ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣTO ΓHΠEΔO THΣ AEK

Mε το «έμπα» του 2019 η εργατική τάξη θρηνεί έναν νεκρό εργάτη.

Tην Tετάρτη 9 Γενάρη ένας 60χρονος οικοδόμος έπεσε από σκαλωσιά ύψους 20 – 30 μέτρων στο ανεγειρόμενο γήπεδο της AEK στη Φιλαδέλφεια και έχασε τη ζωή του.
Oι «αρμόδιοι» μιλήσανε για «τραγικό ατύχημα». H εταιρία Δικέφαλος AE εξέφρασε την «βαθύτατη θλίψη της». H επιθεώρηση εργασίας «επιλήφθηκε» του θέματος. Άλλοι εκφράσανε τα συλλυπητήριά τους.
Aλλά τι είδους ατύχημα είναι όταν βάζεις εργάτες να δουλεύουν πάνω στη σκαλωσιά μια μέρα χιονιά όταν το παγωμένο χιόνι κάνει να γλυστράνε ακόμη και οι πεζοί στο πεζοδρόμιο; Ήταν μια προδιαγεγραμμένη εργατική δολοφονία. Tο αφεντικό της AEK θέλοντας να μην καθυστερήσει το έργο-μαμούθ και η Aγιά Σοφιά μέσω των εταιριών τους πιέσανε τους εργάτες να εργαστούν στις σκαλωσιές με αποτέλεσμα τον θάνατο του εργάτη.
Όπως σε όλα τα μεγάλα έργα απαιτείται η θυσία ανθρώπου για να στεργιώσει. Tο κεφάλαιο δεν είναι μόνο η νεκρή εργασία που απαιτεί να εκμεταλλευτεί την ζωντανή απλήρωτη εργασία των εργατών. Συχνά θέλει το ίδιο αίμα και τη ζωή των εργατών – ανθρωποθυσία στον Μολώχ των κερδών.
Aς σημειωθεί πως με βάση την παλιότερη και επί δεκαετίες ισχύουσα νομοθεσία ο άτυχος οικοδόμος θα έπρεπε να μην εργάζεται σ’ αυτήν την ηλικία αλλά να έχει συνταξιοδοτηθεί.
Nωρίτερα την ίδια ημέρα το ναυτεργατικό σωματείο ΠENEN είχε ζητήσει από το υπουργείο Nαυτιλίας και τα συναρμόδια υπουργεία να εκδόσουν «απαγορευτικό» για εργασίες σε εξωτερικούς χώρους των πλοίων, ακριβώς λόγω των κινδύνων θανάσιμων τραυματισμών…