τζον Ρόουντς, συμβόλου του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

Η συμβιβαστική πρόταση για αυξήσεις λίγο πάνω από τον πληθωρισμό για φέτος -δηλαδή στο 6%- απορρίφθηκε από το φοιτητικό κίνημα, καθώς οι φοιτητές και ιδιαίτερα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ήδη στις οικονομικές απαιτήσεις των πανεπιστημιακών σπουδών. Η αναιμική ανάπτυξη οδηγεί στην αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας στην οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Αφρικής.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών φαίνεται πως αποτελούν το προοίμιο ευρύτερων κοινωνικών συγκρούσεων στη χώρα του μεγάλου αγώνα ενάντια απαρτχάιντ.

Ν.Τζ.