ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΣ...ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Ένα ακόμα χτύπημα θα δώσει στο χειμαζόμενο από την εξαετή ύφεση ελληνικό καπιταλισμό η νέα περίοδος ταραχών στην οποία έχει εισέλθει η Βόρεια Αφρική και η ευρύτερη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Κύπρου.
Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είχε αναδειχθεί ως ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών με μηδαμινή, μάλιστα, διαφορά από τον πρώτο, δηλαδή τις χώρες της ευρωζώνης.  Η τρέχουσα, όμως, κατολίσθηση  αυτής της περιοχής σε μία ανεξέλεγκτη πολιτική και οικονομική αστάθεια , θα αφαιρέσει από τον ελληνικό καπιταλισμό όλα εκείνα τα οφέλη που αποκόμισε κατά την πρώτη φάση της (2011-12).
Η ορμητική είσοδος των ελληνικών προϊόντων (πχ πετρελαιοειδή, δομικά υλικά) οφειλόταν προπαντός στους νέους οικονομικούς δρόμους που άνοιξε στους Έλληνες και άλλους καπιταλιστές η ανατροπή ορισμένων ή ο κλονισμός ορισμένων άλλων αυταρχικών κυβερνήσεων στον αραβικό κόσμο.
Αποκλειστικά σχεδόν χάρη σ’ αυτήν την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την  εν λόγω περιοχή αυξήθηκε αισθητά η αξία των ελληνικών εξαγωγών συνολικά το 2011-12 και, έτσι, αποφεύχθηκε μια ακόμα βαθύτερη ύφεση του ελληνικού καπιταλισμού.
Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) βλέποντας το τζίρο του στον αραβικό κόσμο να εκτινάσσεται, που πριν ένα χρόνο χαρακτήρισε την Aραβία… «Νέα Βαλκάνια».
Τώρα, όμως, ο ΠΣΕ εκπέμπει «προειδοποιητικό μήνυμα» βλέποντας το τζίρο του να κατακρημνίζεται τόσο στα «νέα» και τα… παλιά Βαλκάνια, όσο και στην Ευρώπη της ύφεσης. Τον περασμένο Ιούνη καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση τζίρου της βιομηχανίας αλλά και νέων παραγγελιών, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο κυρίως και στην εξωτερική αγορά  σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο μήνα από το 2009.
Η κατάρρευση του «θαύματος» των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί μια στρατηγική ήττα της οικονομικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει έως τώρα η κυβέρνηση της τρόικας.
Σ’ αυτές –και όχι στον τουρισμό- είχε ποντάρει τα προηγούμενα χρόνια για να αποδείξει τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ελληνικού καπιταλισμού που κατορθώθηκε χάρη στη δραματική μείωση των μισθών των εργατών. Οι μειώσεις αυτές έχουν «απορροφηθεί» όχι μόνο από το ανελαστικά υψηλό κόστος άντλησης ενέργειας και πιστώσεων το οποίο τσακίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά, πλέον και από τη μείωση της ζήτησης των ελληνικών προϊόντων από τις ξένες αγορές. Υπό αυτούς τους όρους φαίνεται πως θα επαληθευθεί το «κακό» σενάριο, το οποίο προβλέπει την παραπέρα διεύρυνση του φαύλου κύκλου λιτότητας -ύφεσης- διόγκωσης του χρέους
Το παράδοξο, όμως, είναι πως το… ίδιο αποτέλεσμα θα είχε και η επαλήθευση  του «καλού» σεναρίου.  Στις 2 Αυγούστου, δηλαδή ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη των εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων στην Αίγυπτο, η Εθνική Τράπεζα, η οποία διαθέτει υποκαταστήματα στη χώρα του Νείλου, δημοσίευε μια μελέτη η οποία κατάληγε πάνω – κάτω στο εξής συμπέρασμα: Ο μόνος τρόπος για να εκμεταλλευτούν οι Έλληνες εξαγωγείς την ευκαιρία που τους ανοίγεται στις μη – ευρωπαϊκές αγορές είναι να αντλήσουν ξένα κεφάλαια, μιας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα έχει για πολλά χρόνια ακόμα κλειστές τις στρόφιγγες δανεισμού. Η έλευση, όμως, αυτών των κεφαλαίων θα εκτινάξει ξανά το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (εισαγωγές κεφαλαίων-υπηρεσιών – προϊόντων μείον αντίστοιχες εξαγωγές) του ελληνικού καπιταλισμού. Για να μηδενισθεί αυτό το ισοζύγιο μέχρι το 2017, και έτσι να θεωρηθεί πραγματικά ανταγωνιστικός ο ελληνικός καπιταλισμός, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, θα χρειαστούν 20 δις ευρώ και όχι 11 δις ευρώ που προβλέπει το ΔΝΤ ή 5 δις ευρώ που προβλέπει η Κομισιόν. Αυτό θα απαιτούσε ακόμα περισσότερα «δημοσιονομικά» και «διαρθωτικά» μέτρα για την Ελλάδα, καταλήγει η Εθνική Τράπεζα, δηλαδή νέα μέτρα διεύρυνσης του φαύλου κύκλου λιτότητας – ύφεσης – διόγκωσης της χρέους, αντιλαμβανόμαστε εμείς…
Δ.Κ.

Νέα Προοπτική τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013