Έτοιμοι για νέα υπόκλιση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ

Έτοιμοι για νέα υπόκλιση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή που από το μέγαρο Μαξίμου δηλώνεται σε όλους του τόνους ότι δεν πρόκειται να παρθεί κανένα νέο μέτρο, ο Έλληνας Υπ. Οικονομικών στις Βρυξέλλες δηλώνει έτοιμος να βρεί “διαδρόμους” για δεσμεύσεις σε νέα μέτρα που αφορούν σε συντάξεις και φόρους.

Οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον Τσακαλώτο την νομοθέτηση από τώρα, δηλαδή μέσα στο 2017, ενός “κόφτη”, τουτέστιν ενός μηχανισμού ο οποίος από το 2019 (!) και μετά θα οδηγεί αυτόματα σε νέα μέτρα αν τυχόν ο προϋπολογισμός δεν επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για την επέκταση του “μηχανισμού” που ήδη ισχύει από το 2016 αλλά με πιό συγκεκριμένες παρεμβάσεις όσο αφορά το που θα πρέπει, μετά το 2019, να “χτυπάνε” τα μέτρα.

Ο μηχανισμός αυτός που ζητάει για λογαριασμό του Eurogroup το ESM (δηλαδή το Βερολίνο) προϋποθέτει νόμο που θα υποχρεώνει την τότε κυβέρνηση να μειώσει το αφορολόγητο κάτω από τις 8000 ετησίως, δηλαδή για εισοδήματα μικρότερα από 600 ευρώ το μήνα, όπως επίσης και σε δραστική μείωση της “προσωπικής διαφοράς” στις ισχύουσες συντάξεις. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό νέο, επιπλέον, μνημόνιο που θα πρέπει να πληρώσουν αποκλειστικά τα χαμηλά εισοδήματα και οι συνταξιούχοι.

Ο “κόφτης” αυτός δεν θα μπαίνει σε εφαρμογή αν ο προϋπολογισμός θα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% “μεσοπρόθεσμα”. Με αυτή την εντολή στις αποσκευές του επιστρέφει από το Eurogroup o υπουργός οικονομικών κ. Τσακλώτος. Για να συμπληρωθεί η εικόνα θα πρέπει να επισημανθεί πως η Έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα πέραν της εκτίμησης ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, επαναφέρει στο τραπέζι την θέση του ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει ο “κόφτης” πρέπει να παρθούν έτσι κι αλλιώς καθώς αποκλείει το ενδεχόμενο να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερο του 1,5% του ΑΕΠ…