Εργοστάσιο Αλουμίνας

Η εργοδοσία υπονομεύει τα μέτρα ασφάλειας – Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε κρίση

Στην επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας μέσω  εκλογο-απολογιστικής συνέλευσης την πέμπτη 19/1/12 κατέφυγε το ΔΣ του σωματείου του εργοστασίου Αλουμίνας (πρώην Πεσινέ) με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και μέλους της ΕΣΑΚ-Σ.  Οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

Εργαζόμενοι σε τμήμα της αλουμινας κατέφυγαν στο σωματείο από τον περασμένο Ιούλιο για να υπερασπιστούν μια θέση εργασίας που η διεύθυνση του εργοστασίου ήθελε να καταργήσει. Το σωματείο ουσιαστικά παρά και τις τακτικές οχλήσεις από τον αντιπρόσωπο του σχήματος των ανεξάρτητων, δεν ενέργησε αφήνοντας το θέμα να περάσει στα κουφά. Οι εργαζόμενοι όμως έθεσαν ξανά το θέμα την προηγούμενη Τετάρτη με έντονο τρόπο και το ΔΣ αποφάσισε να το παραπέμψει σε Γεν. Συνέλευση. Οι συνάδελφοι επειδή φοβήθηκαν την υποτίμηση του θέματος έγραψαν μια ανακοίνωση δίνοντας την πραγματική διάσταση στο θέμα,  κύρια από άποψη ασφάλειας μια και η θέση εργασίας έχει να κάνει με την διαχείριση ατμού σε καζάνια με πολύ υψηλές πιέσεις που χρειάζονται επίβλεψη από ειδικευμένο εργατοτεχνίτη και άμεση επέμβαση όταν παραστεί ανάγκη. Στην ανακοίνωση ανέφεραν και την ενημέρωση του ΔΣ κατηγορώντας το για την αδράνεια του.

Με αφορμή την μομφή από την μεριά των εργαζομένων ο συνεργαζόμενος της ΕΣΑΚ παραιτήθηκε θεωρώντας υπερβολική και άδικη την αντίδραση των εργαζομένων και μαζί του συμφωνώντας παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣ παίρνοντας ταυτόχρονα την δήλωση για παραίτηση και των παρατάξεων ΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων  δεν δέχτηκαν να παραιτηθούν γιατί θεωρούν πως αυτοί με παρεμβάσεις τους στο ΔΣ είχαν επανειλημμένα ζητήσει την εξέταση του θέματος που οι εργαζόμενοι είχαν θέση. Την ίδια στάση κράτησε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ και μέλος του ΚΚΕ με δήλωση του μέσω του ανεξάρτητου εκπροσώπου (γιατί έλειπε). Μετά από αυτή την εξέλιξη οι γραφειοκράτες αποφάσισαν να κηρύξουν εκλογές.

Οι εξελίξεις έχουν φέρει και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λειβαδιάς με το μέρος των εργατών της αλουμίνας, ο ίδιος είναι εργάτης στο εργοστάσιο, ενάντια στον οποίο καταφέρεται το παραιτημένο ΔΣ κατηγορώντας τον για “τραμπουκική συμπεριφορά” ενάντια στον παραιτημένο πρόεδρο του ΔΣ.