Θόδωρος Κουτσουμπός

Από τις 17 Απρίλη έχει ξεκινήσει η εβδομάδα υπεράσπισης των Παλαιστινίων φυλακισμένων με δράσεις στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Γάζα, μέσα στο ίδιο το Ισραήλ και στις αραβικές χώρες, στην Ευρώπη και την Αμερική. Την ίδια στιγμή, στις ισραηλινές φυλακές τέσσερις Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι κάνουν πολυήμερη απεργία πείνας.
Η 17η Απριλίου καθιερώθηκε από το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο, το 1974, ως Ημέρα του Παλαιστίνιου Κρατούμενου, μέρα τιμής και αγώνα για τους μαχητές της ελευθερίας που κατά χιλιάδες κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ γιατί αγωνίζονται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, συχνά χωρίς να υποπέσουν σε κάποιο θεωρούμενο ως αδίκημα, μόνο και μόνο γιατί αντιτάχθηκαν στη βία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τότε έχουν κρατηθεί στις ισραηλινές φυλακές.
Σήμερα, στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται 4.500 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 41 είναι γυναίκες, 140 ανήλικοι κάτω των 18 ετών. 543 είναι φυλακισμένοι με ποινές ισόβιας κάθειρξης. Εκατοντάδες από αυτούς, για την ακρίβεια 440, παραμένουν στις φυλακές χωρίς να εκκρεμεί σε βάρος τους ποινή ή κρατούνται αυθαίρετα μετά την έκτιση της ποινής τους με απλή διοικητική απόφαση των ισραηλινών αρχών. Είναι μια πρακτική που συχνά εφαρμόζει το Ισραήλ, που από τη Δύση θεωρείται ως δημοκρατικό κράτος. Όταν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις θεωρούν κάποιον Παλαιστίνιο επικίνδυνο για την τέλεση «εγκλημάτων», επιβάλλουν την αυθαίρετη διοικητική κράτησή του χωρίς δίκη, χωρίς κατηγορία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται χωρίς περιορισμούς. Είναι μια τρομακτική αντίληψη περί δικαιοσύνης όπου η κρατική ανομία έχει γίνει νόμος και άνθρωποι χωρίς δίκη και καταδίκη κρατούνται φυλακισμένοι.
Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης φυλακισμένων, το Ισραήλ από την αρχή του τρέχοντος έτους έχει θέσει υπό κράτηση 1400 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 230 ανήλικοι και 39 γυναίκες, και έχει εκδώσει 280 διοικητικές εντολές κράτησης. Η Κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ είχε τον υψηλότερο αριθμό αυθαίρετων κρατήσεων από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους με 500 άτομα, μεταξύ των οποίων 144 ανήλικοι και 28 γυναίκες.
Οι ομάδες υπεράσπισης των κρατουμένων σημειώνουν επίσης ότι 25 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ για περισσότερα από 30 χρόνια, πριν την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο μεταξύ PLO και Ισραήλ (1993), παρότι, το Ισραήλ υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ είχε συμφωνήσει στην απελευθέρωσή τους από τότε έως το 2014.

Απεργία πείνας

Όπως μεταδίδουν παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία τέσσερις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές κατοχής συνεχίζουν την απεργία πείνας επ’ αόριστον. Οι τρεις από αυτούς κρατούνται με διοικητική απόφαση.
Ο 37χρονος Imad Sawarka, από την κατεχόμενη πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, βρίσκεται σε απεργία πείνας για 34 ημέρες, ενώ ο 41χρονος Saed Abu Obaid, από τη Τζενίν, βρίσκεται σε απεργία πείνας για 15 ημέρες, ο 33χρονος Musab al-Hor, από τη Χεβρώνα, σε απεργία εδώ και οκτώ ημέρες, όπως επίσης και ο 45χρονος Mοhammed al-Azza, από τη Βηθλεέμ.
Οι Sawarka, Abu Obaid και al-Hor απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη διοικητική κράτησή τους χωρίς κατηγορία ή δίκη, ενώ ο al-Azza, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από το 2010 και έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκισης, προχώρησε σε απεργία πείνας ζητώντας να μεταφερθεί από τη φυλακή Gilboa.
Οι Sawarka, Abu Obeid και al-Hor είναι πρώην κρατούμενοι που πέρασαν χρόνια στις φυλακές της ισραηλινής κατοχής, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν υπό διοικητική κράτηση. Ο Sawarka πέρασε συνολικά 10 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ενώ ο Abu Obaid πέρασε σχεδόν 12 χρόνια και ο al-Hor σχεδόν 10 χρόνια.
Οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τον Sawarka τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Έκτοτε συνεχίζεται η κράτησή του με τρεις διαδοχικές διοικητικές εντολές, καθεμία για περίοδο τεσσάρων μηνών. Είναι παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών.
Ο Abu Obeid συνελήφθη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και καταδικάστηκε σε πραγματική ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, μετά τη λήξη της ποινής του, τέθηκε σε διοικητική κράτηση, γεγονός που τον εξώθησε σε απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωσή του από τη φυλακή.
Ο Al-Hor, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, τέθηκε υπό κράτηση τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε έλαβε τέσσερις διοικητικές εντολές κράτησης.

Samidoun

Σε μήνυμά του το Samidoun (Δίκτυο αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους) καλεί όλον τον κόσμο, τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, τα απελευθερωτικά κινήματα, τις οργανώσεις αλληλεγγύης σε δράσεις για την υπεράσπιση και απελευθέρωση των Παλαιστίνιων φυλακισμένων.Η Εβδομάδα Παλαιστινίων Κρατουμένων μεταξύ 17-23 Απριλίου 2021 πρέπει να είναι μια παγκόσμια ευκαιρία στον κοινό αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία, τον ρατσισμό, τον Σιωνισμό, την εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό, για έναν καλύτερο κόσμο, μια ανθρώπινη κοινωνία και μια εναλλακτική που βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της απελευθέρωσης του λαού.Ζήτω ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση και επιστροφή! Ζήτω ο αγώνας του κινήματος των Παλαιστινίων κρατουμένων! Από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά και χαιρετισμούς στέλνει στον σύντροφο Georges Ibrahim Abdallah, που κρατείται στις γαλλικές φυλακές για πάνω από 35 χρόνια. Ο Λιβανέζος κομμουνιστής επαναστάτης με δράση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης έχει γίνει ένα σύμβολο για τους αγωνιστές σε όλων τον κόσμο. Κρατείται από τις γαλλικές αρχές παρότι έχει εκτίσει την ποινή του.