ΕΡΤ - ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΓΩΝΑ

Τρεις μήνες αγώνα συμπληρώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου και γιορτάστηκαν με μεγάλες εκδηλώσεις, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών τόσο στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όσο και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στις περιφερειακές ΕΡΑ.

Αν κάποτε στις 11 Σεπτέμβρη, έπεφταν οι δίδυμοι πύργοι στις ΗΠΑ με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε ό,τι ακολούθησε, τώρα οι δίδυμοι (και χάρτινοι) «πύργοι» της συγκυβέρνησης, επιχειρούν να «σκοτώσουν» όποιο εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα έχει απομείνει, διαλύοντας τις ζωές της εργατικής τάξης. Οφείλουμε να τους ρίξουμε πριν συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Άξιζε τον κόπο η αναμονή και ο δύσκολος Αύγουστος, αφού ξεκινάει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων σε διάφορους κλάδους, οπότε η ΕΡΤ δεν είναι μόνη, ποτέ δεν ήταν, αλλά το άνοιγμα και άλλων μετώπων δημιουργεί άλλη δυναμική σε κατεύθυνση ανατροπής.

Παράλληλα έχει γίνει κουρελόχαρτο κάθε διαδικασία «διαφάνειας», για όποιον έτρεφε βέβαια τέτοιες αυταπάτες στη ΔΝΤ TV της συγκυβέρνησης. Αλλαγές στις λίστες των προσληφθέντων, «τακτοποιήσεις», προσθαφαιρέσεις, παραβιάσεις όρων που είχαν τεθεί, αλλά και επιλεκτικές «μεταγραφές» από τη δεύτερη προκήρυξη πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της, ώστε να καλυφθούν τα κενά στη ΔΤ από όσους τελικά αρνήθηκαν να κάνουν χρήση της επιλογής τους και έμειναν στην Αγία Παρασκευή.

Και όταν το καράβι της συγκυβέρνησης μπάζει νερά, πρώτοι πηδάνε στη θάλασσα οι μνημονιακοί ποντικοί. Ορισμένοι από τα σωματεία των ΜΜΕ, αφού έκαναν επί χρόνια τα πάντα για να στηρίξουν τρόικα, εργοδότες, κυβέρνηση, άρχισαν να βολτάρουν στη ΔΕΘ και να δηλώνουν συμπαράσταση στην ΕΡΤ (μερικοί έχοντας υπογράψει και στη ΔΤ!!).  Την αντίστροφη πορεία (από την ΕΡΤ στη ΔΤ) έκαναν και στη δεύτερη προκήρυξη θέσεων για τη ΔΤ, κάτι φυσιογνωμίες που εμφανίζονταν με υψηλούς τόνους υπέρ της ΕΡΤ και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της αριστεράς (συνεργαζόμενοι με το ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ στην ΕΣΗΕΑ). Κάπου στη μέση της διαδρομής, θα ξανασυναντηθούν οι μεν και οι δε, όταν οι βουλευτικές εκλογές, οι δημοτικές και οι ευρωεκλογές, θα οδηγήσουν σε συγχωροχάρτια, «περασμένα – ξεχασμένα» και νέες προεκλογικές κολλεγιές, «μέσους όρους», ευρωπαϊκές προοπτικές εντός της ΕΕ και «σύνεση, ενάντια στις πολιτικές των άκρων». Κάπως έτσι έγινε και προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ, με συνεργασία του μνημονιακού ψηφοδελτίου (ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ -μέρος ΝΔ) και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι έκπληξη, αφού το ίδιο μπλοκ είχε «φάει» το καλοκαίρι την απεργία της ΟΛΜΕ στις εξετάσεις.

Επίσης αυτές τις μέρες, κατατέθηκαν μαζικά οι αγωγές που επιχειρούν να χτυπήσουν τις απολύσεις στην ΕΡΤ σαν πολλαπλώς παράνομες, με τις πρώτες δίκες να έχουν οριστεί το Γενάρη του 2014.

Όλα αυτά και πολλά άλλα (το πιθανό λουκέτο σε δημοτικά ΜΜΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ, οι απολύσεις σε ιδιωτικά ΜΜΕ) θα αποτελέσουν και θέματα της σύγκλισης του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη.       
       
Νάσος Μπράτσος
ΔΣ ΠΟΕΣΥ

τεύχος#555# Σάββατο 14 Σεπτεμβίου 2013