ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ «ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ και ΣΙΑ ΟΕ»

 

 

Εκατοντάδες απλήρωτες καθαρίστριες στο δρόμο του αγώνα

Την άγρια όψη της χρεοκοπίας και της κοινωνικής κατάρρευσης βιώνουν οι καθαρίστριες που εργάζονται στην εταιρεία «ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ». Η εταιρεία αυτή έχει αναλάβει την καθαριότητα σε δεκάδες δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Με ένα ιστορικό από καταγγελίες που αφορούν σε απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι άξιο απορίας το πώς συμμετείχε σε διαγωνισμούς για υπηρεσίες καθαριότητας στο δημόσιο. Ίσως οι θερμές πολιτικές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να αποτέλεσαν «ιδιαίτερης» αξίας εγγύηση.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, η εταιρεία αυτή εμφανίζεται ουσιαστικά χρεοκοπημένη καθώς αδυνατεί να παρουσιάσει τα παραστατικά που απαιτούνται (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) ώστε να πάρει τις επιταγές που της οφείλουν οι δημόσιοι οργανισμοί. Οι εργαζόμενοι αφού εξάντλησαν κάθε όριο υπομονής και αντοχής κατέφυγαν στα αρμόδια κρατικά όργανα, την επιθεώρηση και τη δικαιοσύνη ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Πάνω από διακόσιες εργαζόμενες κινήθηκαν νομικά κατά της εταιρείας απαιτώντας το ψωμί των παιδιών τους.

Δυστυχώς αυτό που διαπιστώσανε ήταν απογοητευτικό: τα αρμόδια όργανα της πολιτείας (Επιθεώρηση Εργασίας, Αστυνομία, Δικαιοσύνη) με ρυθμούς και νοοτροπία γραφειοκρατίας, αφήνοντας ανέγγιχτο τον εργοδότη, όρθωναν ένα τοίχο αποθάρρυνσης στους απελπισμένους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενες έφτασαν στο σημείο να ζητάνε έστω να απολυθούν αλλά δεν ήταν εφικτό ούτε καν αυτό (έχουν μπλοκάρει οι κωδικοί του εργοδότη στον ΟΑΕΔ) ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας ή να βρουν αλλού δουλειά. Άνεργες καθαρίστριες που δεν έχουν να φάνε και παρόλα αυτά τις λυμαίνονται αετονύχηδες εργατοδικηγόροι, ενώ η εργοδοτική αντίδραση στις πρωτοπόρες εργαζόμενες ασκούνταν με τρομοκρατικές τηλεφωνικές απειλές ή απόπειρες ατομικού χειρισμού – εξαγοράς από τον εργοδότη.

Μέσα όμως από τις τριμερείς συναντήσεις στην επιθεώρηση και το Υπουργείο Εργασίας αυτό που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι τα θέματα της χρεοκοπίας είναι ζητήματα πολιτικού χαρακτήρα. Αντί η πολιτεία, που είναι υπεύθυνη για την κατάντια στις εργασιακές σχέσεις, να μεριμνήσει για την πληρωμή των εργαζόμενων από τον δημόσιο φορέα στον οποίο εργάζονται τις παραπέμπει από τον Άννα στον Καϊάφα, νίπτοντας τα χέρια σαν άλλος Πιλάτος. Ενώ ο εργαζόμενος που παράγει τον πλούτο, με την αλλαγή στη νομοθεσία, είναι πια ο τελευταίος που θα αποζημιωθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας!

Τα πολιτικό θέμα της οικονομικής ικανοποίησης πρώτα του δημοσίου (της εφορίας και των ταμείων) και τελευταίων των απλήρωτων γυναικών πρέπει να λυθεί άμεσα. Αφού του κλέψανε για μήνες τον κόπο του εργαζόμενου τον θέτουν σε τελευταία μοίρα σε περίπτωση χρεοκοπίας με ορατό τον κίνδυνο να μην πάρει ούτε ένα ευρώ!

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του συλλογικού αγώνα για τη δικαίωσή τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω από την αυτοοργάνωση των εργαζόμενων.

Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα για τις εργαζόμενες στην εταιρεία του Παπαχριστόπουλου:
Να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και η προσωπική περιουσία των εργοδοτών.
Να πληρωθούν οι εργαζόμενες άμεσα από τους δημόσιους φορείς που εργάζονται
Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα στους οργανισμούς που κηρύσσεται έκπτωτη η εταιρεία. Να συνεχίσουν να εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Να παγώσουν άμεσα όλα τα δάνεια των εργαζόμενων όσο είναι άνεργοι και απλήρωτοι.
Να απαγορευθούν οι εξώσεις και να λάβουν άμεσα επίδομα ενοικίου χωρίς προϋποθέσεις
Για όσο διάστημα είναι απλήρωτες να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και να τους δοθεί επίδομα ανεργίας άμεσα χωρίς προϋποθέσεις.
Να διερευνηθούν οι σκόπιμες ή μη πλημμέλειες των αρμόδιων κρατικών οργάνων και υπηρεσιών και να αποδοθούν ευθύνες.

Πρέπει άμεσα να πάρει θέση ο αρμόδιος υπουργός εργασίας και η κυβέρνηση πάνω σε όλα αυτά.

Αβραμίδης Κώστας